Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Ο γύρος του Πάικου

Στα 50χρονα του ΣΔΕ αφιέρωσαν την εκδρομή τους παλιοί μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, μέλη του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΕΠΠ, επισκεπτόμενοι τα ένδοξα βουνά του Πάικου, τα μέρη που πριν 50 χρόνια πολέμησαν.

Με πολλή αγάπη και συγκίνηση περιγράφουν - στην ανταπόκρισή τους - την πορεία της εκδρομής αυτής που κάθε της τοποθεσία και χωριό είχε κάτι το πολύ σημαντικό να τους θυμίσει. Μέσα στη φυσική ομορφιά του τοπίου, καθώς το πούλμαν αφήνει το ένα μετά τ' άλλο τα χωριά όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα ηρωικά, τραγικά, αλλά και χαρούμενα, οι παλιοί αντάρτες ξαναθυμούνται και ξαναζούν την εποχή εκείνη.

Αρκετοί ήταν και οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες πρώην μαχητές του ΔΣΕ που συνάντησαν οι εκδρομείς στα χωριά που πέρασαν. Οπως είναι φυσικό τέτοιες συναντήσεις είναι φορτισμένες συναισθηματικά και τα δάκρυα τρέχουν ασταμάτητα.

Η κορύφωση όμως της συγκίνησης φθάνει όταν επισκέπτονται τόπους θυσίας συντρόφων τους στα πεδία των μαχών και σε τόπους εκτέλεσης αγωνιστών από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή. Στο χωριό Νοτιά απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με τη βοήθεια των προδοτών συνεργατών τους, και με λουλούδια του βουνού που με αγάπη μάζεψαν, στόλισαν το μνημείο τους.

Και η όμορφη αυτή εκδρομή - προσκύνημα στους τόπους που πολλοί σύντροφοί τους έμειναν για πάντα, πήρε τέλος. Και οι παλιοί μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ευχήθηκαν τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να γίνονται πιο συχνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ