Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
300496r.387

Σκέψεις - παρατηρήσεις - προτάσεις

Εκφράζοντας τη συμφωνία μου με το Σχέδιο Προγράμματος, την Εκθεση Δράσης της ΚΕ και το Σχέδιο Καταστατικού, κρίνω απαραίτητο να διατυπώσω τις σκέψεις μου και να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις.

Από το Σχέδιο του Προγράμματος, σχεδόν λείπουν οι θέσεις για τη σημασία της εργατο-αγροτικής συμμαχίας στο μέτωπο, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και πώς πρέπει να λυθούν. Εχω τη γνώμη ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις και να ξεκαθαριστούν καλύτερα οι θέσεις μας που αφορούν:

1. Την αποδέσμευση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

2. Την κατάργηση των σταδίων.

3. Πέντε κόμματα - δύο πολιτικές, και

4. Η θέση μας για τη νίκη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης σε

μια χώρα.

Παρακολουθώντας και διαβάζοντας τον προσυνεδριακό διάλογο είδα άρθρα και θέσεις συντρόφων, ιδιαίτερα του σ. Κωστόπουλου, να προσπαθούν με λαθεμένες απόψεις και θεωρίες ν' αποδείξουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και πρέπει ν' αλλαχτούν.

Για το Σχέδιο Καταστατικού, προτείνω να μελετηθούν οι σκέψεις και προτάσεις πολλών συντρόφων, ώστε το 15ο Συνέδριο να πάρει απόφαση και να θεσμοθετήσει ή να προσθέσει ένα ακόμη άρθρο στο Καταστατικό για τους συντρόφους περασμένης ηλικίας που περνούν στις διαρροές ή διαγράφονται από το Κόμμα. Συγκεκριμένα, προτείνω, οι σύντροφοι που έχουν πάνω από 50 χρόνια κομματική ηλικία να ονομάζονται επίτιμα μέλη του Κόμματος, βετεράνοι, μπορεί και κάποιο άλλο όνομα. Ετσι, αυτοί που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στο Κόμμα, αυτοί που σ' όλους τους αγώνες, μικρούς και μεγάλους, ήταν πάντοτε παρόντες, έτσι θα παραμείνουν μέχρι τέλους της ζωής τους μέλη του Κόμματος και θα προσφέρουν όσο μπορούν τις υπηρεσίες τους στο Κόμμα. Αυτό θα ισχύει, αγαπητοί σύντροφοι, για όλους, και για μας, και γι' αυτούς που εμείς παραδίνουμε το Κόμμα σήμερα, αλλά και γι' αυτούς που θα παραδώσουν το Κόμμα στους άλλους - είναι η ιστορία του Κόμματος και όπως έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το Αρχείο του Κόμματος, έτσι και τους συντρόφους της περασμένης ηλικίας.

Επίσης, προτείνω, οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ να γίνονται κάθε δύο χρόνια - με χρονιάτικη μόνο απολογιστική συνέλευση για τη δράση του γραφείου και γενικά της ΚΟΒ.

Στο άρθρο του Σχεδίου Καταστατικού, που γίνεται λόγος για τον έλεγχο των οικονομικών του Κόμματος και ιδιαίτερα των ΚΟΒ, να προστεθεί ο ρόλος των Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου των Αχτιδικών Επιτροπών.

Στο Σχέδιο Προγράμματος με σαφήνεια τίθεται ως άμεσο πολιτικό καθήκον η δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου, καθήκον καθοριστικής σημασίας για να κατανοηθεί σε βάθος η στρατηγική του Κόμματος.

Κεντρικά καθήκοντα, με βάση τα παραπάνω και γενικά τα προσυνεδριακά υλικά, κατά τη γνώμη μου, είναι:

1. Η προώθηση - συσπείρωση και πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων στρωμάτων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή - δημοκρατική κατεύθυνση με προοπτική το σοσιαλισμό.

2. Η ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Κόμματος και η επιρροή του μέσα στις μάζες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα προχωρήσουν πραχτικά αυτές οι επιδιώξεις. Η απάντηση είναι μία: Κόμμα γερό, ισχυρό, ικανό να ηγηθεί αυτού του μετώπου, κομμουνιστικό κόμμα, θεωρητικά εξοπλισμένο και αφοσιωμένο στο σκοπό του, κόμμα με ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τ' άλλα εργαζόμενα στρώματα, με γερές Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, που οι κομμουνιστές να δουλεύουν καθημερινά σ' όλους τους χώρους. Χρειάζεται να βοηθήσουμε τους συντρόφους να συμμετέχουν σ' όλες τις κομματικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις. Η δράση του μέλους του Κόμματος μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, στο εργοστάσιο, τη βιοτεχνία, τη συνοικία, την υπηρεσία, τον τόπο κατοικίας ή ακόμα μέσα στους συλλόγους, τους φορείς και τα κινήματα, πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων και την κινητοποίηση για διεκδικήσεις. Η δημιουργία και η δράση των κομματικών ομάδων σ' όλους τους παραπάνω φορείς αποχτά ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να πούμε ότι η ως τώρα ύπαρξη και δράση τέτοιων ομάδων είναι μόνο τυπική. Η ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη και δράση των ΚΟΒ πρέπει καθημερινά να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής όλων των κομματικών οργάνων - από την ΚΕ, τις Νομαρχιακές και Αχτιδικές Επιτροπές.

Στον τομέα αυτό, ας μου επιτραπεί να πω ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ο τρόπος καθοδήγησης και βοήθειας δεν είναι αποτελεσματικός και συγκεκριμένος. Εχω τη γνώμη ότι η επαφή των Γραφείων των ΚΟΒ και των παραπάνω οργάνων μέχρι την ΚΕ με τα μέλη του Κόμματος, πρέπει να συστηματοποιηθεί, έτσι που όχι μόνο να είναι ενήμερα πως δουλεύουν για την υλοποίηση των αποφάσεων στο χώρο τους, αλλά και να ξέρουν τι ακόμα απασχολεί τα μέλη του Κόμματος, προκειμένου να δώσουν την ανάλογη βοήθεια. Προτείνω να γίνονται ατομικές συζητήσεις σε μόνιμη βάση με τα μέλη του Κόμματος από το Γραφείο της ΚΟΒ, με συμμετοχή των παραπάνω οργάνων, που δίνουν τη δυνατότητα στη στενότερη επαφή και αλληλοενημέρωση με τα μέλη του Κόμματος και την ευκαιρία στα καθοδηγητικά όργανα να πληροφορηθούν πώς δρουν, δουλεύουν και σκέφτονται οι κομμουνιστές.

Ακόμα, έχω τη γνώμη, τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων, μέχρι και την ΚΕ και το ΠΓ, εκτός από τη συμμετοχή τους, είναι απαραίτητα στη συνέλευση των ΚΟΒ που ανήκουν, να παίρνουν μέρος σε μια ακόμα ή δύο συνελεύσεις ΚΟΒ, έτσι, έρχονται σε άμεση και στενή επαφή με τα μέλη του Κόμματος, βλέπουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δίνουν την ανάλογη βοήθεια. Γενικά, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να συστηματοποιηθεί και καλυτερεύσει ο τρόπος και οι μέθοδοι καθοδήγησης, βοήθειας και ελέγχου όλων των καθοδηγητικών οργάνων προς τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης. Το δεύτερο καθήκον είναι η βελτίωση της ιδεολογικής και διαφωτιστικής δουλιάς του Κόμματος. Οι ανάγκες του κινήματος, η όξυνση της ιδεολογικής πάλης, η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού με καινούριες μορφές και μεθόδους αυξάνουν την ανάγκη της ιδεολογικής δουλιάς. Δεν πρέπει να περιορίζεται η ιδεολογική δουλιά μόνο στην εξυπηρέτηση της τρέχουσας πολιτικής και ταχτικής του Κόμματος. Κατά τη γνώμη μου η ιδεολογική δουλιά να γίνεται προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

1. Στη δημιουργική αφομοίωση και εμβάθυνση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας, της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας και του Κόμματός μας.

2. Για το Πρόγραμμα του Κόμματος, τη στρατηγική του και τους πολιτικούς στόχους που βάζει.

3. Για το σοσιαλισμό και το σοσιαλιστικό κράτος, δηλαδή η διάταξη των ταξικών δυνάμεων, οι κινητήριες δυνάμεις του σοσιαλιστικού σταδίου, οι οικονομικές αλλαγές και η οικονομική βάση στο στάδιο αυτό. Το πολιτικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα, η δικτατορία του προλεταριάτου, εδώ να παρθούν υπόψη όλα τα συμπεράσματα από τους προβληματισμούς μας για την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Αν. Ευρώπης και τη Σ. Ενωση. Με σχολές, σεμινάρια, διαλέξεις, ελεύθερες συζητήσεις και μπροσούρες να φροντίσουμε για την ευρύτερη μόρφωση των στελεχών και μελών του Κόμματος.

4. Τη διαπαιδαγώγηση των μελών του Κόμματος που θα βοηθήσει στην απόχτηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, να γίνουν πρότυπα λαϊκών αγωνιστών που ξέρουν γιατί παλεύουν - σύντροφοι αγωνιστές, κομμουνιστές με ήθος και κομματικότητα, που να τους διακρίνει η ειλικρίνεια και η αυτοπεποίθηση, να πονάει ο ένας τον άλλον, με ταξική συνείδηση, αφοσιωμένους και δραστήριους στην υπόθεση του Κόμματος και του λαού, τέτοιους, που με την καθημερινή τους δράση θα είναι ιδεολογικά - πολιτικά και οργανωτικά προετοιμασμένοι και θα δρουν και θα παλεύουν με συνείδηση με την πλειοψηφία του οργανωμένου λαού στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό μέτωπο, δίνοντας το απαιτούμενο βάρος και διάρκεια στην πάλη για την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού.

Εύχομαι επιτυχίες στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου.

ΖΙΩΤΑΣ ΔΗΜΟΣ

Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ