Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Στα δίχτυα της εξαναγκαστικής πορνείας

Οι ελληνικές γυναικείες οργανώσεις αρχίζουν να δραστηριοποιούνται ενάντια στην εξαναγκαστική πορνεία και παράνομη διακίνηση των γυναικών, φαινόμενο, που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα στη χώρα μας, που είναι σταυροδρόμι.

Πρόσφατα συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών εκπρόσωποι από πολλές γυναικείες οργανώσεις με στόχο να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Υστερα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, οι περισσότερες οργανώσεις υπέγραψαν ένα κείμενο προς τη γραμματέα Ισότητας Τιτίνα Πανταζή, που θα πάρει μέρος στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη 1996 για την εμπορία και παράνομη διακίνηση των γυναικών στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στη Βιέννη, στις 10 - 11 Ιουνίου.

Το κείμενο, που υπογράφεται και από πολλούς συλλόγους ξένων προσφύγων και μεταναστών, ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των θυμάτων της εξαναγκαστικής πορνείας.

Ολο και πιο μικρά κορίτσια

Ηδη είχε δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή, όπου μετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, της Γραμματείας Ισότητας και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Χίλια περίπου ερωτηματολόγια διένειμε ως τώρα η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών για το πρόβλημα της εξαναγκαστικής πορνείας στη χώρα μας, με στόχο να βγουν κάποια έγκυρα συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει και τη συμπεριφορά του πληθυσμού.

Γόνιμη η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στις γυναικείες οργανώσεις. Οπου, όχι μόνο επισημάνθηκε το γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα κυρώσει τη Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1950 για την καταστολή και την κατάρτιση της σωματεμπορίας και της εκμετάλλευσης της πορνείας άλλων", αλλά ότι πρέπει να δημιουργηθούν οργανισμοί υπεράσπισης, μέριμνας, ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας προς αυτές τις γυναίκες, που καθημερινά πολλαπλασιάζονται, προερχόμενες κυρίως από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι ποινές κατά των προαγωγών είναι ελαφριές και οι καταδίκες λιγότερες γιατί πολλές χώρες απελαύνουν τα θύματά τους και έτσι εξαφανίζονται πολύτιμοι μάρτυρες κατηγορίας. Ολο και πιο μικρές κοπέλες γίνονται θύματα απαγωγών, αναλαμβάνουν, παρά τη θέλησή τους, να ξοφλήσουν "χρωστικά συγγενών" καιμεταφέρονται με τη βία μακριά από την πατρίδα τους.

Το πρόβλημα έχει γίνει πια υπερεθνικό, γι' αυτό απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή του, πολύ περισσότερο που η φτώχεια δημιουργεί ουσιαστικά ένα σύγχρονο δουλεμπόριο. Απειλές, προβλήματα υγείας, χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, βοηθούν στην εξάπλωση της εξαναγκαστικής πορνείας.

Συγκλονιστικές καταγγελίες

"Τα ΜΜΕ συντηρούν και προωθούν σήμερα την πορνεία", επισήμανε η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Μαίρη Ευσταθίου, ενώ η Μαρούσκα Χατζηγιάννη από το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση ανηλίκων και την άλωση των συνειδήσεων στα Γιάννενα, όπου το κοινό αντιμετωπίζει πια με προκατάληψη γυναίκες σοβαρές καλλιτέχνιδες και επιστήμονες που προέρχονται από τις Ανατολικές χώρες. Τείνουν να πάρουν συλλήβδην τη "ρετσινιά" της πόρνης...

Συγκλονιστικές και οι καταγγελίες ενός αγοριού και μιας κοπέλας από την Αλβανία. Μίλησαν για ομαδικούς βιασμούς που γίνονται στα σύνορα, για ανεξιχνίαστες δολοφονίες συμπατριωτών τους, που τα κόκαλά τους βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, για ηλικιωμένες που στέλνουν σκυλιά να τις δαγκώσουν λες και είναι επικίνδυνες, για κατακράτηση και καταστροφή διαβατηρίων, για απαγωγές κοριτσιών από την Αλβανία με απειλή όπλου, για πωλήσεις γυναικών, μισθούς εκατομμυρίων που κατακρατιούνται από ασυνείδητους Ελληνες εργοδότες, για απόπειρες βιασμών - που όταν δεν πετυχαίνουν, οι εργαζόμενες κοπέλες καταγγέλλονται σαν κλέφτρες. Οι απαγωγές Αλβανίδων και η οικονομική εκμετάλλευση και απάτες από ντόπιους σε βάρος συμπατριωτών τους έχουν δημιουργήσει και στην ίδια την Αλβανία έξαρση της εγκληματικότητας. Γίνονται δολοφονίες για λόγους εκδίκησης και μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε ένας άντρας υπεύθυνος για εκπόρνευση κοριτσιών κρεμασμένος στο Αργυρόκαστρο, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι κάτοικοι ήθελαν να μείνει κρεμασμένος για παραδειγματισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ