Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μυστήριο" έρωτα και θανάτου

Πειραματιζόμενος στις νέες οπτικοακουστικές τεχνικές της τηλεόρασης, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, το 1980, γυρίζει την ταινία "Το μυστήριο του Ομπερβαλντ".Ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης, πρωτοπόρος της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης, περνά στο γύρισμα ταινιών μεγάλου μήκους το 1950, με την ταινία "Το χρονικό ενός έρωτα". Αργότερα, με την τριλογία "Περιπέτεια", "Νύχτα" και "Εκλειψη", θα κάνει μια ενδιαφέρουσα μελέτη, της αλλοτρίωσης στη σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία, της αδυναμίας επικοινωνίας και της έκπτωσης των συναισθημάτων, ζητήματα που οδηγούν στην ανθρώπινη μοναξιά και απελπισία.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του δημιουργία, ποτέ δε σταμάτησε να πειραματίζεται με τις νέες οπτικοακουστικές. Σημαντικό δείγμα αυτών των πειραματισμών είναι η ταινία του "Το μυστήριο του Ομπερβαλντ". Η ταινία γυρίστηκε με τηλεκάμερες και όχι με κινηματογραφική μηχανή λήψης. Δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να κάνει μερικά πειράματα πάνω στο χρώμα. Το θέμα που διάλεξε δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα θέματά του. Είναι παρμένο από το θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτό "Ο δικέφαλος αετός". Ενα ρομαντικό δράμα έρωτα και θανάτου, εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός: Την απόπειρα δολοφονίας το 1898 της Ελιζαμπέτα της Αυστρίας από έναν αναρχικό. Μια νύχτα με καταιγίδα, ένας νεαρός αναρχικός μπαίνει κρυφά στο φρούριο Ομπερβαλντ για να δολοφονήσει τη βασίλισσα. Η βασίλισσα μετά το θάνατο του άνδρα της έχει αποτραβηχτεί και ζει απομονωμένη. Κυνηγημένος από την Αστυνομία, ο νεαρός κρύβεται τραυματισμένος στο διαμέρισμα της βασίλισσας. Εκείνη μένει έκπληκτη όταν τον βλέπει, γιατί της θυμίζει τον άνδρα της. Η βασίλισσα θα ερωτευτεί το νεαρό, ο οποίος, στη συνέχεια, την παρακινεί να ασχοληθεί και πάλι με τα κοινά. Ο νεαρός, τελικά, θα την ερωτευτεί και όταν το σχέδιό του για να φύγουν μαζί ναυαγήσει θα πάρει δηλητήριο. Η βασίλισσα, μην μπορώντας να ζήσει χωρίς αυτόν, θα τον υποχρεώσει να την πυροβολήσει.

Ο Αντονιόνι παίζει με τα χρώματα, δίνοντας "χρώμα", όχι μόνο στα πρόσωπα, αλλά και στα συναισθήματα. Ακόμη και μέσα στο ίδιο κάδρο, οι ήρωες έχουν άλλο χρώμα. Πρωταγωνιστούν οι Μόνικα Βίτι, Φράνκο Μπραντσιαρόλι και Πάολο Μπονατσέλι(Παρασκευή ΕΤ - 1 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ