Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17

Απόψεις και προτάσεις

Φίλοι, σύντροφοι, αντιπρόσωποι και υποψήφια μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,

Θα προσπαθήσω και εγώ, όπως κάθε φίλος και σύντροφος του ΚΚΕ να πω τη γνώμη μου, να καταθέσω με αίσθημα ευθύνης και αγάπης για το ΚΚΕ την άποψή μου, την πρότασή μου, η οποία σημειώνω δεν είναι και εύκολο έργο.

Το 15ο Συνέδριο, ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, δεν είναι ένα από τα συνηθισμένα Συνέδρια του ΚΚΕ.

Ισως είναι ένα από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά Συνέδρια.

Στην ιστορία του Κόμματος, και αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια από τα τρία (3) κείμενα των Ντοκουμέντων της Κεντρικής Επιτροπής - Σχέδιο Προγράμματος, Εκθεση Δράσης, Σχέδιο Καταστατικού - στα οποία και θα σταθώ χωρίς ρητορεία και ρηχή θεωρητικολογία, διότι δεν έχω τα θεωρητικά κότσια, αλλά έχω τη λογική "σχετικό είναι" να εκφράσω, με τα ίδια τα γραπτά κείμενα των ντοκουμέντων, υπογραμμίζοντας τα σημεία εκείνα τα οποία πρέπει να προσεχτούν (κατά την άποψή μου) από όλο το Κόμμα, από τα νέα κομματικά πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά όργανα του Κόμματος, τα οποία αμέσως μετά την επομένη του 15ου Συνεδρίου θα καθοδηγήσουν και οδηγήσουν το Κόμμα στη ΝΕΑ του ΠΟΡΕΙΑ.

Και μ' αυτήν την αντίληψη, τοποθετούμαι σε ορισμένες θέσεις:

Α. Στο Σχέδιο Προγράμματος:

Αποδέχομαι ασυζητητί τη Θέση από την Εισαγωγή: Το ΚΚΕ έχει τελικό σκοπό του τον επαναστατικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

ΘΕΣΗ 1η: Διαμορφώθηκε ο Κρατικός Μονοπωλιακός Καπιταλισμός (ΚΜΚ).

ΘΕΣΗ 2η: Στους κόλπους του ιμπεριαλισμού διαμορφώθηκαν οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό. Εγιναν αλλαγές στη διαστρωμάτωση της εργατικής τάξης, στη βάση της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και της αύξησης των εργαζομένων στις υπηρεσίες, της μείωσης άλλων τμημάτων της, καθώς και της ένταξης νέων μισθωτών στρωμάτων στις γραμμές της.

ΘΕΣΗ 3η: Η αντεπανάσταση κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην υπόθεση του σοσιαλισμού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εδωσε μεγάλη υπεροχή στις δυνάμεις της παγκόσμιας αντίδρασης και του ιμπεριαλισμού. Στέρησε από τους λαούς ένα μεγάλο στήριγμα στην προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης. ΘΕΣΗ 4η: Μια σχεδιασμένη και παρατεταμένη ιδεολογική επίθεση από τους αντιπάλους του σοσιαλισμού, για να πείσουν τους εργαζόμενους για το τέλος του σοσιαλιστικού οράματος.

ΘΕΣΗ 9η: Ελέγχουν την πληροφόρηση, τα ΜΜΕ και τον πολιτισμό, τον τομέα των κοινωνικών επιστημών.

ΘΕΣΗ 16η: Η ανασυγκρότηση του επαναστατικού εργατικού κινήματος αποτελεί επιτακτικό καθήκον. Η διαδικασία αυτή είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις.

Και από το κεφάλαιο: "Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης και το πέρασμα στο σοσιαλισμό":

ΘΕΣΗ 27η: Σε μια παράγραφο της 27ης Θέσης, οι εσωτερικές εξελίξεις που μεσολάβησαν στη χώρα μας και στη θέση της στο σύστημα του ιμπεριαλισμού της δεκαετίας του '80 και την πρώτη πενταετία του '90 βοήθησαν να ωριμάσουν περισσότερο οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό στη χώρα μας. ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

ΘΕΣΗ 29η: Η συσπείρωση δυνάμεων και η συγκρότηση του ΕΝΙΑΙΟΥ αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης είναι το ΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ καθήκον του ΚΚΕ.

Και από το κεφάλαιο: "Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού":

ΘΕΣΗ 42α: Και στέκομαι στη Θέση 42. Ο πρωτοποριακός καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος αναπτύσσεται, επιβεβαιώνεται, ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ στη ΔΡΑΣΗ, στη ΖΩΗ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η σωστή σχέση Κόμματος - εξουσίας - μαζών, η ζωντανή σύνδεσή του με τις εργατικές και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις. Η εσωκομματική δημοκρατία και συλλογικότητα στη λειτουργία του Κόμματος, η συνεπής τήρηση των αρχών και κανόνων στη λειτουργία του είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την πρόληψη από παρεκκλίσεις και παραβάσεις.

Από το κεφάλαιο "Εκθεση Δράσης":

ΘΕΣΗ 31η: Ο καθοριστικός παράγοντας για να μπουν οι βάσεις της λαϊκής συσπείρωσης του απεγκλωβισμού από την πολιτική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης στο επόμενο διάστημα είναι:

  • Να γίνει πρώτος και βασικός στόχος δράσης του Κόμματος, της κάθε ΚΟΒ, του ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ και ΜΕΛΟΥΣ, η οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων. Η κατάκτηση του ΤΑΞΙΚΟΥ προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, που συμβάλλει στην κατανόηση της ανάγκης και της σημασίας που έχει η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου, του ρόλου του Κόμματος και της εργατικής τάξης.
  • Η ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ για την προώθηση των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.

Φίλοι και σύντροφοι,

Τις αναφορές μου στις παραπάνω θέσεις από το Σχέδιο Προγράμματος και την Εκθεση Δράσης της ΚΕ τις έκανα για να υπογραμμίσω το μέγεθος των ιδεολογικών, πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει γενικά το Κόμμα και ειδικότερα τα μέλη και στελέχη, τα οποία πρέπει να υλοποιήσουν αυτές τις ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του 15ου Συνεδρίου μέσα στο λαό, στην ελληνική κοινωνία, στην εργατική τάξη.

  • Είναι έργο δύσκολο, λαμβανομένου υπόψη ότι καλούμαστε να παλέψουμε από τη μια μεριά σ' ένα πολύμορφο μέτωπο πάλης, μ' ένα πολυμήχανο και δόλιο αντίπαλο, ο οποίος διαθέτει απεριόριστα μέσα και μηχανισμούς και από την άλλη μεριά με τις δικές μας ποικίλες αδυναμίες, οι οποίες τόσο παραστατικά αναφέρονται στο πανελλαδικό αχτίφ στελεχών του ΚΚΕ στις 16 Σεπτέμβρη 1995 (σε σχέση με εκείνη του Φλεβάρη 1995) ΡΙΖΟΣ 26/9/95, οι οποίες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής στην πρακτική μας δουλιά μετά το Συνέδριο. Διότι συμπυκνώνουν την πανελλαδική πείρα του Κόμματος και διότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα εγώ να εκφραστώ καλύτερα από το κείμενο του πανελλαδικού αχτίφ και γι' αυτό τις καταγράφω και σαν δικές μου απόψεις και προτάσεις.
  • Παράθεση στοιχείων από το πανελλαδικό αχτίφ:

1. Εδραίωση και ανάπτυξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος (σταθερότητα στους στόχους, στον προσανατολισμό, ζωντανή καθοδήγηση, ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων, τήρηση των κανόνων λειτουργίας κλπ.). 2. Ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ και της ποιοτικής καθοδήγησης των ΚΟΒ από τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

3. Προβλήματα που παραμένουν: 1) Θα ήταν ωστόσο λάθος και απομάκρυνση από την πραγματικότητα, αν περάσει η αντίληψη ότι όλα προχωρούν καλά, ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια που έχουμε στους διαφόρους τομείς και ειδικά στη λειτουργία των Κομματικών Οργανώσεων και των Νομαρχιακών Επιτροπών, ότι αντιστρέψαμε την κατάσταση.

4. Προσανατολισμός και καθοδηγητική ικανότητα των καθοδηγητικών οργάνων - υπάρχουν ακόμα Νομαρχιακές Επιτροπές, που δεν έχουν λύσει ακόμη στοιχειώδη προβλήματα για μια καλή λειτουργία και καθοδήγηση των ΚΟΒ.

5. Ζητήματα καθοδήγησης στα οποία απαιτείται να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά.

6. Το φαινόμενο της αδράνειας πολλών ΚΟΒ και κομματικών μελών.

  • Στην προπαγάνδα μάς διακρίνει η γενικότητα, δε γίνεται η απαιτούμενη προσπάθεια για επεξεργασία συγκεκριμένων επιχειρημάτων, συνθημάτων κλπ. ανάλογα με τις ιδιομορφίες του κάθε χώρου.
  • Πολλές φορές μιλάμε με όρους δυσνόητους για τον πολύ κόσμο.
  • Οσο στις ΚΟΒ κυριαρχεί το πνεύμα της ρουτίνας, η έλλειψη πρωτοβουλίας και ελέγχου.
  • Η λειτουργία και καθοδήγηση των ΚΟΒ, παρά τα βήματα που έγιναν, παραμένει ανοιχτό το πιο βασικό πρόγραμμα.
  • Η ολόπλευρη βοήθεια και καθοδήγηση των ΚΟΒ, ώστε να προσανατολιστούν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στο χώρο τους, με συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους στην ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Αρκετές ΚΟΒ δε συνεδριάζουν κανονικά.
  • Το πρόβλημα - θα επαναλάβουμε - είναι ΚΑΙΡΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και αφορά ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και με την έννοια αυτή μπροστά στο Συνέδριο πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει στο δρόμο της ΛΥΣΗΣ του.

Φίλοι και σύντροφοι,

Καλό το Πρόγραμμα του Κόμματος και τα άλλα ντοκουμέντα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά αυτές οι θέσεις, που θα γίνουν αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου χρειάζονται εργαλεία για να υλοποιηθούν μέσα στο λαό, στην κοινωνία - και αυτά βρίσκονται στο να ξεπεραστούν όλες οι διαπιστωμένες αδυναμίες και ελλείψεις, που αναφέρονται στα διάφορα πολιτικά και οργανωτικά κείμενα της ΚΕ. Ιδιαίτερα του πανελλαδικού αχτίφ στελεχών στις 16.9.95. Διαφορετικά, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν (ποσοτικά και ποιοτικά) και πολύ περισσότερο η υλοποίηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους Ελληνες κομμουνιστές.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Ελευσίνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ