Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχία και συντονισμός από τους Αραβες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης ανησυχίας και δυσαρέσκειας, άρχισε, χτες, στη Δαμασκό η έκτακτη διήμερη σύνοδος των ηγετών της Συρίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Θέμα τους, για άλλη μια φορά, η διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής τακτικής απέναντι στο Ισραήλ μετά την εκλογή του Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ηγέτη του Λικούντ, στην ισραηλινή πρωθυπουργία. Η Δαμασκός εξέφρασε, χτες, επισήμως την απογοήτευσή της για τις πρόσφατες δηλώσεις Νετανάχιου περί μη αποχώρησης από τα κατειλημμένα εδάφη. Εκκληση για ενότητα ανάμεσα στα αραβικά κράτη έναντι της ισραηλινής πολιτικής απηύθυνε, χτες, και η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Οι φόβοι των αραβικών κρατών αλλά και των Παλαιστινίων δε φαίνεται, όμως, να είναι παράλογοι καθώς, σύμφωνα με ισραηλινές δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κατευθυντήριοι άξονες της εξωτερικής πολιτικής τουείναι πολύ κοντά στις σκληρές προεκλογικές του διακηρύξεις.

Ανησυχία και συνομιλίες στη Δαμασκό

Διήμερες συνομιλίες έχουν στη συριακή πρωτεύουσα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Σύρος ομόλογός του Χαφέζ αλ Ασαντ. Οι τρεις άνδρες συζητούν την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αποτυχία του, μέχρι σήμερα, συνομιλητή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Σιμόν Πέρες, να κερδίσει την ισραηλινή πρωθυπουργία. Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις Αραβες ηγέτες να καταλήξουν στη χάραξη μιας κοινής πολιτικής έναντι του Ισραήλ, μιας πολιτικής που, όπως υπογραμμίζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Συρίας στις συνομιλίες με το Ισραήλ. Τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις αραβικές χώρες θεωρεί προϋπόθεση ικανοποιητικής επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής και η παλαιστινιακή οργάνωση "Χαμάς", η οποία με ανακοίνωσή της, χτες, κάλεσε όλους τους Αραβες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαίων και της παλαιστινιακής γης.

Πάντως, χτες, έγκυρες συριακές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν τη βαθιά απογοήτευση και δυσαρέσκεια της Δαμασκού για τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Ισραηλινού πρωθυπουργού περί παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων στα υψώματα του Γκολάν. Η συριακή ηγεσία φέρεται να εκτιμά ως "ρητορικές" και "οπισθοδρομικές" τις θέσεις του Νετανάχιου για επίτευξη επιμέρους συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία, οι οποίες δε θα προϋποθέτουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Γκολάν, αμετάκλητη απαίτηση της Δαμασκού.

Τα σχέδια του Νετανάχιου

Η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον αραβικό κόσμο η εκλογή του Νετανάχιου, όμως, μοιάζει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή δημοσίευση των βασικών θέσεων της νέας ισραηλινής κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η, μεγάλης κυκλοφορίας, ισραηλινή εφημερίδα"Μααρίβ", επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του Λικούντ και στενούς συνεργάτες του Νετανάχιου, δημοσίευσε, χτες, τους άξονες πάνω στους οποίους προτίθεται να κινηθεί ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, λοιπόν, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και αποκλείει το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να σχηματίσει ένα νέο συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να απομακρύνει την ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ