Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ του Λαμπράκη, στους δρόμους της ειρήνης, θα βαδίσουμε για άλλη μια χρονιά. Στις 10 Μάη αρχίζει το Δεκαήμερο Ειρήνης που θα κορυφωθεί με τη Μαραθώνια πορεία στις 19 Μάη, για 18η χρονιά φέτος. Για το Δεκαήμερο γράφει ο Θ. Παφίλης, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ενώ για τους στόχους του φιλειρηνικού κινήματος μιλά στον "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας. Για μια ακόμα φορά η ειρήνη δοκιμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή είναι "νωποί" στη μνήμη (σελίδες 8 - 9).

Η ΛΕΞΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ δεν αρκεί για να περιγράψει τα φρικαλέα εγκλήματα του μοναρχοφασιστικού κράτους κατά των Ελληνόπουλων που αρπάχτηκαν και βασανίστηκαν για να αποκηρύξουν τους γονείς τους. Στα 72 "αναμορφωτήρια" ή "παιδουπόλεις" της Βασιλικής Πρόνοιας, κλείστηκαν χιλιάδες αρπαγμένα παιδιά. Υπέστησαν κτηνώδη βασανιστήρια για να αποκηρύξουν τους γονείς τους, να αποβάλουν "το μίασμα του κομμουνισμού" και να γίνουν ελληνοχριστιανοί εθνικόφρονες. Ενα συστηματικό παιδομάζωμα εξαπολύθηκε με εντολές των Αμερικανών και της Φρειδερίκης, η οποία όσα παιδιά δεν πουλούσε τα προόριζε για γενίτσαρους ( σελίδες 14 - 15).

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ.Κι άλλοι 300.000 άνεργοι έως το 1999! Στο 18% υπολογίζεται να φτάσει η ανεργία στη χώρα μας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατόρθωσαν να την τριπλασιάσουν και μάλιστα σε συνθήκες όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. Στομεταξύ με το νομοσχέδιο για την ανεργία, που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρείται η απασχόληση μερικών χιλιάδων ανέργων για μικρό χρονικό διάστημα, σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας, με κόστος, που δε θα επωμίζονται οι εργοδότες, αλλά ο ΟΑΕΔ! Επεκτείνεται, όμως, ο "εφιάλτης" και στη Θεσσαλονίκη. Στο 17% υπολογίζεται η ανεργία! Μακροχρόνια άνεργοι οι 52 στους 100 ανέργους! Και το χειρότερο, δε φαίνεται στον ορίζοντα δυνατότητα απασχόλησής τους.

Στο Παρίσι με πρωτοβουλία της Ομάδας Ευρωπαϊκή και Ενωτική Αριστερά στην οποία μετέχει και το ΚΚΕ, συντονίζεται η πάλη ενάντια στην ανεργία (Σελίδες 26 - 31).

Ο ΣΕΒ αξιώνει σφίξιμο των ζωναριών, στο όνομα της ΟΝΕ. Την πολιτική λιτότητας και εξάλειψης του κράτους πρόνοιας, προβάλλουν τώρα σαν "αναγκαίο κακό" στους ευρωπαϊκούς λαούς οι θιασώτες του Μάαστριχτ, υποσχόμενοι πως τα οφέλη της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης είναι μεγαλύτερα. Νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" αξίωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σε ημερίδα του ΙΟΒΕ (σελίδα 12).ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ επί εξαγγελιών για δυο χρόνια από το υπουργείο Αμυνας. Τελικά τα νομοσχέδια για τη θητεία, τις προαγωγές των αξιωματικών και την παλλαϊκή άμυνα βρίσκονται, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Γερ. Αρσένη, στο δρόμο προς τη Βουλή, ενώ το νέο μισθολόγιο παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα (σελίδα 16).

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ και παράνομα τα αστυνομικά μπλόκα, οι επιχειρήσεις εντυπωσιασμού και οι άνευ λόγου σωματικές έρευνες, την ίδια στιγμή που αυξάνεται αποδεδειγμένα η συμμετοχή αστυνομικών στο οργανωμένο έγκλημα(σελίδα 16).

Η ΠΩΛΗΣΗ της ΕΛΒΙΚ από την ΑΤΕ σε ιδιώτες, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού οδηγεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιχείρηση, την καλύτερη των Βαλκανίων στον τομέα της (σελίδα 13).

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ αγορά και ο "ανταγωνισμός" δε λειτουργούν. Μιλάει στον "Ρ" ο γγ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Α. Τούντας ο οποίος αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούν τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας πρατηρίων- εταιριών και τονίζει ότι το πλαφόν πρέπει να επεκταθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σελίδα 10).

ΚΑΜΠΟΣ χειροποίητων τραγουδιών, η τελευταία δισκογραφική δουλιά του συγκροτήματος "Χάνομαι γιατί ρεμβάζω", με τίτλο "Πέρα στου κεχριού τον κάμπο". Περισσότερα λέει ο Χάρης Καβαλλιεράτος που μιλά στον "Ρ" (σελίδα 23).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ