Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Δε θα μονοπωλήσουν την Εθνική Αντίσταση

Χωρίς την παρουσία των αντιστασιακών έγινε η εκδήλωση για το γιορτασμό των 52 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ, στη Βίνιανη Ευρυτανίας, στις 5 Μάη. Ηταν μια συνάθροιση 100 - 150 οπαδών του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο.

Τα προηγούμενα χρόνια, την εκδήλωση οργάνωναν από κοινού το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ευρυτανίας και η Κοινότητα Βίνιανης. Τα δυο τελευταία χρόνια, όμως, η Κοινότητα Βίνιανης - μετά ίσως από παρέμβαση κάποιων παραγόντων - προχώρησε μόνη της στην οργάνωση της γιορτής, αγνοώντας το Παράρτημα, στο οποίο δεν έστειλε ούτε πρόσκληση!

Ομιλητής και πάλι ο Ε. Γιαννόπουλος, που με το χειμαρρώδη λόγο του επιχείρησε να πείσει το ακροατήριο, ότι χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου στο πανελλήνιο ξεσήκωμα, η Εθνική Αντίσταση δε θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις.

Για το ΕΑΜ, είπε ότι το ίδρυσαν κάποια μικρά κόμματα, δεν τα κατονόμασε, αλλά με έμφαση συνέχισε πως "εμείς, δηλαδή ο ίδιος, πήραμε την πρωτοβουλία κι έτσι το ΕΑΜ μεγαλούργησε".

Οσο για τον Αρη Βελουχιώτη, είπε ότι "ήταν σημαντική η προσφορά του στην εξάλειψη της κλεψιάς, αφού τιμώρησε σκληρά μερικούς ζωοκλέφτες"!

Για να μη χαλάσει το κλίμα που με επιμέλεια καλλιεργήθηκε, πάρθηκαν μέτρα έκτακτα. Δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να ακουστεί κάτι διαφορετικό από ό,τι οι οργανωτές της εκδήλωσης έκριναν σκόπιμο. Σε κάποιους εκπροσώπους φορέων που εκδήλωσαν την επιθυμία να απευθύνουν χαιρετισμό και ήδη είχαν γραφτεί στην κατάσταση, δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο μικρόφωνο, γιατί αυτή ήταν η εντολή του Γιαννόπουλου. Η κατάσταση πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και σε διαμαρτυρίες, γιατί κάθε χρόνο είναι ο ίδιος ομιλητής, εισέπραξαν την απάντηση ότι "αυτός είναι που εξασφαλίζει τα χρήματα για τα σφαχτάρια που ψήνονται".

Μπορεί η εκδήλωση για τα 52 χρόνια της ΠΕΕΑ στη Βίνιανη να εκφυλίζεται σκόπιμα, ο Ε. Γιαννόπουλος όμως με αξιοζήλευτο δικανικό τρόπο κατάφερε να πείσει το ακροατήριό του ότι η Εθνική Αντίσταση έγινε από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ευρυτανίας με αγανάκτηση παρακολουθεί την προσπάθεια που γίνεται να εκφυλιστούν οι εκδηλώσεις, που θυμίζουν φωτεινές εξάρσεις της αιματοβαμμένης Εθνικής Αντίστασης.

Με δικαιολογημένη οργή και με τρόπο κατηγορηματικό, διατυπώνει την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, τις οποίες από χρέος στην ιστορική αλήθεια ανελλιπώς θα καταγγέλλει.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ευρυτανίας ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ