Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγγέλλουν την γκαγκστερική επίθεση

ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταδικάζουν την επίθεση, που δέχτηκαν στο λιμάνι του Ναυπλίου όσοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" και τονίζουν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του καμποτάζ θα συνεχιστεί

Την γκαγκστερική επίθεση που δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο λιμάνι του Ναυπλίου ναυτεργάτες, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που επιχείρησαν να εμποδίσουν τον κατάπλου του "πειρατικού" κρουαζιερόπλοιου"Μάρκο Πόλο",υπερασπιζόμενοι έτσι την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ και την εθνική αξιοπρέπεια, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση κατώτερων Πληρωμάτων ("ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"). "Η επίθεση των δυνάμεων καταστολής και οι ξυλοδαρμοί σε βάρος συνδικαλιστών ναυτεργατών και εργαζομένων - τονίζουν - συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών". Τα δυο σωματεία επισημαίνουν, επίσης, ότι κατά προκλητικό τρόπο από την κινητοποίηση απείχαν οι πλειοψηφίες των άλλων διοικήσεων της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

"Ο αυταρχισμός - τονίζουν τα δυο σωματεία - είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και η γνωστή μέθοδος στην οποία καταφεύγουν συστηματικά για την αντιμετώπιση των εργατικών και ναυτεργατικών αγώνων. Ο πρώην Λιμενάρχης Πειραιά Π. Κατσίνας, που είχε την εποπτεία της επίθεσης των Λιμενικών και της ειδικής ομάδας του ΥΕΝ πέραν όλων των άλλων παραγόντων που σχεδίασαν αυτήν την κτηνώδη επίθεση, έχει και προσωπικές ευθύνες".

Οι ναυτεργάτες - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Ναυπλίου, έδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα, αναμετρήθηκαν με την αντιδημοκρατική, φασιστική επίθεση και αυτό θα κάνουν και στο μέλλον. Η παραβίαση του καμποτάζ είναι μια καταστροφική για τους ναυτεργάτες εξέλιξη επάνω στην οποία η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, οικοδομούν κατ' εντολή των πολυεθνικών την οριστική και άμεση κατάργηση του καμποτάζ και το άνοιγμα του δρόμου για την επέλαση των πλοίων με σημαίες ευκαιρίας. "Αναμένεται - τονίζεται τέλος - η απόφαση του ΣτΕ, αλλά όλοι οι "αρμόδιοι" πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει δεκτή απόφαση που νομιμοποιεί το σπάσιμο του καμποτάζ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο μαζικά τόσο στον Πειραιά όσο και στο Ναύπλιο".

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο οι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να μην επιτρέψουν την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο", μόλις πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο κατευθύνεται στο Ναύπλιο ξεκίνησαν με πούλμαν, για να ενωθούν εκεί με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και πολίτες του Ναυπλίου. Οι διαδηλωτές φτάνοντας στο Ναύπλιο γύρω στις 10.30 πληροφορήθηκαν ότι η αποβίβαση των τουριστών έγινε με ταχύτατους ρυθμούς, για να μην προλάβουν οι ναυτεργάτες να φτάσουν στο λιμάνι.

Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι κατέφτασε στο λιμάνι του Ναυπλίου ένα τουριστικό πούλμαν (!) με άντρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι και τοποθέτησαν σιδερένια κιγκλιδώματα στο λιμάνι και στη συνέχεια έφτασαν και οι βατραχάνθρωποι. Οι ναυτεργάτες - που ήταν μέσα στον περιφραγμένο χώρο - είδαν το πλοίο "Μανταλένα",το οποίο θα μετέφερε τους τουρίστες στο "Μάρκο Πόλο", να δένει σε άλλο σημείο! Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το πλοίο δέχτηκαν βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής που χτυπούσαν με μια πρωτοφανή μανία, υπό την επίβλεψη του κλαδάρχη της Λιμενικής Ασφάλειας Π. Κατσίνα.Από την επίθεση των ανδρών του ΛΣ δε γλίτωσε ούτε ο γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι, ενώ ο Κ. Κατσώρης,ταμίας της ΠΕΜΕΝ, μεταφέρθηκε, με χτύπημα στο κεφάλι, στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

  • Η προγραμματισμένη χτεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών στην Πάτρα ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας μετατέθηκε για την Πέμπτη, 27 του μήνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ