Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
260496r.320

Απόψεις και προτάσεις από το σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ

Από τα 53 άρθρα και τις 23 σελίδες θα αναφερθώ στα κεφάλαια:

1. Μέλη του Κόμματος - Υποχρεώσεις και δικαιώματα και άρθρα 4 και 5.

2. Οργανωτικές αρχές συγκρότησης και λειτουργία του ΚΚΕ "Αρθρο 9".

3. Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) άρθρο 34.

Α' Αποψη: Κατ' αρχάς, δέχομαι το Σχέδιο Καταστατικού σε όλα τα κεφάλαια και άρθρα του ως έχουν.

Β' Αποψη: Θα σταθώ, όμως, επιλεκτικά - συνοπτικά στο άρθρο 4 περί υποχρεώσεων. Στο άρθ.5 περί δικαιωμάτων. Στο άρθ.9 περί Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού και στο άρθρο 34, ΚΟΒ "Το θεμέλιο του Κόμματος", διότι βλέπω μια άμεση και οργανική λειτουργική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα άρθρα και ιδιαίτερα τα άρθρα 4, 5 και 9, τα οποία στηρίζουν το άρθρο 34 για να κάνουν την ΚΟΒ το Κόμμα του χώρου της. Ειδικά και γενικά, ένα ισχυρό οργανωτικά ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα, αποδέχομαι το άρθρο 4 στο σύνολό του, το οποίο καλούνται τα μέλη και ιδιαίτερα τα στελέχη του Κόμματος να υπηρετήσουν με κομματική ευλάβεια και κομμουνιστική πίστη και φυσικά, υπό την προϋπόθεση της παράλειψης και αλληλένδετης εφαρμογής του άρθρου 5 "Περί δικαιωμάτων του μέλους του Κόμματος", το οποίο πρέπει συνειδητά και ακούραστα να βοηθιέται να συνειδητοποιήσει όχι μόνο τα δικαιώματά του, αλλά κυρίως, τη συνειδητή χρήση αυτών, που σε συνδυασμό με την ιδεολογική και πολιτική του κατάρτιση να φθάσουμε στην ολοκλήρωση του κομματικού μέλους, που ξέρει να ενεργεί και δραστηριοποιείται συνειδητά και υπεύθυνα σαν κομμουνιστής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στέκομαι με κάποια ιδιαιτερότητα στο άρθρο 9 "Περί Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού" για να υπογραμμίσω τη σημασία του στην πρακτική λειτουργική εφαρμογή του στη ζωή των Οργανώσεων Βάσης και των κομματικών οργάνων του Κόμματος, στις σχέσεις μεταξύ των κατωτέρων και ανωτέρων οργάνων, στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των μελών του Κόμματος, στις σχέσεις μελών και στελεχών του Κόμματος, διότι από την παραπάνω πρακτική λειτουργικά η εφαρμογή του άρθρου 9 εξαρτάται η συνοχή και ενότητα του Κόμματος και μας απαλλάσσει από ανεπιθύμητες αντικομματικές παρενέργειες σε όλη την πυραμίδα της Οργάνωσης και λειτουργίας του Κόμματος.

- Πρέπει ακόμη να αφομοιωθεί από μέλη και στελέχη, η φιλοσοφία του άρθρου 9, το οποίο είναι καθοριστικό στη λειτουργία, ανάπτυξη και ενότητα στην πετυχημένη δραστηριότητα του Κόμματος, πλην όμως για να κατανοηθεί η φιλοσοφία του άρθρου 9 απαιτείται υψηλή στάθμη κυρίως ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού επιπέδου των μελών και στελεχών και να συνοδεύεται από την ανεμπόδιστη εφαρμογή του άρθρου 5 "Περί δικαιωμάτων", δίνοντας την ευχέρεια, κυρίως, στα μέλη και μεσαία στελέχη να αναπτύσσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας τις κρυμμένες ικανότητες προς όφελος του Κόμματος της υπόθεσης της εργατικής τάξης.

- Πρέπει, τελικά, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός να λειτουργεί αντικειμενικά και συλλογικά, πέρα και μακριά από οποιαδήποτε μορφή υποκειμενισμού, ο οποίος οδηγεί σε αρνητικές για το Κόμμα καταστάσεις για να γίνει πηγή δύναμης, ανάπτυξης, δημιουργίας και ενότητας. Τώρα μπορούμε, έχουμε την ευχέρεια του 15ου Συνεδρίου στην καινούρια εποχή για το Κόμμα μας στη νέα του πορεία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Ελευσίνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ