Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Θέατρο" ... σκανδάλων

Καταγγελίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Σοβαρές καταγγελίες έκανε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,διά στόματος του προέδρου του Γιάννη Βούρου.Οι καταγγελίες άρχισαν με την επικείμενη παράνομη κατεδάφιση του πρώην "Βασιλικού Θεάτρου" στη Θεσσαλονίκη,για να φτιαχτεί στη θέση του νέο και μάλιστα σε χώρο πρασίνου, προστατευόμενο με ισχύον διάταγμα του 1958. Η κατεδάφιση, η οποία διεκόπη μετά από καταγγελίες ότι δεν υπάρχει σχετική άδεια, χαρακτηρίστηκε από το ΣΕΗ "εγκληματική" αλλά και μεθοδευμένη οικονομική ατασθαλία.Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε για έξι διαφορετικές μελέτες και έξι διαφορετικά ποσά, ξεκινώντας από 1,2 δισ. και φτάνοντας τα 16 δισ. Ολα αναφέρονται στην κατεδάφιση και ανακατασκευή του θεάτρου. Η πρώτη μελέτη (κόστους 1,2 δισ. ), που μιλούσε μόνο για ανακαίνιση, άγνωστο γιατί εγκαταλείφθηκε.Το ΣΕΗ υπαινίχθηκε οικονομικά συμφέροντα και μεγάλες εργολαβικές εταιρίες.Κι ενώ το 1997 φθάνει, δεν έχει αρχίσει κανένα έργο και δε δίνονται κονδύλια. Για τις "κορωνίδες" όμως, δηλαδή το "Βασιλικό Θέατρο", τη Μονή Λαζαριστών, το Μέγαρο Μουσικής και το Λιμάνι, διατίθενται στις μεγαλοεταιρίες 65 δισ.

Το ΣΕΗ ζητά άμεση επέμβαση εισαγγελέα και των αρμόδιων φορέων και καταγγέλλει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βασίλη Παπαβασιλείου,ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της κατεδάφισης.

Μετά το "Βασιλικό", σειρά είχαν οι Κρατικές Σκηνές.Σημείο αιχμής το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). "Το ΚΘΒΕ διοικείται με τρόπο απολυταρχικό, αυταρχικό και παράλογο. Οι διοικούντες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σκηνοθετούν, μεταφράζουν, συγγράφουν, ερμηνεύουν και διευθύνουν τη δραματική σχολή. Γενικά τεμαχίζουν και μοιράζονται την πίτα μεταξύ τους".Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Παπαβασιλείου (καλλιτεχνικός διευθυντής) σκηνοθέτησε 5 παραστάσεις, αν και δικαιούται μόνο 2.Μόνιμοι συνεργάτες του στις παραστάσεις εμφανίζονται μέλη του ΔΣ (! ) όπως οι: Σ. Χαβιαράς, Απόστολος Βέττας, Δημήτρης Παπαϊωάννου κ. ά.. Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν και στην επιστολή παραίτησης του εκπροσώπου του ΣΕΗ στο ΔΣ του ΚΘΒΕ, Κώστα Μπάλλα,ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων είπε ότι "για την οικονομική διαχείριση δε χωρεί κανένα σχόλιο, αφού γίνεται στο σκοτάδι, σε πλήρη αδιαφάνεια".

Οπως επισημάνθηκε "ο ισολογισμός του πρώτου 18μήνου θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο,αλλά ο Βασίλης Παπαβασιλείου έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην ενημερώσει το ΔΣ, αν και είναι υποχρεωμένος, πριν τον Αύγουστο".

Τέλος, το ΚΘΒΕ και το ΕΘνικό Θέατρο δύο χρόνια μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και αντίθετα από τις διατάξεις του νόμου, δεν θα έχουν ούτε εσωτερικό κανονισμό,αλλά ούτε και τριετή προγραμματισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ