Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
180496r.239

Για τον απολογισμό του Κόμματος στο 15ο Συνέδριο

Το Καταστατικό και το Σχέδιο Προγράμματος, τα εγκρίνω και εκφράζω το θαυμασμό μου για το Σχέδιο Προγράμματος. Δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο μπράβο προς όλη την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και σ' όλα τα στελέχη που βοήθησαν γι' αυτό.

Το έργο, της Κεντρικής Επιτροπής, θαυμάσιο, έδειξαν μεγάλη δραστηριότητα, σ' όλους τους τομείς της δράσης τους. Φυσικά έχει ελλείψεις. Στα οικονομικά σύντροφοι, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, στον έλεγχο και σε όλη τη δουλιά του Κόμματος.

Επίσης σύντροφοι, μεγαλύτερος έλεγχος στα γραφτά του "Ριζοσπάστη", άρθρα κλπ. Παράδειγμα: ο συν. Κάππος απαντούσε με γραφτό του σ' έναν πουλημένο κοντυλοφόρο, για τα λάθη του σ. Στάλιν και του έλεγε, αν θυμάμαι καλά "Εμείς το Κομμουνιστικό Κόμμα, δηλαδή, κάναμε την αυτοκριτική μας, γι' αυτό". Σύντροφοι, αυτή δεν είναι απάντηση. Αρα, ο σ. Στάλιν όλο λάθη έκανε. Οχι σύντροφοι. Τελείως απαράδεκτο. Ο Στάλιν σύντροφοι ήταν και παραμένει παγκόσμιος ηγέτης του κομμουνισμού.

Σύντροφοι, υπάρχει μια χαλαρότητα μέσα στο Κόμμα. Υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε σαν μέλη ενός συνεταιρισμού. Σύντροφοι, να αυξηθούν οι απαιτήσεις του Κόμματος από τα μέλη του. Να δυναμώσει η πειθαρχία πολύ και ο έλεγχος της δουλιάς μας.

Ακόμα να διαλύσουμε ορισμένες ΚΟΒ και να τις ανασυγκροτήσουμε από την αρχή και πιστεύω πως θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Διότι, σύντροφοι, αγάπη προς το Κόμμα υπάρχει.

Πρόταση 1η: Να διαβάζουν όλα τα μέλη του Κόμματος το "Ριζοσπάστη" και να δώσουν το λόγο της κομματικής τους τιμής, γι' αυτό. Να τονιστεί σύντροφοι, ότι είναι τελείως απαράδεκτο μέλη του Κόμματος να μη διαβάζουν το "Ριζοσπάστη".

Πρόταση 2η: Να πουλάμε κάθε Κυριακή τουλάχιστον το "Ριζοσπάστη" όλα τα μέλη του Κόμματος.

Πρόταση 3η: Για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα οι αγώνες των κομμουνιστικών κομμάτων, ανά τον κόσμο, να δημιουργηθεί ένα κομματικό οργανο σε διεθνή κλίμακα που να συντονίζει όσο μπορεί τον αγώνα των κομμουνιστικών κομμάτων. Και δε θα μπορεί το κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα να ερμηνεύει το μαρξισμό - λενινισμό, όπως αυτό νομίζει, διότι ορισμένα κόμματα λένε ότι είναι κομμουνιστικά ενώ δεν είναι και έτσι παγιδεύουν πολλούς ανθρώπους με τα ψευτοκομμουνιστικά τους συνθήματα. Αυτό, το διεθνές κομματικό οργανο θα καθορίζει τη φυσιογνωμία του κάθε κόμματος.

Σύντροφοι, οι ιμπεριαλιστές είναι οργανωμένοι σ' όλο τον κόσμο, οι 7 μεγάλες φασιστικές οργανώσεις κλπ.

Για την αποκατάσταση του συντρόφου στρατάρχη Στάλιν επανέρχομαι για δεύτερη φορά και θα ξαναεπανέλθω γι' αυτό.

Σύντροφοι, στις ψεύτικες και αισχρές κατηγορίες των ιμπεριαλιστών, ενάντια στον σ. Στάλιν, δεν αντιδράσαμε όσο έπρεπε, για να μην πω και καθόλου. Αυτό είχε συνέπεια να χάσουμε ανά τον κόσμο χιλιάδες ανθρώπους δικούς μας. Αυτός ο κόσμος είπε: Αφού τα κομμουνιστικά Κόμματα δε διαψεύδουν τις κατηγορίες αυτές, άρα είναι σωστές. Και να πεις πως δεν είχαμε στοιχεία γι' αυτό. Μα σύντροφοι, του σ. Στάλιν το έργο είναι ανεκτίμητο. Δε θα τα απαριθμήσω γιατί είναι παγκοσμίως γνωστό. Στέριωσε την επανάσταση, συνέβαλε πολύ για τη νίκη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετώπισε παλικαρίσια τον ψυχρό πόλεμο των ιμπεριαλιστών, ανοικοδόμησε τη χώρα του σε χρόνο ρεκόρ, έφτιαξε τα ατομικά όπλα και εξασφάλισε τη χώρα του και όλους τους φίλους του και σχεδόν την ειρήνη στον κόσμο. (Η Ευρώπη 50 χρόνια ειρήνη).

Σύντροφοι, ο Στάλιν ήταν το είνδαλμα για το σοβιετικό λαό και όλους σχεδόν τους λαούς. Οταν η χιτλερική Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο της Σοβιετικής Ενωσης, ο Στάλιν είπε δέκα λέξεις μόνο προς το λαό: "Σύντροφοι, αδέλφια, η πατρίδα εν κινδύνω, όλοι και όλα για το μέτωπο". Και είναι γνωστό ότι έγινε όλος ο λαός σαν ένας άνθρωπος, ρίχτηκαν στη δουλιά και ετοίμασαν τη μεγαλειώδη επίθεση και έσπασαν κυριολεκτικά την άμυνα των Γερμανών σ' όλα τα μέτωπα.

Σύντροφοι, ο σ. Στάλιν ήταν μεγάλο παλικάρι, εξ ου και το ψευδώνυμο Στάλιν. Οταν κινδύνεψε η Μόσχα στον πόλεμο ο Στάλιν έμεινε μέσα, οι Γερμανοί συντρίφτηκαν.

Σύντροφοι, είναι αδικαιολόγητος ο δισταγμός σας για την αποκατάσταση του σ. Στάλιν. Μα μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση της τότε Σοβιετικής Ενωσης με τη σημερινή; Ντρέπομαι σύντροφοι για τη σημερινή της κατάντια. Σύντροφοι, και μια ερώτηση προς εσάς, την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ας πούμε πως ήσασταν εσείς η ηγεσία του ΚΚΣΕ και σας μεταφέρω στις τότε συνθήκες, είναι πολύ γνωστές και δεν τις αναφέρω, τι πολιτική θα εφαρμόζατε, προκειμένου να υποστηρίζατε και να στηρίζατε την επανάσταση; Εάν ταλαντευόσασταν έστω και για λίγο, εάν επρόκειτο να πάρετε πιο σκληρά μέτρα, ενάντια στην αντεπανάσταση, η επανάσταση το πιο πιθανόν να χανόταν. Και τι θα επακολουθούσε, το ξέρετε. Παγγερμανισμός τουλάχιστον στην Ευρώπη και στη γύρω περιοχή. Γι' αυτό τα σκληρά μέτρα του σ. Στάλιν και του κόμματος σ' αυτές τις πάρα πολύ σοβαρές συνθήκες ήταν απαραίτητα.

Η επανάσταση βγήκε από ένα εξάχρονο εμφύλιο πόλεμο. Χιλιάδες στελέχη μικρά και μεγάλα σκοτώθηκαν. Το κόμμα, το ΚΚΣΕ, δυσκολεύτηκε πολύ να πλαισιώσει τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό από έμπειρους και πιστούς στην επανάσταση ανθρώπους. Ο κύριος λόγος κατά την άποψή μου που έγιναν ακρότητες. Ο ρόλος του πράκτορα Μπέρια σάς είναι γνωστός.

Η αντίδραση, η αντεπανάσταση ήταν λυσσαλέα και τον σ. Λένιν αποπειράθηκε να σκοτώσει, σκότωσε τον Κίροφ και πολλούς άλλους. Οι κουλάκοι σφάζανε τα ζώα τους και τα πετούσαν στα ποτάμια και δεν τα έδιναν στο κράτος να φάει ο λαός.

Το ΚΚΣΕ και ο σ. Στάλιν σ' αυτές τις πολύ, μα πολύ σοβαρές συνθήκες, στο εσωτερικό και ο ερχόμενος Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, που οι ιμπεριαλιστές ήλπιζαν πολύ πώς τώρα πια θα ξεμπερδέψουν με τη Σοβιετική Ενωση. Πήραν τη σωστή και κρυστάλλινη απόφαση, για τη σωστή εφαρμογή της Δικτατορίας του Προλεταριάτου και νίκησαν.

Σύντροφοι, όπως στους αγώνες των λαών, για την εθνική ανεξαρτησία, δεν υπολογίζονται οι θυσίες έτσι δεν υπολογίζονται και στην κομμουνιστική επανάσταση.

ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Βασιλικό Χαλκίδας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ