Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
53 χρόνια από την επιχείρηση στο Σταθμό του Δαδιού

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή (5 - 5 - 96) στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας (Δαδί) η αφιερωμένη στα 53 χρόνια της πολεμικής επιχείρησης του ΕΛΑΣ, στις 13 και 14 Απρίλη 1943, εκδήλωση, που οργάνωσε το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε η αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα των τριών μαχητών του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκαν στη μάχη:ΚΟΥΓΙΑΤΣΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέκος Δρούκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονικό της επιχείρησης και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη Ελασίτες, αλλά και στους δέκα συμπατριώτες του (Δαδιώτες) που εκτελέστηκαν εκεί σε αντίποινα.

"Σκοπός της επιχείρησης - τόνισε - που την οργάνωσε το Αρχηγείο Παρνασσίδας, ήταν η καταστροφή των εγκαταστάσεων του Σταθμού, η καταστροφή των ατμομηχανών και εκατοντάδων βαγονιών, η εξουδετέρωση φρουράς, το ανέβασμα του ηθικού του λαού". Στην επιχείρηση πήραν μέρος 150 αντάρτες και περίπου 350 εφεδροελασίτες. Η επιτυχία ήταν καταπληκτική. Η φρουρά του Δαδιού (800 - 900 Ιταλοί) καθηλώθηκε από ένα τμήμα ανταρτών και αδρανοποιήθηκε. Η απήχηση σε όλη την περιοχή ήταν μεγάλη. Σημαντικά βοήθησε στην όλη προετοιμασία και διεξαγωγή του εγχειρήματος η ΚΟ του ΚΚΕ και η ΕΑΜική Οργάνωση του Δαδιού, αλλά και οι αντίστοιχες οργανώσεις των γύρω χωριών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο ηγούμενος Γερμανός (Ανυπόμονος), ο Δ. Δημητρίου και ο Δ. Στιβακτής, που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Παραβρέθηκαν ο Αρχιεπιθεωρητής του ΟΣΕ, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας, ο Αντιδήμαρχος Ελάτειας, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λαμίας, Αμφισσας, Λιβαδειάς, Μακρακώμης, Στυλίδας κ.ά. Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια. Οι επιβάτες των τρένων, κατά τη διάρκεια της γιορτής, χαιρετούσαν τον κόσμο που είχε πλημμυρίσει την πλατφόρμα του Σταθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ