Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
250496r.294

Αποφασιστικός είναι ο ρόλος του ΚΚΕ

Σύντροφοι,

Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου σαν κομμουνιστής από τις εμπειρίες που απέκτησα στη μακρόχρονη επαφή μου με το λαϊκό κίνημα και το Κόμμα, για το Σχέδιο Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που πρέπει να θεμελιώνεται και να στηρίζεται στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και φιλοσοφική θεωρία, που θεμελίωσαν οι Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν.

Ξεκινώντας από το Πρόγραμμα του Κόμματος, στο κεφάλαιο για αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό μέτωπο, πρέπει να εξετάσουμε την κυρίαρχη αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας ανάμεσα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό και το λαό, που για την πραγματοποίησή του επιβάλλεται να περάσει η εξουσία στα χέρια των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Με όλα αυτά που συνέβησαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στην ΕΣΣΔ, έφεραν ένα πισωγύρισμα στο λαϊκό κίνημα και δυσκολίες για την επαναστατική αλλαγή στη χώρα μας. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις για ολόκληρο τον κόσμο, δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση και σωστά διαγράφεται η αισιοδοξία στο Σχέδιο Προγράμματος για την πραγματοποίηση του σκοπού του Κόμματος μέσα από την ταξική πάλη και τις προϋποθέσεις που αναπτύσσονται.

Το κομμουνιστικό κίνημα μετά τις πολιτικές ανακατατάξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες θα αρχίσει να ανακάμπτει και θα βρει την ιδεολογική του ταυτότητα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, και με τη βοήθεια του επαναστατικού κινήματος με το προοδευτικό κίνημα, νομοτελειακά το καπιταλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει από τις ίδιες εσωτερικές του αντιθέσεις. Η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει. Οι καπιταλιστικές χώρες δέρνονται και από μια βαθιά και πολύπλευρη οικονομική κρίση. Παρά τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, τα κινήματα των λαών για αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη φουντώνουν. Στις διεθνείς συνθήκες που συντελούνται με τη "νέα τάξη πραγμάτων", ιδιαίτερα οι σημερινές συνθήκες κατευθύνουν την αποφασιστική πάλη των λαών για αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς αγώνες. Ο συσχετισμός δυνάμεων θα μεταβάλλεται όλο και περισσότερο προς όφελος της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα οξύνεται ακόμη περισσότερο με ταξικές αναμετρήσεις, που θα έρθουν σε ρήξη με τα μονοπώλια και μαζί με το επαναστατικό κίνημα θα επιδιώξουν την ανατροπή τους. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδό τους θα γίνουν όλο και πιο επικίνδυνες και δε θα διστάσουν να καταφύγουν σε σχέδια κατάπνιξης των λαϊκών κινημάτων. Αυτό μας δείχνουν οι επικίνδυνοι προβληματισμοί της ΕΕ για δημιουργία μισθοφορικού στρατού, που θ' αντικαταστήσουν τους εθνικούς στρατούς στο φόβο των στρατευμένων παιδιών του λαού. Αυτά τα τάγματα ασφαλείας αποστολή θα έχουν την τρομοκράτηση των λαών και το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων.

Στη φάση αυτή πρέπει να δούμε τις τάσεις διαφοροποίησης που εμφανίζονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με τις μορφές αντίστασης που δημιουργούνται, που βαθαίνει την ένταση και την ιμπεριαλιστική βία και οξύνει την πάλη των εργαζομένων, που θα επιτρέψει στα λαϊκά κινήματα, στο βαθμό που αυτά μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά, να αναπτυχθούν οι δυνάμεις, οι οποίες θα εκφράζουν αγωνιστικά την εργατική τάξη με τις συμμαχίες των άλλων στρωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο ρόλος του ΚΚΕ θα είναι αποφασιστικός, γιατί είναι ο πιο συνεπής και ανυποχώρητος υπερασπιστής των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων. Θα αντιπαλέψουν και θα προωθήσουν τη δράση των δυνάμεων αυτών για συγκρότηση κοινωνικού - πολιτικού κινήματος για τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και της χώρας, που θα εξελίσσεται και θα αναπτύσσεται σε αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό μέτωπο για να διευκολύνει την επαναστατική πάλη με προοπτική τη σοσιαλιστική επανάσταση και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, δημιουργούν εστίες έντασης μεταξύ διαφόρων καπιταλιστικών κρατών για να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους για την κατάκτηση των αγορών. Στις καινούριες συνθήκες, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι μορφές και οι μέθοδοι πάλης που θα λειτουργήσουν σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για το λαϊκό κίνημα θα ασκήσουν την επίδρασή τους σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα και, ιδιαίτερα, στα κατώτερα μικρομεσαία στρώματα, που με την πολιτική του εκσυγχρονισμού των μονοπωλίων θα τα σύρουν στον αφανισμό και την προλεταριοποίηση. Με την προλεταριοποίηση των στρωμάτων αυτών η εργατική τάξη θα αυξήσει τη δύναμή της και το ρόλο της στις σημερινές συνθήκες και θα επιδιώξει να αναδείξει ότι η πορεία των εξελίξεων δε θα είναι νομοτελειακή, όπως την έχει σχεδιάσει η ολιγαρχία του πλούτου με τους πολιτικούς εκφραστές.

Οσο θα προχωρούν οι προσπάθειες των δυνάμεων του κεφαλαίου, άλλο τόσο θα αναπτύσσεται η αντίδραση από την πλευρά της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων στρωμάτων. Θα εκφράζεται με διάφορους τρόπους, θα οργανώνεται, θα παίρνει ταξικά επαναστατικά χαρακτηριστικά, και θα 'ρθει σε σύγκρουση μαζί του και θα επιδιώξει την ανατροπή του για να κατακτήσει την εξουσία, που νομοτελειακά είναι η σοσιαλιστική οικοδόμηση της κοινωνίας με τη δικτατορία του προλεταριάτου.

Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, βλέπουμε τον ασταμάτητο αγώνα των λαών και του προοδευτικού κινήματος και προπαντός του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που στηριγμένος στις ανεξάντλητες δυνάμεις του επαναστατικού κινήματος και διδαγμένος από τα λάθη του παρελθόντος θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στη σοσιαλιστική επανάσταση. Οι κομμουνιστές, φορτωμένοι με όλες τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, πρέπει να δουν το 15ο Συνέδριο σαν πορεία για την αλλαγή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στη χώρα μας και την προώθηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, στηριγμένες στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση για μια νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Χολαργός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ