Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
220496r.251

Σχέδιο Καταστατικού

Αναντικατάστατος κώδικας για κάθε πολιτικό κόμμα, μα και για κάθε φορέα, είναι ο καταστατικός χάρτης, το καταστατικό αρχών και κανόνων λειτουργίας του. Περισσότερο δε, για το ΚΚΕ, κόμμα της εργατικής τάξης κι όλων των εργαζομένων, κόμμα επαναστατικό, νέου τύπου, που πυξίδα του έχει τον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, με τελικό στόχο τον επιστημονικό σοσιαλισμό - κομμουνισμό, επιβάλλεται να ψηφιστεί ένα επαναστατικό καταστατικό αρχών και κανόνων λειτουργίας από τα πάνω προς τα κάτω κι αντίστροφα.

Να ψηφιστεί ένα καταστατικό επαναστατικό, απαλλαγμένο από αδυναμίες των προηγούμενων καταστατικών και ιδιαίτερα του καταστατικού που ψηφίστηκε στο 13ο Συνέδριο.

Προσωπικά δε θα σταθώ στο αν τα άρθρα πρέπει να 'ναι 50 ή κάτω ή πάνω. Το πρωτεύον εδώ που πρέπει να κυριαρχήσει, το πώς μέσα από τα άρθρα του καταστατικού θα χτυπηθεί ο αρρωστιάρικος συναισθηματισμός που είναι προϊόν της αρρωστημένης φιλίας, συγγένειας και οικογενειαςκότητα, με αποτέλεσμα, να μπαίνει τροχοπέδη στη διαμόρφωση τούτης ή εκείνης της απόφασης στο αν και κατά πόσο θα είναι αντικειμενική ή υποκειμενική.

Η φιλία, η συγγένεια και η οικογενειακότητα είναι τρία θαυμάσια ονόματα που δείχνουν την υψηλή μονολιθικότητα και αρετή ανάμεσα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους κομμουνιστές που αγωνίζονται για υψηλά ιδανικά και οράματα, που μέσα στον 20ό αιώνα θα είναι ορατά για όλη την ανθρωπότητα. Οταν όμως κάνουμε δουλιά για το Κόμμα και το λαό όλ' αυτά παραμερίζονται και κυριαρχεί η κομματικότητα.

Το επαναστατικό καταστατικό του ΚΚΕ πρέπει να βάζει τέλος στην ισοβιότητα των επαγγελματικών στελεχών. Η ισοβιότητα δεν αποτελεί στοιχείο διαφύλαξης του κόμματος από χτυπήματα και λάθη λόγω εμπειρίας. Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν - και αυτό πάντα πρέπει να μας διδάσκει - θα δούμε ότι τα λάθη και χτυπήματα ποτέ δεν έγιναν από κάτω, αλλά από τα πάνω. (Λίβανος, Γκαζέρτα, Βάρκιζα, υπογραφή της φόνισσας συμφωνίας. Το αμαρτωλό '58, απόφαση διάλυσης του Κόμματος στην Ελλάδα. Ο χαρακτηρισμός του ήρωα Πλουμπίδη, ως προδότη. Το αβαντάρισμα στο ΠΑΣΟΚ για να 'ρθει στην εξουσία το 1981. Η διάσπαση μετά το 13ο Συνέδριο). Ολ' αυτά είναι αποτέλεσμα του αρρωστημένου συναισθηματισμού. Και ο αρρωστημένος συναισθηματισμός είναι το ίδιο επικίνδυνος, όσο και ο οπορτουνισμός δεξιού ή αριστερού προσανατολισμού.

Επίσης, ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων για το Συνέδριο, που περνούν από σαράντα κύματα, δεν είναι αλάνθαστος. Ο τρόπος αυτός οδηγεί λόγω των γνωριμιών συνεργασίας σε ομαδοποιήσεις φιλίας κλπ., με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε φαινόμενα υπεροψίας, ντιρεκτίβας και καθηκοντολογίας, αποφυγή της κριτικής κι αυτοκριτικής ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς και οικογενειών. Καλό θα 'ναι με τον ανάλογο αριθμό να στέλνονται από τις ΚΟΒ κατευθείαν οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο.

Το Κόμμα είναι οι ΚΟΒ. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες μέλη του και όχι τα 1.000, περισσότερα ή λιγότερα επαγγελματικά ή μη επαγγελματικά στελέχη του, σ' όλη την Ελλάδα. Οι ΚΟΒ είναι τα θεμέλια που εκεί πάνω στηρίζεται όλο το εποικοδόμημα του ΚΚΕ. Και το μεγαλύτερο κύρος για τις ΚΟΒ, αλλά και έπαινος θα είναι να στέλνει τους αντιπροσώπους της στο Συνέδριο απευθείας. Αυτή θα είναι και άριστη τιμή για τις ΚΟΒ που τραβούν βαρύ φορτίο για την υλοποίηση των αποφάσεων του Κόμματος και γενικά της πολιτικής του.

Μ' αυτά, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, χωρίς να προσθέσω ή ν' αφαιρέσω άρθρα του Σχεδίου ή και ν' αφαιρέσουν ή να προσθέσουν στα υπάρχοντα άρθρα, είμαι αισιόδοξος, πως τελικά το 15ο Συνέδριο θα ψηφίσει ένα επαναστατικό καταστατικό που ν' ανταποκρίνεται στα επαναστατικά χαρακτηριστικά του, στις αρχές του και με φόντο το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό να προχωρήσει το ΚΚΕ, πάντα μπροστά, κόντρα στην ιμπεριαλιστική θύελλα και τελικά μέσα από συγκρούσεις να βγει νικητής ο επιστημονικός σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Κώστας ΜΠΟΥΛΝΤΗΣ

Αντιστασιακός

Ηράκλειο - Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ