Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταρρέει το τείχος Μονεμβασιάς

"Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν".Μόνο αυτή η φράση μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την κατάσταση του τείχους της Ανω Πόλης Μονεμβασιάς.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,ύστερα από έντονες, επανειλημμένες, προειδοποιητικές διαμαρτυρίες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης,μόλις την περασμένη Τρίτη, ενέκρινε μελέτη 22 εκατομ. για τη στερέωση και αποκατάσταση τμήματος, που κατέρρευσε πριν το Πάσχα.Παραπλήσιο τμήμα του τείχους είχε καταρρεύσει το 1994,όπου και τότε η Εφορεία είχε ζητήσει προσφορές και είχε αναθέσει τη στερέωση του τμήματος. Φαίνεται, όμως, πως το τείχος καταρρέει λίγο λίγο,αφού η Εφορεία με γραπτές αναφορές της στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του ΥΠΠΟ προειδοποιεί ότι 150 μέτρα (!) του τείχους, που βρίσκονται πάνω ακριβώς από τον οικισμό κινδυνεύουν... να πέσουν. Αλλά οι δυνατότητες της Εφορείας δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αποκατάσταση15 μέτρων. Από την άλλη μεριά οι πενιχρές οικονομικές, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό δυνατότητες της αρμόδιας διεύθυνσης δεν της επιτρέπουν να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη μελέτη και την αποκατάσταση.Το τείχος είναι χρόνια εγκαταλειμμένο, ενώ τα νερά "τρώνε" σταδιακά τα θεμέλια της λιθοδομής, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι πέτρες.

Η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων με σχετικό έγγραφό της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητάει να προχωρήσει άμεσα η συνολική αποτύπωση του κάστρου,ώστε να συνοδεύει την αποτύπωση του οικισμού που διενεργείται αυτή τη στιγμή από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ