Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνει και το ψωμάκι του λαού

Ακριβότερο γύρω στις 10 δραχμές τη φραντζόλα ή 20 δραχμές το κιλό ακριβότερα πουλάνε το ψωμί ορισμένα αρτοποιεία, μετά τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις που επέβαλαν στο αλεύρι - ελέω "απελευθέρωσης" των τιμών - οι αλευροβιομήχανοι και οι οποίες θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών και σε όλα τα είδη που παράγονται από αλεύρι

Ακρίβυνε και το ψωμάκι του λαού! Ηδη το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 8%, που ισοδυναμεί με 10 δραχμές στο χωριάτικο ψωμί σε αρκετά συνοικιακά αρτοποιεία της Αθήνας, αύξηση η οποία αποδίδεται στην ανατίμηση της τιμής με την οποία οι αρτοποιοί προμηθεύονται το αλεύρι και ανέρχεται επίσης σε 8%,κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη για εξυγίανση του κυκλώματος σιτάρι - αλεύρι - ψωμί. Στην ουσία, η αύξηση αυτή, που δεν κάνει διακρίσεις στους καταναλωτές, αλλά πλήττει κυρίως τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων, οι μισθοί των οποίων χρόνο με το χρόνο μειώνονται σε πραγματικές τιμές, οφείλεται στην απελευθέρωση που ισχύει με τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ από το 1992. Ετσι, με τις ευλογίες του "ανταγωνισμού" λύθηκαν τα χέρια των αλευροβιομηχάνων, οι οποίοι μπορούν ασύδοτα να διαθέτουν σε όποια τιμή θέλουν το αλεύρι στους αρτοποιούς, προκειμένου να φουσκώνουν τα ταμεία τους με υπέρογκα κέρδη.

Οι πρώτες αυτές αυξήσεις στο ψωμί θεωρείται δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν και σε όλους τους άλλους τύπους άρτου, ενώ η αύξηση στην τιμή των αλεύρων θα μετακυληθεί σε όλα τα προϊόντα που έχουν πρώτη ύλη το αλεύρι, όπως τα διάφορα γλυκίσματα, τα ζυμαρικά κ. ά.

Οπως είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αττικής Ν. Νούσιας,"μπορεί οι τιμές να παραμείνουν καθηλωμένες και για έξι μήνες παρά την αύξηση στο αλεύρι, αλλά με δεδομένες τις επερχόμενες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ και σε μια σειρά άλλα στοιχεία που συνθέτουν το κόστος των επαγγελματιών, δεν είναι δυνατό να πληρώσουν οι αρτοποιοί από την τσέπη τους τις αυξήσεις".

Οι αυξήσεις, όμως, δε σταματούν εδώ, καθώς αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα - λόγω του καιρού που είναι ακόμη αρκετά ψυχρός για τα δεδομένα της εποχής - εμφανίζεται η τιμή της ντομάτας στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η ντομάτα πωλείται τις τελευταίες μέρες στην τιμή ρεκόρ των 500 δρχ. το κιλό, ενώ σε δυσθεώρητα ύψη κυμαίνεται και η τιμή στην οποία πωλούνται οι πιπεριές, η οποία έφτασε χτες τις 1.250 δρχ. το κιλό.

Εντονο προβληματισμό και κινητικότητα δημιουργούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) και στις αρμόδιες υπηρεσίες οι τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών που απειλούν τον τιμάριθμο, ανατρέποντας οριστικά πια τους κυβερνητικούς στόχους που απέρρεαν από το πρόγραμμα "σύγκλισης" για το κλείσιμο του πληθωρισμού στο τέλος του έτους. Στα πλαίσια αυτά το επιτελείο του υπουργείου προγραμματίζει εντονότερη παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου των τιμών στην αγορά.

Στην ουσία, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προσπαθεί να δημιουργήσει "κλίμα" ελέγχου, αφού σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αναποτελεσματικές.

Ετσι, τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές μιας σειράς βιομηχανικών τροφίμων και ποτών, οι οποίες με την αύξηση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων και των οινοπνευματωδών, που επιβλήθηκε το Γενάρη, ανήλθαν σε 10% για το ουίσκι, 20% για το μπράντι, 16% για το ούζο, 15% για την μπίρα, 5% για τα αναψυκτικά, 8% για τους χυμούς, 15% για το εμφιαλωμένο νερό και σε 5% για τα ζυμαρικά.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ