Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
030596r.280

Με ελπίδες στο 15ο Συνέδριο

Αγαπητοί αναγνώστες, σύντροφοι, και φίλοι. Νομίζω καλά κάνουμε που γράφουμε, να διαβάζουμε και να μελετούμε την πορεία του κινήματός μας. Εδώ και πολλά χρόνια μιλούμε και γράφουμε. Αναρωτηθήκαμε όμως αν όλα αυτά είναι πραγματοποιήσιμα, αν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, να εκπληρωθούν; Γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; Οχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρο το παγκόσμιο κίνημα; Μεγάλη είναι η έλλειψη που δε γεννήθηκε άλλος Λένιν στα χρόνια μας.

Θα έλεγα ότι με πολλούς συμφωνώ, αλλά και με πολλούς όχι. Δε συμφωνώ μ' αυτούς που αναφέρονται σε πράγματα και καταστάσεις που ειπώθηκαν πολλές φορές, αλλά και δεν έχουν σχέση με τον προσυνεδριακό διάλογο. Η προσυνεδριακή συζήτηση είναι εσωκομματικό μας θέμα, αφορά το κόμμα μας, το λαό μας, την πατρίδα μας.

Τα εσωτερικά άλλων κομμουνιστικών κομμάτων ας αφήσουμε να τα εκτιμήσουν τα ίδια. Εμείς να συμπαρασταθούμε βοηθητικά και στα πλαίσια του διεθνισμού να συμβάλουμε, αν είναι δυνατόν και αν μπορούμε. Και να μην ξεχνούμε ότι κι εμείς δεχτήκαμε συμπαράσταση και βοήθεια από όλα τα κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου. Μέσα από το Συνέδριό μας να διατρανωθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους Τσέχους, Γερμανούς, Σοβιετικούς και προς όλους τους κομμουνιστές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Πολύ σωστά, στη σελ.11, άρθρο.18, το Πρόγραμμα επισημαίνει πως - καμιά επιτυχία δε θα υπάρξει, ούτε και ο αγώνας για το σοσιαλισμό θα είναι αποτελεσματικός, ωσότου το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται ιδεολογικά κατακερματισμένο.

Το Κόμμα μας δεν ήρθε στην εξουσία. Τι φταίει, ποιος φταίει; Εμείς τα απλά μέλη; Ισως δύσκολα μπορούμε να το φανταστούμε. Εχω υπόψη μου όμως το 4ο Συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ που διεξήχθη πρόσφατα. Σ' αυτό δεν υπήρξαν προβληματισμοί σχετικά με την πορεία προς το σοσιαλισμό και κομμουνισμό. Εκτός από λίγους, που διαφώνησαν. Γνωστά στελέχη ζητούν συνεργασίες με τη σοσιαλδημοκρατία. Είναι πολλά κόμματα, όπου δε φαίνεται τίποτα για το ποια είναι η κοσμοθεωρία μας, και πιστεύω θα καλεστούν και στο Συνέδριό μας.

Στο άρθρο 35, σελ. 27 - 32 του Προγράμματος με όσα αναφέρονται στις σειρές 25 και 26, συμφωνώ απόλυτα, θα έλεγα, κατά γράμμα. Πολύ σωστά λέει επί λέξει.- Αφετηρία, για να ξεκινήσει το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στο σοσιαλισμό, κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού, είναι - η κατάχτηση εξουσίας, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής (και τα υπόλοιπα που συνεχίζει το άρθρο).

Αλλά, επειδή η σταδιακή πορεία είναι κατώτερη και τυχόν λάθη ξεπερνιούνται στη διαδικαστική πορεία, θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα.

Το Κόμμα μας βλέπει θετικά την εισαγωγή φυσικού αερίου. Το θέμα αυτό είναι κολοσσιαίο, μήπως πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα; Και να πάρουμε υπόψη, ότι πολλά διατυμπανίστηκαν από διάφορες πλευρές - κυβέρνηση και ξένοι - αλλά δεν ακούσαμε τίποτα τι θα κοστίσει για το λαό μας, όταν θα αρχίσουμε να πληρώνουμε, όπως τώρα με τη ΔΕΗ. Και τι τελικά μαγειρεύεται; Θα πάει κι αυτό σε ξένα χέρια, που δε θα είναι κανένας άλλος, εκτός από τις αμερικανικές εταιρίες;

Ξεχνάμε τα συμβάντα με την ΑΓΕΤ; Τα πράγματα σήμερα δείχνουν ότι οι μεγάλοι κύριοι καταφέρνουν να τα πάρουν όλα από τα ελληνικά χέρια. Δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε πως αυτό θα γίνει με τη ΔΕΗ, το Αέριο, τον ΟΤΕ και οτιδήποτε γίνει στη χώρα μας. Το γιατί, είναι κατανοητό, αφού σίγουρα θα καταργηθούν και οι εθνικές κυβερνήσεις.

Στην Εκθεση Δράσης σελ.17 και 18, αναφέρεται στον "902" και "Ριζοσπάστη". Ο "902" TV μπροστά στο Συνέδριο, δε νομίζω πως είναι σε θέση να μας δώσει κάτι. Ημασταν από τους πρώτους για άδεια και μείναμε πολύ μακριά, στην ουρά. Εξορμήσεις και εξορμήσεις και στο τέλος τίποτα. Μεγάλα θηρία μπαίνουν μπροστά της για να τη σαμποτάρουν και να τη σταματήσουν. Επρεπε αυτό να υπολογιστεί. Δεν πρέπει να γελιόμαστε με το σήμερα και με το αύριο. Πολλά χρόνια λέμε, ότι θα αρχίσει, και το θα, θα, δε μας αρμόζει. Νομίζω είναι καλό να γίνει θέμα συζήτησης στη βάση του τι μπορεί να γίνει για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Στο "Ριζοσπάστη", σπάνια μπαίνουνε εκλαϊκεύσεις δικών μας βιβλίων, που νομίζω έχουν κάποια ξεχωριστή σημασία, διότι τα βιβλία μας διαθέτουν πολιτική μόρφωση, διαπαιδαγώγηση, διαφώτιση και συνείδηση. Δε βρίσκω σωστό το ότι σε 5 συνέχειες ο σ. Μαϊλης έγραφε για το βιβλίο του Κύρκου. Αν έγραφε μια φορά δε θα ήταν αρκετό;

Επίσης, στη στήλη ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, πολλές φορές είναι με κάτι γραμματάκια, που ούτε και με κιάλια δεν μπορείς να τα διαβάσεις. Δε βλέπω, γιατί να γίνουν αλλαγές στο κείμενο, αφού είναι ιστορικά και γίνονται προς τιμήν, μα γι' αυτό και τα στέλνουν στο "Ριζοσπάστη", για να τον βοηθήσουν, αλλά αισθάνονται και ηθική ικανοποίηση συγγενείς, φίλοι και γνωστοί. Και ο "Ριζοσπάστης" έχει ανάγκη συλλογικής συζήτησης κάτω στη βάση για την ανάπτυξη και καλυτέρευσή του.

Το Καταστατικό, πιστεύω να δουλευτεί ακόμα και αφού απαλλαχτεί από τα παρατράγουδα του 13ου, θα γίνει το πραγματικό μας Καταστατικό.

ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Καλαμαριά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ