Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Οι καιροί ου μενετοί

Οι καιροί δεν περιμένουν, έγραφε ο Θουκυδίδης. Και το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας πρέπει ν' αποτελέσει μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ιστορικό σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Να βοηθήσει αποφασιστικά το Κόμμα μας να ορθώσει το γιγάντιο επαναστατικό ανάστημά του, να οδηγήσει τολμηρά την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο κοντά στον ξάστερο σκοπό, που είναι η ανατροπή με επανάσταση του βάρβαρου καπιταλισμού, που έγινε τώρα πιο εγκληματικός, πιο αδίστακτος και σαπίζει φοβερά, αφού έπαψε πια να υπάρχει το αντίπαλο δέος, η πανίσχυρη ΕΣΣΔ, που συγκρατούσε τους ιμπεριαλιστικούς λύκους του κεφαλαίου. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ! Ο ηρωικός λαός του Βιετνάμ νίκησε το γαλλικό και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και έδιωξε τους κατακτητές από τη χώρα του, γιατί καθοδηγούνταν από αλύγιστους και πιστούς στο λαό και την επανάσταση κομμουνιστές ηγέτες. Η ηρωική επαναστατική Κούβα στέκεται αγέρωχη και απτόητη μπροστά στο στόμα του ιμπεριαλιστικού λύκου των ΗΠΑ, που τρίζει τα δόντια του να την κατασπαράξει, ενώ ταυτόχρονα με τον παράνομο, βάρβαρο και αντιανθρώπινο αποκλεισμό του κάνει το παν να την πνίξει με την πείνα.

Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που θυμίζει κατά πολύ τη χιτλερική, οδηγεί σε αφανισμό ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπροστά στα μάτια της "πολιτισμένης" Ευρώπης, έσφαξε μέσα στο σπίτι του την ελευθερία του γενναίου και ανυπότακτου σερβικού λαού για το χατίρι του γερμανικού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και θα έχει οπωσδήποτε τη σειρά του το επόμενο θύμα, αν δεν ανατραπεί αυτή η "τάξη" με επανάσταση απ' τους λαούς του κόσμου με καθοδηγητές τους γνήσιους κομμουνιστές επαναστάτες. Αν όλοι οι λαοί και τα κομμουνιστικά κόμματα αντιμετώπιζαν τους ιμπεριαλιστές, όπως οι λαοί του Βιετνάμ και της Κούβας, ο καπιταλισμός θα είχε σίγουρα αντικατασταθεί από καιρό από τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Κι αυτό θα γίνει και ίσως πολύ γρήγορα. Ωριμάζει παγκόσμια επανάσταση που θα σώσει την ανθρωπότητα από την οικουμενική καταστροφή, που την οδηγεί ο αιμοβόρος και αναχρονιστικός καπιταλισμός. Το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είπε πρόσφατα ο Χαρίλαος Φλωράκης, θα ξεσπάσουν επαναστάσεις.

Ομως είναι ικανό σήμερα το Κόμμα μας, αλλά και στο κοντινό μέλλον να φέρει άξια σε πέρας την επαναστατική του αποστολή; Κάνει τα πρώτα σίγουρα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Ομως δεν κατόρθωσε ακόμα να πετύχει σίγουρα βήματα, βελτίωση των μελών και στελεχών του. Να πετύχει επαναστατική στροφή. Εμπόδιο στάθηκαν υποκειμενικές και αντικειμενικές αιτίες και δυσκολίες.

Και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό όταν εξοπλιστούμε γερά με το ακατανίκητο επαναστατικό πνεύμα της επιστημονικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού.

Γι' αυτό το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που θα ψηφίσει το Συνέδριό του, πρέπει να είναι ολόκληρο διαποτισμένο απ' αυτό το γνήσιο επαναστατικό πνεύμα, αφού θα ενσωματωθεί σ' αυτό και όλη η επαναστατική σοφία και πείρα των κομμουνιστών και των φίλων του Κόμματος που συμμετείχαν στον προσυνεδριακό διάλογο και των συνέδρων.

Για την ποιοτική βελτίωση του Κόμματος είναι απαραίτητο να αναδειχτούν σε αυτό το Συνέδριο άξιοι, πιστοί και αφοσιωμένοι στην υπόθεσή μας, πολύ δραστήριοι και τολμηροί επαναστάτες καθοδηγητές. Επίσης χρειάζεται η απαρέγκλιτη και άψογη τήρηση του νέου Καταστατικού, που θα συμπληρωθεί με τις σωστές προτάσεις που κάνουν οι σύντροφοι. Οσοι παραβίαζαν και θα παραβιάζουν το Καταστατικό να αντιμετωπίζονται με τον πιο αυστηρό κομματικό τρόπο. "Κάλλιο λίγοι και καλοί", έλεγε ο Λένιν. Ετσι θα πετύχουμε την ποιότητα.

Ο "Ριζοσπάστης" να γίνει πραγματικά μπολσεβίκικη επαναστατική εφημερίδα, γνήσιος συλλογικός οργανωτής και διαφωτιστής μ' ένα πλατύ δίχτυ κομμουνιστών ανταποκριτών σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα έχω τη γνώμη να ξαναγίνει τετρασέλιδος σε μεγάλο σχήμα να τον αγοράζουν οι εργαζόμενοι με ένα κατοστάρικο. Πολιτικοϊδεολογικό μας οπλοστάσιο, λαϊκό πανεπιστήμιο με πολύ σύντομες ειδήσεις. Να ξεφύγει από τα σημερινά καλούπια της απομίμησης του αστικού Τύπου, από το καβούκι του.

Επίσης προτείνω να καταδικαστεί με απόφαση το 20ό αντεπαναστατικό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, που σηματοδότησε την ανατροπή του σοσιαλισμού, επίσης η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που επιβλήθηκε από οπορτουνιστικά κόμματα του εξωτερικού και έκανε μεγάλη ζημιά στην επαναστατική μας υπόθεση. Ο Λένιν έλεγε: "Πρέπει να ξεσκεπάζουμε αμείλικτα τα λάθη μας και να τα λέμε" (τ. 45, σελ. 130)

Να ακυρωθεί η ομαδική διαγραφή από το ΚΚΕ 12 και πάνω χιλιάδων κομμουνιστών, Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που δε συμφώνησαν με το 20ό Συνέδριο και την 6η Ολομέλεια. Και να καταγγελθούν οι διώξεις. Εξορία, φυλακή αρκετών στελεχών του ΚΚΕ στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες. Ολοι όσοι απ' αυτούς επιθυμούν να μπουν στο Κόμμα, να γίνουν δεχτοί στις ΚΟΒ μας σαν ισότιμα μέλη του ΚΚΕ.

Σαν επαναστατικό μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε στη μνήμη και τη συνείδηση των κομμουνιστών και του λαού μας τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, που χάθηκαν άδικα, πιστοί στα κομμουνιστικά μας ιδανικά και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Με απόφαση του 15ου Συνεδρίου να αποκατασταθεί στο Κόμμα ο Νίκος Ζαχαριάδης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεσμώτης του φασιστικού καθεστώτος του Μεταξά, των στρατοπέδων θανάτου του Χίτλερ και δυστυχώς και των οπορτουνιστών ηγετών της ΕΣΣΔ με κατάληξη την εξόντωσή του στο πολικό ψύχος της Σιβηρίας, γιατί είχε την τόλμη και το επαναστατικό σθένος να προειδοποιήσει, πρώτος απ' όλους τους κομμουνιστές ηγέτες, τον Νικήτα Χρουστσόφ ότι με την οπορτουνιστική αναθεωρητική πολιτική του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ θα χαντακώσει ολόκληρο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Να αποκατασταθεί στο Κόμμα ο Αρης Βελουχιώτης, θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ. Επίσης η κατασυκοφαντημένη μνήμη του Ι. Β. Στάλιν, άξιου μαθητή και συνεχιστή του έργου του μεγάλου Λένιν, καταξιωμένου στρατηλάτη του Σοβιετικού Στρατού, που σύντριψε τις χιτλερικές ορδές και έστησε τη σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, πρωτεργάτη της παγκόσμιας νικηφόρας ειρήνης το 1945. Να εκδοθούν από το Κόμμα μας τα διαλεχτά έργα του Λένιν, του Στάλιν, και του Μάο Τσετούνγκ.

Οι Μπολσεβίκοι και ο Λένιν δε συμμετείχαν ποτέ σε συνασπισμούς αστικών κομμάτων και αστικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το παράδειγμά τους πρέπει να το ακολουθούμε και εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές για να μην πέφτουμε στις παγίδες, που μπορούν να μας στήσουν οι αστοί και στο μέλλον.

Και τέλος προτείνω να σχηματιστούν σε όλη την Ελλάδα ολιγομελείς, ευέλικτοι κομματικοί πυρήνες στην πόλη και το χωριό, στους τόπους κατοικίας και δουλιάς, που θα καθοδηγούνται από τις παραπάνω κομματικές οργανώσεις. Να γίνονται κάθε χρόνο 4 κομματικά μαθήματα σε όλες τις ΚΟΒ του ΚΚΕ, που θα επεξεργάζεται η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΚΟΒ Χολαργού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ