Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
.. pgno01.. head02r - ## - 1804149. txt (β)

Παρατηρήσεις και προτάσεις για την Εκθεση Δράσης

Η Εκθεση Δράσης νομίζω, πως περιγράφει και εκτιμά, βασικά, σωστά τη γενικά θετική πορεία του Κόμματος, στις ιδιαίτερα δύσκολες, μετά το 1990 - '91, συνθήκες διεξαγωγής της ταξικής και πολιτικής πάλης. Εχω, όμως, τη γνώμη, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά - στον ένα ή τον άλλο βαθμό- ορισμένα επιμέρους, αλλά σημαντικά για την τρέχουσα δράση του Κόμματος, ζητήματα. Σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, αναφέρονται οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις.

1. Ιδιαίτερα κρίσιμες νομίζω πλευρές της σημερινής δουλιάς του Κόμματος, είναι η δουλιά στην εργατική τάξη και η καθημερινή επίμονη, επίπονη και δημιουργική προσπάθεια, για την ανάδειξη του ΚΚΕ σε αποφασιστικό μοχλό ενίσχυσης της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης.

Σωστά εκτιμούμε, ως πρώτιστης σημασίας τη δουλιά στην εργατική τάξη. Οι αναφορές, όμως, και οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαρκούν για να γίνει αυτό πράξη. Η ανάγκη της όσο γίνεται γρηγορότερης και πληρέστερης ανάλυσης και εκτίμησης των πολλών και διάφορων αλλαγών που έχουν συντελεστεί ή συντελούνται στην εργατική τάξη της χώρας μας, είναι μια απολύτως απαραίτητη και σημαντική προϋπόθεση. Πολύ περισσότερο, που αφ' ενός γινόμαστε μάρτυρες μιας γενικότερης επιχείρησης ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού με πολύμορφες συνέπειες και στην εργατική τάξη και τους όρους διαμόρφωσης της συνείδησής της και αφ' ετέρου, η μέχρι σήμερα ενασχόλησή μας με το σοβαρό αυτό ζήτημα βρίσκεται στα πρώτα της ουσιαστικά βήματα.

Οσον αφορά, το άλλο - κρίσιμο κατά τη γνώμη μου - ζήτημα πρέπει νομίζω να συμπληρωθούν οι σωστές, σχετικά με την πολιτική του α/α/δ μετώπου εκτιμήσεις των ντοκουμέντων και με τα παρακάτω:

α. Με την ανάγκη της πολύ περισσότερο έντονης, πλατιάς, συστηματικής και δημιουργικής εφαρμογής της πάγιας κομμουνιστικής τακτικής (της συσπείρωσης και πάλης των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης των οξυμένων προβλημάτων τους). Με μια εξίσου έντονη, επιθετική και πολύμορφη τακτική επιδίωξης συνεργασιών και ενότητας στη δράση, στη βάση πάντα των συγκεκριμένων και σωστά επεξεργασμένων (σε α/α/δ κατεύθυνση) θέσεων και προτάσεών μας σε κάθε χώρο. Οσο γρηγορότερα αναδείξουμε στο κέντρο της σημερινής ταξικής πάλης και του όποιου διαλόγου των εργαζομένων την ανάγκη της ενωμένης και κοινής πάλης, για ποια ζητήματα και γιατί (την επικαιρότητα και την ανάγκη δηλαδή της α/α/δ πολιτικής μας), τόσο γρηγορότερα θα υλοποιηθεί στη ζωή το άμεσο πολιτικό καθήκον που βάζει το 15ο Συνέδριο. Ο,τι εμποδίζει αυτή την τακτική πρέπει να το ξεπεράσουμε και να το απορρίψουμε.

Το ίδιο και για ό,τι δίνει προσχήματα, σε όποιους υπονομεύουν και αντιδρούν στην ενωμένη και κοινή πάλη των εργαζομένων, ό,τι εμποδίζει τους τελευταίους να δουν και να συνειδητοποιήσουν από την ίδια τους την πείρα, ποιος είναι με ποιον. Και τέτοια υπάρχουν αρκετά. Κυρίως είναι λάθη στην κατανόηση και εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά δε λείπουν και ορισμένες αποφάσεις, που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν την προαναφερόμενη τακτική.β. Η ίδια η τακτική μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών συσπείρωσης - είτε από τα "κάτω", είτε από τα "πάνω" - για βασικά ζητήματα της δημόσιας ζωής (π.χ. απλή αναλογική, ο ρόλος των ΜΜΕ, η κατάσταση στην παιδεία κλπ.). Οι από τα "πάνω" ιδιαίτερα πρωτοβουλίες, μπορούν στις σημερινές συνθήκες να αξιοποιήσουν και δραστηριοποιήσουν πρόσωπα με ένα ευρύτερο κύρος, που βρίσκονται σε "χειμερία" νάρκη - και να γίνουν μοχλός προώθησης της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης. Χρειάζεται όμως, ταυτόχρονα και η διάθεση των απαραίτητων δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή - ανάλογη για κάθε θέμα - επίμονη δουλιά συσπείρωσης.

3. Τα κομματικά ΜΜΕ είναι χρεωμένα με τον ιδιαίτερα σοβαρό στις σημερινές συνθήκες ρόλο - το καθένα από τη δική του θέση - του συλλογικού οργανωτή, διαφωτιστή και προπαγανδιστή της πολιτικής και ιδεολογίας του Κόμματος. Πρέπει, αντικειμενικά, να αποτελούν βασικές αιχμές του, για το άνοιγμα σε πλατύτερες μάζες εργαζομένων και την ενίσχυση της επιρροής του. Το γεγονός, όμως, αυτό προϋποθέτει τη διάθεση των στοιχειωδών τουλάχιστον προϋποθέσεων για το σκοπό αυτό (έμψυχο δυναμικό και ιδιαίτερα στελέχη, οικονομικά και άλλα μέσα). Επίσης, τη συγκεκριμένη μελέτη και προσέγγιση των επιμέρους - αλλά όχι αμελητέων - παραμέτρων, για την αποτελεσματική λειτουργία και δράση του καθένα.

Δυστυχώς, στα χρόνια που πέρασαν δεν πράξαμε ανάλογα. Η επιμονή στη λειτουργία όλων των κομματικών ΜΜΕ, χωρίς τη διάθεση των στοιχειωδών προϋποθέσεων και η αναπόφευκτη, πολυδιάσπαση της προσοχής και των λιγοστών δυνάμεων και μέσων έφεραν ουσιαστικά αρνητικά αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι (χωρίς την παραμικρή υποτίμηση του Ρ/Σ και της Τηλεόρασης) πως έπρεπε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας και το βάρος των προσπαθειών μας στο "Ρ", ο οποίος μόνο στα λόγια βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αξιολόγησης.

4. Σχετικά με τη δουλιά της ΚΕ, συμφωνώντας βασικά με όσα σημειώνονται στο σχετικό κεφάλαιο της Εκθεσης Δράσης, θέλω να σταθώ σε ένα κρίσιμο, για την παραπέρα πορεία του Κόμματος, ζήτημα. Η νέα ΚΕ και το ΠΓ πρέπει γρήγορα να εξασφαλίσουν την αναγκαία ποιότητα στη δουλιά τους. Η συστηματική, πληρέστερη και βαθύτερη γνώση και ανάλυση της σημερινής σύνθετης, και σχετικά γρήγορα εξελισσόμενης κοινωνικο - οικονομικής πραγματικότητας, η όσο γίνεται καλύτερη εξειδίκευση της πολιτικής μας, η συσσώρευση και αξιοποίηση της πείρας και γενικότερα οι αντικειμενικές ανάγκες της καθοδηγητικής δουλιάς απαιτούν πολύ περισσότερα από όσους συντρόφους αποτελέσουν τη νέα ΚΕ του Κόμματος. Απαιτούν πρώτα και κύρια την ανάλογη οργάνωση και ουσιαστικό καταμερισμό της δουλιάς της, την ύπαρξη των στοιχειωδώς αναγκαίων τμημάτων και επιτροπών, κλπ. κλπ. Ζήτημα που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πρώτα και κύρια ανάγκες με την πριν μερικά χρόνια σχετική απόφαση της ΚΕ, για τη διάταξη των στελεχών.

Τάκης ΤΣΙΓΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ