Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής

ΡΩΜΗ.-

Ο Λουτσιάνο Βιολάντε, πρώην δικαστής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά της Μαφίας, εξελέγη χτες νέος Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, όπου συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων βουλευτών κατά την τέταρτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο Βιολάντε απέσπασε 316 ψήφους σε σύνολο 609 βουλευτών που μετείχαν στην τέταρτη ψηφοφορία. Η αντίπαλός του, Αντριάνα Πόλι Μπορτόνε του συνασπισμού "Πόλος για την Ελευθερία", του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκέντρωσε 201 ψήφους. Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος το 1979 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Τορίνο, ενώ στις εκλογές του περασμένου Απρίλη εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς στη Σικελία.

Μετά την εκλογή του, ο Βιολάντε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της "Λέγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι, για διαίρεση της Ιταλίας, σχηματίζοντας έτσι την "κυβέρνηση του Βορρά". Ο Βιολάντε, δήλωσε ότι η χρήση βίας για την αποφυγή της διάσπασης της χώρας με την απόσχιση της βόρειας Ιταλίας περιλαμβάνεται στα νόμιμα μέσα που διαθέτει ένα δημοκρατικό κράτος. Ομως, κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει πως η χρήση βίας θα ήταν απαραίτητη.

"Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση και οποιοσδήποτε έχει την πρόθεση να ακολουθήσει το δρόμο αυτόν, θα συναντήσει αποφασιστική αντίσταση από τη Βουλή αυτή και από εμένα τον ίδιο", υποστήριξε στους βουλευτές ο Βιολάντε. "Το δημοκρατικό κράτος διαθέτει όλα τα μέσα, που ξεκινούν από την πολιτική συναίνεση και καταλήγουν στη νόμιμη χρήση βίας, για να προλάβει τη συρρίκνωσή του. Αλλά αυτό δε θα είναι απαραίτητο. Οι περιοχές της Ιταλίας έχουν ανάγκη η μία την άλλη", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ