Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς κατάργηση η μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων

Μιλώντας στη "φιέστα" που οργάνωσε το περιοδικό "Εκόνομιστ", ο πρωθυπουργός έκανε λόγο χτες βράδυ για νέα αναμόρφωση - στην ουσία παραμόρφωση - του ασφαλιστικού συστήματος και προανήγγειλε την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο

Βήμα επανεπιβεβαίωσης της πολιτικής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων από όλο το φάσμα των ομιλητών - του πρωθυπουργού, των προέδρων της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ" - καθώς και άλλων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, αποτέλεσε το διήμερο του γνωστού περιοδικού συνέδριο που έληξε χτες. Κλείνοντας χτες βράδυ τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έθεσε και δημόσια θέμα κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προανάγγειλε νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι διοργανωτές - το γνωστό περιοδικό ECONOMIST σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - έκριναν σκόπιμο να δώσουν στο συνέδριο τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Στρατηγικές Management για την ευημερία της Ελλάδας"!

Από τους ομιλητές, που παρέλασαν και μίλησαν από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST, ξεχωρίσαμε τον Κ. Σημίτη, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Στ. Μάνο,την πρώην πρωθυπουργική σύμβουλο για θέματα οικονομίας επί ΝΔ, Μ. Ξαφά,και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά.

Στη χτεσινοβραδινή ομιλία του ο πρωθυπουργός:

  • Εθεσε ανοιχτά θέμα κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η απασχόληση του μέλλοντος δε θα βασίζεται στη σιγουριά της μονιμότητας και του ισόβιου διορισμού, αλλά στη διαρκήκαλλιέργεια της δυνατότητας προσαρμογής στις εξελισσόμενες απαιτήσεις".
  • Προανάγγειλε, για το "εγγύς μέλλον", αναμόρφωση προς το χειρότερο του ήδη κακού ασφαλιστικού συστήματος και δεσμεύτηκε να φέρει η κυβέρνησή του σχετική πρόταση για "ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας".
  • Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη "σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα", θέτοντας έτσι θέμα κατάργησης των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επίσης, ο Γ. Παπαντωνίου, αφού καυχήθηκε για τα επιτεύγματα της πολιτικής λιτότητας στη διετία 1994 - 1995, διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως από τώρα και στο εξής θα επιταχυνθούν οι εξαγγελθείσες "διαρθρωτικές αλλαγές",με μια σειρά από μέτρα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής (τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ), μέχρι και τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσίων δαπανών. Η ομιλία του υπουργού είχε και κάποιο νέο. Οτι η κυβέρνηση θα αναθέσει την παρακολούθηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε ξένους,αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν έχει εμπιστοσύνη στις σημερινές διοικήσεις των δύο αυτών ειδικών πιστωτικών οργανισμών. Οσο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό χώρο, ανέφερε ότι η Τράπεζα Κρήτης αναμένεται να πουληθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ προωθείται και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης μικρότερων τραπεζών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος, από την πλευρά του, διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την αμαρτωλή 20ετία της μεταπολίτευσης και να προχωρήσουμε σε ρήξη με το παρελθόν μέσω γιγαντιαίων ιδιωτικοποιήσεων.Η ομιλία του υπήρξε ένα πραγματικό μνημείο δημαγωγίας, λαϊκισμού, κακοποίησης και διαστροφής της πραγματικότητας. Δίνοντας τη δική του ερμηνεία του ρόλου του κράτους - όχι δηλαδή όργανο ταξικής κυριαρχίας αλλά "εχθρός" των "δυνάμεων της αγοράς" - επιτέθηκε εναντίον όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τους οποίους ζήτησε ανεξαιρέτως την ιδιωτικοποίησή τους. Απερίφραστα ζήτησε "να μπει τέλος στο μύθο της δωρεάν παιδείας", κάτι που στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει υποστηρίζοντας ότι οι εύποροι δε θα πρέπει να δικαιούνται να σπουδάζουν δωρεάν.

Η Μ. Ξαφά,μιλώντας πια από τη θέση της αντιπροέδρου της "Salomon Brothers" - της εταιρίας δηλαδή που έχει προσφέρει τα φώτα της σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ - έκανε στους παρευρισκόμενους... "5 μαθήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις από τη διεθνή εμπειρία". Δεν ξέχασε να αναφερθεί στην περίπτωση της Χιλής και του Μεξικού, οι κυβερνήσεις των οποίων παρέδωσαν τον ορυκτό πλούτο της χώρας τους στο αμερικανικό πολυεθνικό κεφάλαιο.

Τέλος, ο διοικητής της Εθνικής Θ. Καρατζάς στράφηκε με την ομιλία του κατά των παλαιότερων μεθόδων διοίκησης των κρατικών τραπεζών, τις οποίες χαρακτήρισε "ξεπερασμένες", ενώ απευθύνθηκε προς τους θεσμικούς επενδυτές και άλλους ιδιώτες, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στη μετοχική σύνθεση των κρατικών τραπεζών.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ