Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
240496r.92

15ο Συνέδριο

Το Κόμμα του ελληνικού λαού το τιμημένο Κόμμα όλων των εργαζομένων της Ελλάδας, βρίσκεται μπροστά στο 15ο Συνέδριό του.

Σε μια εποχή που ο ιμπεριαλισμός, πιεζόμενος συνεχώς από τις σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις, αγωνίζεται απεγνωσμένα να βαστάξει τις παραγωγικές σχέσεις στην ίδια μορφή που βρίσκονται εδώ και διακόσια χρόνια. Σ' αυτή την περίοδο ο καπιταλισμός, σύμφωνα πάντα με τον Λένιν, γίνεται πολύ αρπακτικός, επικίνδυνος και εγκληματικός. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται, δεκάδες τώρα χρόνια, σ' ολόκληρο τον κόσμο, μας δείχνουν ξεκάθαρα, πόσο σωστός, αλάνθαστος είναι ο Λένιν σε κάθε του μελέτη. Σ' αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο η εργατική τάξη, που είναι η πιο άμεσα εκμεταλλευόμενη και καταπιεσμένη από το ληστρικό καθεστώς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καλείται, με μπροστάρη πάντα το κόμμα της το κομμουνιστικό, να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην πάλη ενάντια στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Το ΚΚΕ πιστό και αφοσιωμένο πάντα στον ιστορικό του ρόλο είναι έτοιμο με το 15ο Συνέδριό του να δείξει τον καλύτερο εαυτό του. Οπως επανειλημμένα το έχει κάνει και στο παρελθόν, οπότε η Ελλάδα και ο λαός της βρέθηκαν μπροστά σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις. Εμείς, ο λαός, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να συσπειρωθούμε γύρω του, βοηθώντας το με ό,τι τρόπο μπορούμε, στον τίμιο και γεμάτο από αγώνες δρόμο που είναι ταγμένο απ' την ιστορία να διανύσει για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και τον σοσιαλισμό.

Ζήτω το 15ο Συνέδριο! Ζήτω το ΚΚΕ.

Σαν αγωνιστής κι εγώ, απ' τα είκοσί μου χρόνια, θέλω να προτείνω τέσσερα θέματα που πιστεύω πως είναι αναγκαία να συζητηθούν στο Συνέδριο.

Θέμα πρώτο: Για να μπορέσει το Κόμμα να αρθρώσει το ανάστημά του πρέπει ν' αποκτήσει δυνατή και πλατιά ενημέρωση.

Ο "Ρίζος" κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δε φτάνει. Είναι λίγος. Για να πετύχουμε καλύτερη ενημέρωση, πρέπει να μπούμε στο σπίτι του εργάτη. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο με έναν πολύ βελτιωμένο "902". Δεν ξέρω γιατί δεν έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα. Ισως να υπάρχουν ανυπέρβλητα οικονομικά, τεχνικά και πολλά άλλα εμπόδια. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε ζητώ συγνώμη για τη μη ενημέρωσή μου.

Θέμα δεύτερο: Το Συνέδριο πρέπει να μελετήσει βαθιά το πρόβλημα το ιδεολογικό. Κοντεύουμε να μείνουμε κόμμα μεν μαρξιστικό, αλλά δίχως μαρξιστές. Τα περισσότερα απλά μέλη έχουν τελείως μεσάνυχτα από την επαναστατική κοσμοθεωρία του Κόμματός τους!

Θέμα τρίτο και πολύ σοβαρό, είναι η μικροαστική ψυχολογία, η ιδεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων, ο ιδεαλισμός με λίγα λόγια που έρπετε σαν φίδι μέσα στις οργανώσεις μας και ανεμπόδιστος συνεχώς μεγαλώνει μέχρι που θα μας αφομοιώσει και θα μας κατασπαράξει, όπως κατασπάραξε τη μεγάλη Σοβιετική Ενωση!

Θέμα 4ο: Η δραστηριότητα της επαγρύπνησης. Δουλιά πολύ σοβαρή και πάρα πολύ λεπτή για να βρίσκεται στα χέρια ορισμένων ατόμων μέσα στο Κόμμα. Δεν υποστηρίζω πώς αυτό εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα. Ξέρω όμως ότι παλιά γινότανε και μάλιστα με τρόπο εντελώς απαράδεκτο για άτομα, που ήθελαν να λέγονται κομμουνιστές! Σύντροφοι τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά το θάνατο του Στάλιν δείχνουν ξεκάθαρα πως η επαγρύπνηση σαν όργανο περιφρούρησης του Κόμματος απέτυχε παταγωδώς! Τίποτα δεν είδε, τίποτα δεν πρόλαβε. Ο Χρουστσόφ πέρασε τη σφυγμομέτρηση των μαζών με τη μανιασμένη και γεμάτη μίσος αντικομμουνιστική, αποσταλινικοποίησή της και κανένας δεν πήρε χαμπάρι για πού το πήγαινε. Στο πρόσωπο του Στάλιν έβριζε εσκεμμένα, ο άθλιος, με τον πιο απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο, όλους τους κομμουνιστές του κόσμου και εμείς φίλοι μου, κοιμόμαστε μαζί με την επαγρύπνησή μας τον ύπνο του δικαίου. Βλέποντας τη σποραδική και χλιαρή αντίδραση των κομμουνιστικών κομμάτων και την αδιαφορία του Σοβιετικού λαού, προχώρησε ακάθεκτος και θρασύς στο μεγάλο χτύπημα.

Κατάργησε τη δικτατορία του προλεταριάτου, μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητα του Κόμματος στην κρατική μηχανή του σοσιαλιστικού κράτους, Κι εμείς τι κάναμε; καθόμαστε να δούμε έως που το πάει μέχρι που ήρθε ο σημαδεμένος μάγος με την περεστρόικά του και ιδού τα αποτελέσματα. Να σύντροφοι, γιατί επιμένω πως η επαγρύπνηση πετυχαίνει τον σκοπό της καλύτερα, όταν οι κομμουνιστές και ειδικά τα μέλη είναι πνευματικά ανεβασμένα και ειδικά πλέρια ενημερωμένα με τις αρχές και την κοσμοθεωρία του Κόμματος. Εάν κάτι παρόμοιο γινόταν στον υπαρκτό σοσιαλισμό και στην πρώην Σοβιετική Ενωση να είστε βέβαιοι ότι ποτέ οι χαφιέδες, τύπου Γκορμπατσόφ και σία δε θα πέρναγαν μέσα στο Κόμμα για να μπορέσουν να κάνουν τη ζημιά που έκαναν.

Σύντροφοι, ένα κόμμα σαν το κομμουνιστικό, που η πολιτική του είναι ολοκάθαρη σαν το γάργαρο νερό και λάμπει σαν τον ήλιο, τι τη θέλει την επαγρύπνηση και μάλιστα σε περίοδο νομιμότητας που δεν έχει τίποτα να κρύψει; Εάν στην πρώην Σοβιετική Ενωση αντί να φτιάχνουν ομάδες επαγρύπνησης, έφτιαχναν ομάδες διαφώτισης, να δουλεύουν πυρετωδώς ανάμεσα στους εργάτες και στη νεολαία, να είστε βέβαιοι πως ποτέ οι χαφιέδες δε θα έφταναν στα ύπατα αξιώματα του Κόμματος για να μπορέσουν να κάνουν τη ζημιά που έκαναν.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΟΣ

Χαλάνδρι

Υ. Γ. Κι άλλη φορά το έχω τονίσει με γράμμα μου στο "Ρ", πως ο "Ρίζος" δεν είναι μια εφημερίδα που απλώς ενημερώνει, αλλά ένα όργανο του Κόμματος, που διαπαιδαγωγεί, μορφώνει και καθοδηγεί. Γι' αυτό είναι υπέρτατο καθήκον για κείνους, που αγαπούν το ΚΚΕ να διαβάζουν σε καθημερινή βάση το "Ριζοσπάστη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ