Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
.. pgno01.. head02c - ## - 190496R.215

Να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας αυτοκριτικά

Το ΚΚΕ καλεί συνέδριο ταχτικό στις 22 - 26 του Μάη 1996, αλλά τα μέλη του Κόμματος το περιμένουν με αγωνία. Το Κόμμα από το 15ο Συνέδριό του πρέπει να βγει πιο γερό, πιο ενωτικό, επαναστατικό με ξεκάθαρο στρατηγικό σκοπό για τον πραγματικό σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Οι σύνεδροι αντιπρόσωποι, να πάρουν το θάρρος και να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, για ένα κόμμα μαρξιστικό - λενινιστικό, σταλινικό. Να μην έχει φτιασίδια, από οπορτουνιστές, ρεφορμιστές, αναθεωρητές. Ολοι αυτοί δεν έχουν καμιά δουλιά μέσα στο Κόμμα, στο ΚΚΕ.

Ο Λένιν έγραφε στη διαθήκη του, δεν είναι τόσο επικίνδυνη η ήττα όσο είναι επικίνδυνος ο φόβος να αναγνωρίσεις την ήττα σου, και τα σφάλματά σου.

Από δω βγαίνουν πολλά συμπεράσματα. Και υποστηρίζει, πρέπει να γίνει πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία του επαναστάτη, πάνω σ' αυτό που θέλει να του γίνει πίστη. Τα λόγια του Λένιν αφορούν και το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Με πυξίδα τα παραπάνω λόγια του Λένιν, που αφορούνε στο κόμμα μας, και πιο πολύ στην ιεραρχία.

Καταστατικά και Προγράμματα από τότε που ιδρύθηκε το ΚΚΕ, 1918 - 1995 ψηφίστηκαν πολλά. Ποια τα αποτελέσματα; Οταν παραβιάζονται από τα ίδια τα στελέχη της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΓ του ΚΚΕ. Ποιος θα απαντήσει, γιατί φτάσαμε στο 5%, φταίγει η Νέα Δημοκρατία, φταίγει το ΠΑΣΟΚ;

Ο δικομματισμός τη δουλιά του κάνει. Ο "Συνασπισμός" μας πολεμά από τα μέσα, με δικά μας πρώην στελέχη του ΚΚΕ, που με δική μας ευθύνη τους αναδείξαμε στην ιεραρχία.

Το διάλογο που άνοιξε το Κόμμα μας στο 13ο Συνέδριο, στο 14ο Συνέδριο και οι προβληματισμοί, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά. Στην πλειοψηφία σύντροφοι που γράψανε και μίλησαν για τα αίτια της ανατροπής του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, και τις Λαϊκές Δημοκρατίες. Από τα συμπεράσματα βγήκε ότι η ανατροπή άρχισε από το 20ό συνέδριο επί Χρουστσόφ το 1956 και όχι το 1988 επί Γκορμπατσόφ.

Το 15ο Συνέδριο πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ομιλίες και τα γραφτά των συντρόφων, και αυτά που δεν τα δημοσίευσαν για διάφορους λόγους, νομίζω από το κάθε συνέδριο να γραφούνε σε βιβλία, όλα τα γραφτά και οι ομιλίες και να τα διαβάζουν οι σύντροφοι, εκτός από τις εφημερίδες. Εκεί θα είναι η διαφάνεια, το πώς εκφράζεται ο κάθε σύντροφος. Και εάν τα εφαρμόζει αυτά που λέγει.

Η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ το 1956 εφάρμοσε κατά γράμμα την οπορτουνιστική, αναθεωρητική, γραμμή του 20ού Συνεδρίου επί Κολιγιάννη, Τσολάκη, Παρτσαλίδη, Βαφειάδη, Δημητρίου, Ζωγράφου, που στείλανε και τον σ. Ζαχαριάδη στον αγύριστο. Και διαγράψανε το 80% τους συντρόφους που το αμάρτημά τους ήταν ότι δε συμφώνησαν με την οπορτουνιστική αναθεωρητική γραμμή του Χρουστσόφ.

Ο "Ριζοσπάστης" εκλαϊκεύει τα άπαντα του Στάλιν, τους 14 τόμους και τα άπαντα του Λένιν για πούλημα. Δε βρήκε η εφημερίδα ο "Ριζοσπάστης" μια γωνιά να γράψει δυο λέξεις για τον θάνατο του Στάλιν στις 5 του Μάρτη 1953 και του Λένιν 24 Γενάρη 1924.

Ο Στάλιν δεν ήταν προσωπολάτρης, ήταν ο μεγάλος λάτρης της μαρξιστικής, του Ενγκελς, της λενινιστικής, επαναστατικής θεωρίας.

Μαζί με τον Λένιν κάναν την επανάσταση και από το 1924 μέχρι το 1953 κράτησε το σοβιετικό σοσιαλιστικό καθεστώς παρά τα λάθη του. Ας μην ξεχνάμε κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε το σοβιετικό καθεστώς. Περικυκλωμένο από όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Επόμενο ήταν να γίνουν και λάθη. Ο Λένιν και ο Στάλιν χτίσανε το σοσιαλισμό. Ο Χρουστσόφ και ο Γκορμπατσόφ τον ανέτρεψαν και προσπάθησαν να τους θάψουν μαζί με την ιστορία τους και τα άπαντά τους. Εχουμε χρέος να τους αναστήσουμε.

Ο Φλωράκης βρισκόταν 18 χρόνια φυλακή. Είναι ανεύθυνος μέχρι το 1972. Μαζί με τον σ. Κώστα Λουλέ βρήκαν μια κατάσταση πολύ κρίσιμη για το Κόμμα. Ενα κόμμα βουτηγμένο στο βούρκο της αναθεώρησης, του οπορτουνισμό και της φράξιας, των Φαράκου, Ανδρουλάκη και άλλων, που είναι γνωστά στο Κόμμα. Το 14ο Συνέδριο ξεκαθάρισε πολλά, το 15ο πρέπει να ξεκαθαρίσει για καλά. Στο Σχέδιο Προγράμματος, παράγραφος 35, γράφει για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού κομμουνισμού.

Οι κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης είναι η εργατική τάξη, ως ηγετική δύναμη, με συμμάχους τη φτωχή αγροτιά και άλλα καταπιεζόμενα στρώματα. Να προστεθεί και διανοούμενοι, μήπως δεν πέρασαν διανοούμενοι από το Κόμμα μας και φάνηκαν εντάξει; Εδωσαν και τη ζωή τους. Τελικός στρατηγικός σκοπός του ΚΚΕ είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Με ειρηνική συνύπαρξη και κοινοβουλευτική πάλη, εξουσία δεν παίρνεται.

Εάν το Κόμμα δεν εφαρμόσει όλες τις μέθοδους πάλης για τον τελικό σκοπό, το γκρέμισμα της καπιταλιστικής τάξης, με τη δικτατορία του προλεταριάτου, θα βρισκόμαστε πάντα στην αντιπολίτευση.

Το λαό μπορούμε να τον κατευθύνουμε ευκολότερα, όταν κατευθύνουμε τις τύχες του με λιγότερα λάθη από τα προηγούμενα, με καθαρούς στόχους, θα πετύχουμε το σκοπό μας. Στα σοσιαλιστικά κόμματα, που ανατράπηκαν, επικράτησε η γραμμή του 20ού Συνεδρίου, ο οπορτουνισμός, η αναθεώρηση, η φράξια. Εγινε μια πραγματική Βαβυλωνία.

Αυτοί που καθοδηγούσαν μαρξισμό - λενινισμό, γκρέμισαν τα συστήματά τους και αναμεταξύ τους μοίρασαν και τις σοβιετικές περιουσίες, τις σοσιαλιστικές. Τους πραγματικούς κομμουνιστές μαρξιστές - λενινιστές, σταλινικούς, τους στείλανε φυλακή και εξορία. Είναι μεγάλο χρέος το Κόμμα, η ΚΕ του ΚΚΕ να εξετάσει χωριστά τους ανένταχτους και διαγραμμένους, σε μια κομματική συνδιάσκεψη να μιλήσουν και αυτοί που στερήθηκαν την κομμουνιστική ζωή. Είναι σύντροφοι που σήκωσαν δύο επαναστάσεις στην πλάτη τους και την προσφυγιά. Υπεράσπισαν την επαναστατική μαρξιστική - λενινιστική - σταλινική θεωρία. Γι' αυτήν τη θεωρία πολεμήσαμε και βρεθήκαμε και πρόσφυγες παρά τη θέλησή μας, γι' αυτήν και θα πολεμήσουμε τα λίγα χρόνια που μας μείνανε. Εύχομαι το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ να βγει πιο επαναστατικό. Ο τροχός θα γυρίσει. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο πραγματικός σοσιαλισμός. Το Κόμμα ας με κρίνει. Εχω 50 χρόνια κομματική ζωή, έχω δικαίωμα νομίζω, να έχω γνώμη και να φέρω και ευθύνη γι' αυτά που γράφω. Καλώ όλους τους ανένταχτους κομμουνιστές να μπουν στο ΚΚΕ.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Θεοδώρου

Γραμματέας ΚΟΒ Καρυάς Ολύμπου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ