Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνεται η αντιλαϊκότητα της έμμεσης φορολογίας

Στο πρώτο τρίμηνο, που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν πήραν δεκάρα αύξηση, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ. ) αυξήθηκαν περίπου 20%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού

Οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι πάνε καλά, επιβεβαιώνοντας ότι και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται και εντείνεται ο άδικος και φορομπηχτικός χαρακτήρας του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Αποκαλυπτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 1996, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των κρατικών εσόδων από τους έμμεσους φόρους στο πρώτο τρίμηνο ήταν κοντά στο 20%. Ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ρυθμού πληθωρισμού, ενώ - θα πρέπει να σημειωθεί - στο ίδιο διάστημα οι μισθοί και συντάξεις παραμένουν στο "γύψο", καθώς ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί οι ισχνές μισθολογικές αυξήσεις που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 1996. Η εξέλιξη αυτή που δείχνει και το μέγεθος της φορολογικής ληστείας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, βαφτίζεται από την κυβέρνηση σαν "θετική πορεία της οικονομίας", που πρέπει να... συνεχιστεί.

Στο παραπάνω πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου,μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Αφού χαρακτήρισε "θετικά τα αποτελέσματα", που εμφανίζουν τα έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές και ότι "η οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί".

Το μέγεθος της φορολογικής ληστείας στα λαϊκά εισοδήματα, είναι ολοφάνερο και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1996. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα συνολικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ ανήλθαν στο φετινό πρώτο τρίμηνο σε 532,1 δισ. δρχ. έναντι 445,7 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 19,4%.Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ στο ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 175,9 δισ. δρχ., έναντι 146,8 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 19,85%, έναντι πρόβλεψης για ολόκληρο το έτος 14%.Τα συνολικά έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ανήλθαν σε356,2 δισ. δρχ., έναντι 298,9 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος είναι 17,2%.

Αναλυτικά κατά είδος οι εισπράξεις από ΦΠΑ (από εγχώρια και κοινοτικά προϊόντα και από προϊόντα τρίτων χωρών) στο πρώτο τρίμηνο του '96 έχουν ως εξής:

  • Στα πετρελαιοειδή τα έσοδα ανήλθαν σε 66,5 δισ. δρχ., έναντι 51,8 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Στα προϊόντα καπνού τα έσοδα ανήλθαν σε 22,5 δισ. δρχ., έναντι 20,7 αντίστοιχα πέρυσι.
  • Στα οινοπνευματώδη,ανήλθαν σε 28 δισ. δρχ. έναντι 19,5 δισ. δρχ. στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
  • Σε λοιπά προϊόντα ανήλθαν σε 58,8 δισ. δρχ. έναντι 54,8 δισ. δρχ. τη συγκεκριμένη περίοδο του 1995.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από ΕΦΚ αναλυτικά κατά κατηγορία (από εγχώρια, κοινοτικά και τρίτων χωρών προϊόντα) η εικόνα έχει ως εξής:

  • Στα καύσιμα τα έσοδα ανήλθαν σε 221,3 δισ. δρχ., έναντι 182,4 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Στα καπνικά,ανήλθαν σε 108,9 δισ. δρχ., έναντι 110 δισ. δρχ. πέρσι.
  • Στα αυτοκίνητα,ανήλθαν σε 29 δισ. δρχ., έναντι 22,5 δισ. δρχ. πέρσι.
  • Στα οινοπνευματώδη,ανήλθαν σε 12,4 δισ. δρχ., έναντι 9,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Χτες, επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα, για την ίδρυση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (διάβαζε Οικονομική Αστυνομία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ