Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επιτυχία των δυνάμεων του ΙΡΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Στις εκλογές που διεξήχθησαν χτες, οι υποστηρικτές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) εύκολα συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να αντιπροσωπευτούν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, όμως άλλα μικρότερα κόμματα δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.

Μερικά μόνο αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν γίνει γνωστά χτες το βράδυ από τις 18 περιφέρειες της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου από κάθε περιφέρεια θα εκλεγούν 5 αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε ένα φόρουμ στο Μπέλφαστ. Αλλοι 20 αντιπρόσωποι θα επιλεχθούν από τα πρώτα 10 κόμματα. Μόνο τα κόμματα που θα αντιπροσωπευτούν στο 110μελές φόρουμ θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μικρότερες ομάδες διαπραγμάτευσης σχετικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα ξεκινήσει στις 10 του Ιούνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, φαίνεται να έχει αυξήσει τις ψήφους του, παρά την πρόσφατη ανάκληση της κατάπαυσης του πυρός. Αλλα, καινούργια κόμματα όπου συμμετέχουν προτεστάντες και καθολικοί, δεν κατορθώνουν να λάβουν τις απαιτούμενες ψήφους. Παράλληλα, οι προτεστάντες είχαν διασπαστεί σε διάφορα μικρά κόμματα.

Το Σιν Φέιν κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του στους καθολικούς εργάτες, ιδιαίτερα στο δυτικό Μπέλφαστ. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, βλέποντας την καταμέτρηση των ψήφων υποστήριξε ότι κατέχει "διαπραγματευτική εντολή" από τους ψηφοφόρους και έτσι τώρα θα μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακοινώσει ο ΙΡΑ νέα κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, οι αντίπαλοί του, κατηγόρησαν το Σιν Φέιν για νοθεία, όμως, η ηγεσία του αρνήθηκε κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ