Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Επαναλειτουργία απαιτούν οι εργαζόμενοι

Διαδήλωση χτες στην Αθήνα. "Προβληματικό" εμφανίζουν τώρα οι Στρατοκατσαμπαίοι το εργοστάσιο του Καρπενησίου, μετά τα "λουκέτα" που έβαλαν οι ιδιώτες στα εργοστάσια των Φιλιατών, της Σάμου και στην Π - Π Γαβριήλ

Την άμεση επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, απαίτησαν χτες απολυμένοι απ' το εργοστάσιο της Πάτρας, καθώς και εργαζόμενοι των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή. Παρά και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί την οριστική διάλυση της επιχείρησης, έχοντας προκηρύξει ήδη και τέταρτο διαγωνισμό για το ξεπούλημά της και μάλιστα κομμάτι - κομμάτι!Και αυτό, παρά το γεγονός πως κανένα απ' τα εργοστάσια της επιχείρησης που δόθηκαν χαριστικά σε ιδιώτες, σήμερα δε λειτουργεί, εκτός του Καρπενησίου (δόθηκε στους Στράτο - Κατσάμπα, παλιούς ιδιοκτήτες του ομίλου), που και αυτό - όπως διαφαίνεται - οδηγείται στο να γίνει μια νέα προβληματική!

"Αναρμοδιότητα", επικαλέστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος,στην αντιπροσωπεία των σωματείων της Πάτρας και της Αθήνας που τον επισκέφθηκε και παρέπεμψε για απαντήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό... Να σημειώσουμε ότι το σωματείο της Πάτρας έχει δώσει στην κυβέρνηση κατάσταση 350 ηλικιωμένων απολυμένων απ' την Π - Π,οι οποίοι δε συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και ζητά την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Το πρόβλημα αυτών των εργαζομένων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού η εκτεταμένη και παρατεταμένη ανεργία στην περιοχή τούς στερεί την προοπτική της συνταξιοδότησης.

"Η Πάτρα δε σηκώνει άλλη ανεργία",διαδήλωσαν οι απολυμένοι της Πάτρας, οι οποίοι με πούλμαν έφτασαν στο υπουργείο, όπου συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους της Αθήνας και ένωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα "εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι".

Τους διαδηλωτές "προϋπάντησαν" στο υπουργείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που το είχαν ζώσει γύρω γύρω, αλλά και μια τουλάχιστον διμοιρία ΜΑΤ που ήταν κρυμμένη μέσα στο υπουργείο (!), φαινόμενο που τελευταία αποκτά στοιχεία μονιμότητας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, με πορεία, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου επιδίωξαν μάταια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Την αντιπροσωπεία δέχτηκε τελικά ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Τ. Μαντέλης,ο οποίος τους μετέφερε "δέσμευση" του πρωθυπουργού να υπάρξουν συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, μέχρι τη Δευτέρα.

Προκλητική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τ. Μαντέλη, ο γραμματέας του σωματείου Πάτρας, Κ. Μαρκόπουλος,σημειώνοντας πως "άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στις κινητοποιήσεις μας, όταν η κατάσταση είναι σε σημείο ζωής και θανάτου και έξω βρίσκονται εξαγριωμένοι χίλιοι άνθρωποι, που δεν ανέχονται να τους εμπαίζουν πλέον".Επίσης προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Η συνειδητή μετατροπή του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" από κολοσσό σε προβληματική επιχείρηση, επαναλαμβάνεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εργοστασίου της επιχείρησης στο Καρπενήσι, ενώ ήδη "λουκέτο" έχει μπει στα εργοστάσια της Π - Π που μέχρι τώρα χαρίστηκα σε ιδιώτες: Π - Π ΓΑΒΡΙΗΛ, Π - Π ΦΙΛΙΑΤΩΝ, Π - Π ΣΑΜΟΥ!

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός πως, ενώ η Π - Π Καρπενησίου - σύμφωνα με τον ισολογισμό της - είχε καθαρά κέρδη το 1994 2,071 εκατομ. δραχμές, το '95 με πενταπλάσιες πωλήσεις, εμφανίζει να έχει ζημιές 36,772 εκατομ. δραχμών! Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ανήλθαν από 376 εκατομ. δρχ. το '94, στο 1 δισ. 812 εκατομ. δραχμές. Ταυτόχρονα τα συνολικά της χρέη προς πιστωτές και ασφαλιστικούς οργανισμούς αυξήθηκαν από 1 δισ. που ήταν το '94, στα 2,3 δισ. δραχμές το '95.

Στους Στράτο - Κατσάμπα όχι μόνο δόθηκε το εργοστάσιο χαριστικά, αλλά επιπλέον τους δόθηκαν και "προίκα" 300 τόνοι νήματος. Το συνολικό τίμημα ορίστηκε στα 540 εκατομ. δραχμές, με δόσεις που θα άρχιζαν μετά από 2 χρόνια και η εξόφληση όλου του τιμήματος θα γινόταν μετά από 7 χρόνια. Ωστόσο, οι ιδιώτες πούλησαν αμέσως το νήμα στην αγορά, βάζοντας έτσι στην τσέπη 400 εκατομ. δραχμές που ήταν η αξία του και τώρα οδηγούν την επιχείρηση στο"φούντο".

Η Χρ. Τσεντούρου,μέλος των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης δήλωσε σχετικά: "Το μεγάλο θέμα της συνολικής επαναλειτουργίας της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", είναι στενά δεμένο με την κατάσταση όλου του κλάδου. Η ίδια η ζωή αποδείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επιλογές αποκλειστικά μόνο σε όφελος των ιδιωτών στους οποίους χαρίζονται. Τα κλειστά εργοστάσια της Π - Π, που ξεπουλήθηκαν στον Αργυρό, στον Χατζή, στον Παπαθανασίου κλπ., είναι τρανταχτά παραδείγματα. Η πρόταση διεξόδου και προοπτικής είναι μία. Χάραξη κλαδικής πολιτικής σε όφελος των εργατών, κόντρα στις καταστροφικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βάζοντας φρένο στην ασυδοσία των ιδιωτών. Βάση αυτής της πολιτικής μπορεί και πρέπει να είναι ένας εθνικός φορέας κλωστοϋφαντουργίας, με κορμό την Π - Π".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ