Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΡΜΑ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η λουτρόπολη σε οριακό σημείο

Αγανακτισμένοι είναι οι 120 μόνιμοι κάτοικοι των Θέρμων Αγίου Κηρύκου Ικαρίας από την εγκατάλειψη του οικισμού και των τριών λουτροπηγών του, που έχει αποτέλεσμα να μειώνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των λουομένων. "Εχουν μείνει μόνο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ", λένε οι κάτοικοι, "γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε αλλού".

Φέτος τα προβλήματα των Θέρμων έγιναν πιο έντονα, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι δύο πλημμύρες, το Γενάρη και το Μάρτη. Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου, με πενιχρά οικονομικά μέσα και με μόνο 4 εκατομμύρια βοήθεια που έστειλε το υπουργείο Αιγαίου, προτίθεται τις επόμενες μέρες να καθαρίσει από τις λάσπες την περιοχή και να αποκαταστήσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. "Ομως ο καθαρισμός του μικρού λιμανιού δεν μπορεί να γίνει χωρίς "μπίγα" (βελόνι γερανού) και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο δήμος" μας λέει ο δήμαρχος Γ. Κρητικός.

Δυσοίωνα παρουσιάζονται εξάλλου τα πράγματα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των λουτροπηγών, αφού η προγραμματική σύμβαση ΕΤΒΑ - δήμου για τις τρεις λουτροπηγές καρκινοβατεί για χρόνια, με συνέπεια να μην επαρκούν πλέον τα χρονικά όρια για την ολοκλήρωση του έργου. Να σημειωθεί πως η σύμβαση προέβλεπε ότι φέτος θα λειτουργούσαν με τη νέα υποδομή οι λουτροπηγές και το 1999 θα παραδίδονταν στο δήμο. Τώρα όμως, παρότι ο δήμος τροποποίησε το πολεοδομικό σχέδιο για να διευκολύνει τις οικοδομικές εργασίες, η υπόθεση έχει "κολλήσει" στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, με ευθύνη της ΕΤΒΑ. Εκφράζεται μάλιστα ο φόβος ότι το έργο εκσυγχρονισμού δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αλλωστε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι αν μέσα στο 1996 δεν προχωρήσει το θέμα, τότε ο δήμος θα προχωρήσει με δικούς του πόρους στον εκσυγχρονισμό, με μικρότερου μεγέθους έργα από αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση.

Κώστας ΤΖΙΧΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ