Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
180496r.241

To 15o Συνέδριο πρέπει να δώσει απάντηση στη δικτατορίαμονοπωλίων

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την πλειοψηφία του λαού και για τον λόγο του ότι ως ανώτατη μορφή πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, θα συζητήσει και θα αποφασίσει το νέο της Πρόγραμμα, το νέο Καταστατικό, θα συγκεκριμενοποιήσει τη δράση του για την επόμενη τετραετία.

Οσον αφορά τα τρία ντοκουμέντα της ΚΕ που δημοσιεύτηκαν, με βρίσκουν σύμφωνα στο ότι είναι βάση για συζήτηση, είναι κείμενα που αν διαβαστούν, μελετηθούν, θα ανεβάσουν τη συνολική ιδεολογική στάθμη των μελών του ΚΚΕ.

Προσωπικά θέλω να σταθώ σε μια πολύ σημαντική πλευρά του Σχεδίου Προγράμματος (οικοδόμηση του σοσιαλισμού, παρ. 36) που κατά τη γνώμη μου αν αναλυθεί, συζητηθεί, συγκεκριμενοποιηθεί, κατανοηθεί από την πλειοψηφία της ε.τ. και των συμμάχων της, θα αναπτερώσει, θα αναζωογονήσει ακόμα περισσότερο την κομμουνιστική μας θεωρία.

Συμφωνώ ότι στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στο σοσιαλιστικό κράτος, η εξουσία είναι εξουσία της εργατικής τάξης που εκφράζεται με τον επιστημονικό όρο δικτατορία του προλεταριάτου. Επιπλέον θα πρέπει να λειτουργεί στο σοσιαλιστικό κράτος όσο υπάρχουν μονοπώλια - ιμπεριαλισμός - καπιταλισμός σε παγκόσμια βάση.

Είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας από την αστική δημοκρατία, είναι δημοκρατία της ε.τ. και των συμμάχων της. Ο ίδιος ο λαός συμμετέχει στη σοσιαλιστική ανάπτυξη, ελέγχει την εξουσία από αυθαιρεσίες και γραφειοκρατικές μεθόδους με καθαρά ταξικό κριτήριο. Εχει κατά τη γνώμη μου γερές βάσεις, γερά θεμέλια που δε θα ανατρέπονται. Θωρακίζουν ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά την πολιτική οργάνωση της ε.τ. από τις επιθέσεις της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι το 1961 στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, καταργήθηκε η δικτατορία του προλεταριάτου, αμβλύνθηκαν, αλλοιώθηκαν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αναπτύχθηκαν οι μικροαστικές, αναθεωρητικές απόψεις, που χρόνο με το χρόνο κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή των σοσιαλιστικών χωρών. Μαζί με τον ξένο παράγοντα που τις ενίσχυε με όλα τα μέσα που διέθετε, έφεραν τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Η νέα σοσιαλιστική κοινωνία που θα οικοδομηθεί, θα είναι ανώτερης μορφής κοινωνία από την κοινωνία της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς, του ιμπεριαλισμού, της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Πρόσφατα παραδείγματα έχουμε:

1. Τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο σερβοβοσνιακό λαό γιατί δεν υποτάχθηκε στα σχέδιά τους για το μοίρασμα της αγοράς.

2. Υποστήριξαν τον Γιέλτσιν στο βομβαρδισμό του Κοινοβουλίου, που ούτε ο Χίτλερ δεν τόλμησε να καταστρέψει.

3. Υποστηρίζουν και βοηθάνε τους στρατοκράτες της Αγκυρας στην εξόντωση των Κούρδων.

4. Στα Ιμια υποστηρίζουν την ολιγαρχία της Τουρκίας, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους (παρά τις διεθνείς συμβάσεις).

5. Αλλάζουν τα σύνορα των χωρών γιατί έτσι τους εξυπηρετεί (Γιουγκοσλαβία).

6. Εγκληματούν σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τις πολιτικές τους και εξαθλιώνουν (λιτότητα - ανεργία κ. ά.).

Για όλα τα πιο πάνω γίνεται ακόμα πιο καθαρό ότι τους βαρβάρους δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσεις με κλάδο ελαίας, χρειάζεται ξεκάθαρη κομμουνιστική ιδεολογία με συγκεκριμένους στόχους.

Η κομμουνιστική ιδεολογία είναι ανώτερης μορφής ιδεολογία γιατί έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, την εξέλιξή του και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κυριαρχήσει στον κόσμο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί είναι η ιδεολογία η σύγχρονη, η νέα, το γράφω και το τονίζω με όλη του τη σημασία. Σε αντίθεση με την ιδεολογία του κεφαλαίου, της βρωμιάς, της σαπίλας και του αίσχους, η οποία έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο της ύπαρξής της και μόνο δεινά επιφέρει.

Γι' αυτό μπαίνει επιτακτικά το καθήκον στην πλειοψηφία της ε.τ. να σηκώσει από τη δικιά της πλευρά την ανάπτυξη της ταξικής πάλης προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων στη δικιά μας πατρίδα και σ' όλο το κόσμο.

ΒΑΣΙΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αττική


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ