Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΟΛΑΡΙΟ
Μια "ανάσα" από τις 300 δραχμές

Στις 296 δραχμές "πέταξε" το αμερικανικό νόμισμα. Εντείνεται ο πονοκέφαλος στα κυβερνητικά επιτελεία

Συνεχίστηκε και χτες η τρελή πορεία του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο ήδη βρίσκεται μια αναπνοή από τις 300 δραχμές, εντείνοντας τον σχετικό πονοκέφαλο, που έχει προκαλέσει τις τελευταίες βδομάδες στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας. Χτες, ενίσχυσε τη θέση του κατά μιάμιση και πλέον δραχμή και σήμερα θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες περίπου με 296 δραχμές. Την κατάσταση παρακολουθούν, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν, οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες και αποτελούν τις μοναδικές, ουσιαστικά, δυνάμεις που μπορούν να βάλουν φραγμό στην ξέφρενη κούρσα του "πράσινου νομίσματος".

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις του δολαρίου, το οποίο ανατιμήθηκε από τις αρχές του χρόνου κατά 18,9%, σε σχέση με τη δραχμή, έχουν μια σειρά επιπτώσεις σε αρκετούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και κύρια στο εξωτερικό χρέος της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το τμήμα του εξωτερικού δανεισμού της χώρας, που αποπληρώνεται σε δολάρια, είναι πλέον σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης δεκαετίας, ακόμα και σήμερα αποτελεί περίπου το 40% του συνόλου των τοκοχρεολυτικών δόσεων που πληρώνει η χώρα. Με δυο λόγια οι ανατιμήσεις του νομίσματος των ΗΠΑ έχουν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερες δραχμές για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Στη σχετική επιβάρυνση θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα σχετικά συμπληρωματικά ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες, που, ακολουθώντας τις σχετικές παροτρύνσεις των κυβερνήσεων, δανείζονται κατά κόρον σε ξένο συνάλλαγμα και μάλιστα σε δολάρια.

Πρόβλημα υπάρχει και με την πορεία του γιεν, που μαζί με το δολάριο συναποτελούν το 70% των υποχρεώσεων της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα. Από τις αρχές του χρόνου η υποτίμηση της δραχμής έναντι του γιεν, που από 2,15 δραχμές σήμερα θα πωλείται με 2,5 δραχμές, έφτασε το 16,3%.

Η νέα κούρσα του δολαρίου, πάντως, δίνει αφορμή σε κυβερνητικούς παράγοντες και τεχνοκράτες να επαναφέρουν τη θέση τους περί ανάγκης ταχύτερης διολίσθησης του εθνικού νομίσματος, με το επιχείρημα ότι είναι υπερτιμημένο. Στην ίδια άποψη συνηγορούν και οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων, καθώς από τη διαμορφωθείσα κατάσταση ευνοείται και το τμήμα των εξαγωγών που συναλλάσσονται σε αμερικανικά δολάρια και ιαπωνικά γιεν, αφού για τις ίδιες ποσότητες προϊόντων, οι εξαγωγείς εισπράττουν τώρα περισσότερες δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ