Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Οι καταδιωκόμενοι των Γερανίων

Στον Αγιο Φανούριο στο Λουτράκι, στο χώρο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές Βασίλης Μελέτης και Ηλίας Σπυρογιαννάκης, τραγουδώντας το "έχε γεια καημένε κόσμε...", τον Απρίλη του 1943 από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ τέλεσε μνημόσυνο.

Η εκδήλωση ήταν προς τιμήν και των 43 ηρώων, νεκρών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αυτής της περιοχής, που έδωσαν τη ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Λουτρακίου, συγγενείς των εκτελεσμένων, επιζώντες ΕΛΑΣίτες και μαχητές του ΔΣΕ, οι τοπικές αστυνομικές αρχές, αντιπροσωπείες από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ, που απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, παραρτήματα από τη γύρω περιοχή και την Αθήνα, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Στις ομιλίες που έκαναν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών, έγινε αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης των δύο παραπάνω αγωνιστών που ήταν κρατούμενοι στις μεταξικές φυλακές και που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν πριν παραδοθούν στους Γερμανούς. Στα Γεράνια όπου κατέφυγαν, συναντήθηκαν με άλλους αγωνιστές. Ο εχθρός τούς καταδίωξε και έτσι χρειάστηκε να χωριστούν σε ομάδες για να διαφύγουν. Οι Μελέτης και Τσιρογιαννάκης κατέφυγαν στην Αθήνα, όπου δυστυχώς μάτι προδοτικό τους είδε και τους κατέδωσε. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο στην Τρίπολη.

"Η θυσία τους, καθώς και η θυσία των 43 αγωνιστών δεν πήγε χαμένη, τόνισαν οι ομιλητές, θα αγωνιζόμαστε ως το τέλος μας για να δικαιωθούν οι αγώνες μας και να τα ιδανικά της Εθνικής μας Αντίστασης".

(Φωτογραφία και ρεπορτάζ του αντιστασιακού Παναγιώτη Θεοδόση)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ