Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η οικονομία από 8 μέχρι 22 Μάη

Πλήρη αναφορά, για το κατά πόσο εφαρμόζεται η εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και γενικά η πολιτική λιτότητας, καλείται να δώσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους - ελεγκτές του ΔΝΤ

Υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μπαίνουν από τις 8 μέχρι τις 22 Μάη οι "επιδόσεις" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα διάφορα μέτωπα της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει και ειδικότερα στα θέματα της εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και συντάξεων, της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απεσταλμένοι του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις 8 Μάη και να παραμείνουν μέχρι τις 22 του μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αναμενόμενο είναι - ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στον πληθωρισμό, καθώς και τις διαφαινόμενες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 1996 - ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θα υποδείξει στην κυβέρνηση την απαρέγκλιτη συνέχιση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων και της "σταθεροποίησης" της ελληνικής οικονομίας. Με το ίδιο πρόσχημα αναμένεται να υποδείξει στην κυβέρνηση την προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των τραπεζών.

Ειδικότερα, μεταξύ των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου και τα οποία θα συζητηθούν κατά τις επαφές των απεσταλμένων του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και τα εξής:

  • Ποια είναι τα σημεία στα οποία φαίνεται να παρουσιάζει απόκλιση ο προϋπολογισμός του 1996.
  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αποκλίσεων στο φετινό προϋπολογισμό.
  • Λεπτομερές ερωτηματολόγιο για το ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας και ιδιαίτερα για το ΙΚΑ.
  • Τι προκαταρκτικά σχέδια υπάρχουν για τον προϋπολογισμό του 1997.
  • Σε τι ύψος ανέρχονται οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις το 1996.
  • Σε ποια φάση βρίσκονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Πώς εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος την αυξημένη συμμετοχή των κρατικών τραπεζών σε επιχειρήσεις.
  • Πού οφείλεται η στασιμότητα της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού.
  • Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος των εισαγωγών.
  • Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν υψηλή κερδοφορία την τελευταία διετία, αλλά τα επιτόκια χορηγήσεων εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο κατάλογος του ερωτηματολογίου του ΔΝΤ, στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αποκαλυπτικός. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ δίνουν ένα ακόμη άλλοθι στην κυβέρνηση - ότι δηλαδή δέχεται πιέσεις και από το εξωτερικό - για την πιστή τήρηση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι όμως της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ