Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπόγειες διεργασίες για τη Συνδιάσκεψη

Μια βδομάδα σχεδόν πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος και παρά την απουσία εμφανούς αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, τα δύο στρατόπεδα της ΝΔ έχουν αποδοθεί σε έναν υπόγειο αγώνα χάραξης της τακτικής τους. Μάλιστα έχουν επιλέξει και τα όπλα της τακτικής τους:

Ο μεν Μ. Εβερτ προσέρχεται στη Συνδιάσκεψη με τον αέρα της "ενωτικής" Εκλογικής Επιτροπής, με την οποία εγκλώβισε - όπως εκτιμάει - τους αντιφρονούντες, ενώ η μηστοτακική πλευρά εκτιμάει ότι το πρόσφατο γκάλοπ, όπου οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της παράταξης δικαιώνει την τακτική της και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον της ηγεσίας του κόμματος.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της εκλογικής επιτροπής αιφνιδίασε τους "αντιφρονούντες", οι οποίοι μετά τον εξοστρακισμό τους από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος βρέθηκαν να συμμετέχουν σε ένα όργανο χωρίς αρμοδιότητες στο οποίο όμως εάν δεν πάρουν μέρος θα καταγγελθούν σαν υπονομευτές της παράταξης. Παρά τον "ενωτικό" χαρακτήρα της επιτροπής η προειδοποίηση της Ρηγίλλης ήταν σαφής προς τους "διαφωνούντες": "Οποιος αρνηθεί να συμμετάσχει αυτοκτονεί πολιτικά", έλεγαν στελέχη που είναι κοντά στον Μ. Εβερτ και πρόσθεταν με σημασία ότι "ο πρόεδρος νομιμοποιείται μετά την ανακοίνωση της επιτροπής εκλογικού αγώνα να πάρει οποιοδήποτε μέτρο κατά αυτών που μετά τη συνδιάσκεψη θα συνεχίσουν τη διαφοροποίησή τους από την επίσημη γραμμή του κόμματος".

Οι "διαφωνούντες" από την πλευρά τους δεν έφτασαν στο σημείο να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην Εκλογική Επιτροπή και απλώς σε χαμηλούς όμως τόνους δήλωναν ότι το πολυπληθές του σχήματος είναι αναποτελεσματικό και πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητές της επιτροπής. Με βάση αυτήν την εκτίμηση προχτές σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Κ. Μητσοτάκη αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στη συνδιάσκεψη και να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις προκλήσεις που θα δεχτούν από την ηγεσία του κόμματος.

Η βδομάδα που πέρασε επιφύλαξε στη μητσοτακική πλευρά ένα "δώρο" την πολυτιμότητα του οποίου εκτίμησαν δεόντως τα προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό στελέχη. Το γκάλοπ που έλεγε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της παράταξης σήμανε για αυτούς δικαίωση της μέχρι τώρα τακτικής τους. "Η κίνηση των 23 βουλευτών δικαιώθηκε" έλεγαν συνεργάτες βουλευτών που ακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη στο μέλλον.

Με βάση όλα τα παραπάνω η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος που αρχίζει την Παρασκευή αναμένεται να μην έχει αντιπαραθέσεις κορυφαίων στελεχών και να καταλήξει σε μια - πρόσκαιρη έστω - επικράτηση του Μ. Εβερτ. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος του κόμματος ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που θα πάρουν μέρος στη συνδιάσκεψη προσδοκά ότι από αυτήν θα βγει ενισχυμένος με τους "διαφωνούντες" να έχουν "μπει στο μαντρί" λόγω της συμμετοχής τους στην Εκλογική Επιτροπή. Δεν αποκλείεται όμως "να δώσει γραμμή" σε χαμηλόβαθμα στελέχη να επιτεθούν κατά της μητσοτακικής πλευράς κατηγορώντας τη για υπονόμευση επικαλούμενος έτσι τη "φωνή της λαϊκής βάσης".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη συνδιάσκεψη που αρχίζει την Παρασκευή πέρα από τις όποιες αψιμαχίες των στελεχών θα γίνει εμφανής η αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, καθώς η επί της ουσίας συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική τής αφαιρεί τη δυνατότητα να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ