Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Από τη δράση των Οργανώσεων

Αντάμωμα μαχητών του ΔΣΕ

Την Κυριακή 2 Ιούνη 1996, με πρωτοβουλία μαχητριών και μαχητών της ηρωικής Ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ, έγινε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά το αντάμωμα ΜΝΗΜΗΣ και ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ συντρόφων και συναγωνιστών όλων των τμημάτων του ΔΣΕ, στη θέση Πέντε Μήλια Λουτρά Καϊτσας.

"Κάτω από τα βαθύσκιωτα - γράφουν - πλατάνια, που ήταν οι πιστοί μας σύντροφοι στο δύσκολο και άνισο αγώνα μας, συναντηθήκαμε μαχήτριες και μαχητές, μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς. Πίσω από τα γερασμένα πρόσωπα του σήμερα, αναγνωρίζαμε τα νιάτα και τη λεβεντιά των 20 και 25 χρόνων μας. Ημασταν όλοι σύντροφοι, που πολεμήσαμε πλάι πλάι για τα ιδανικά που μας ενέπνευσαν οι ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, για σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Φόρο τιμής αποτίσαμε σ' όλους τους συντρόφους μας που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκαιο αγώνα μας και δε βρίσκονταν μαζί μας. Τέλος, μεταξύ μας κάναμε οικονομική δουλιά συγκεντρώνοντας το ποσό των 54.500 δρχ, για ενίσχυση του αγώνα μας, που συνεχίζεται".

Προσκύνημα στους νεκρούς της Αίγινας

Ο "Σύλλογος Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά" πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που δολοφονήθηκαν από τα στρατοδικεία της περιόδου 1947 - '49 στην Αίγινα. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση, που έγινε την Κυριακή 9 - 6 - 96, ήταν η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ Α και Β Πειραιά και η ΚΟΒ του ΚΚΕ της Αίγινας, που ξεκίνησαν, με τα λάβαρα των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και τα στεφάνια, από το λιμάνι της Αίγινας ακολουθούμενοι από πλήθος φίλων και αγωνιστών της ΕΑ, με παλμό, φωνάζοντας συνθήματα. Κατέληξαν στο νεκροταφείο του νησιού, όπου τους περίμεναν φίλοι και συγγενείς των νεκρών.

Ομιλίες έγιναν στον τάφο των πεσόντων αγωνιστών από την Ευδοκία Λειβαδά,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλοι της ΕΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, καθώς και από τον γραμματέα της ΚΟΒ του ΚΚΕ Κερατσινίου, Νίκο Σιμερδάνη.Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια και έγιναν προσφορές χρημάτων από τους παρευρισκόμενους για την ανέγερση μνημείου των εκτελεσθέντων.

Μνήμη Κώστα Γαμβέτα (Νίκος Ψηλός)

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λίμνης Ευβοίας της ΠΕΑΕΑ, του Πνευματικού Κέντρου του δήμου και της Ενωσης Λιμνίων Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε μια πολύ επιτυχημένη και σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης, του συμπατριώτη μας Κώστα Γαμβέτα (Νίκος ο ψηλός), μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, χιλιοβασανισμένου αγωνιστή των παναθρώπινων ιδανικών του κομμουνιστικού κινήματος (1925 - 1941), ήρωα καθοδηγητή της Θεσσαλίας (1942) και του Μοριά (1943), όπου μετά από προδοσία "Ελλήνων" πιάστηκε και εκτελέστηκε στις 23 - 2 - 44.

Για τη ζωή και τη δράση του μίλησαν οι: Δημήτρης Αποστόλου, ο υπογράφων για τις φυλακές και εξορίες του, Λάζαρος Αρσενίου για τη δράση του στη Θεσσαλία, ο Τάκης Δήμου για την Πελοπόννησο και ο Βασίλης Ροδόπουλος, συγκρατούμενός του στις στερνές μέρες της φυλακής και της εκτέλεσής του.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν τη μνήμη του: Ο δήμαρχος Λίμνης, Γρηγόρης Μαναρίτσας, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Δημήτρης Μούρτζης, οι πρώην δήμαρχοι Λίμνης Γ. Μπλουκίδης και Παρασκευάς Κυπραίος. Επίσης, το επίτιμο μέλος της ΠΕΑΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), Μιχάλης Παπαδάμος, και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ευβοίας Καρλής. Εστειλαν χαιρετισμούς οι: Βάσος Γεωργίου, Μαρία Γυφτοδήμου - Καραγιώργη, Νίκος Καραντηνός, Θοδωρής Κοϊνης, Δημήτρης Προκόβας.

Γ. ΤΣΟΥΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ