Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΝΑΤΟ.Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αναδείχνεται σε βασικό μοχλό της υλοποίησης της "νέας τάξης πραγμάτων". Αποτελεί πλέον σήμερα τον παγκόσμιο χωροφύλακα και τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, προχωρεί με γοργά βήματα σε μια σειρά προσαρμογές. Είναι αυτές ακριβώς που χρησιμοποιούνται για να εμφανίσουν την Ατλαντική "Συμμαχία" ως καθοριστικό και μόνο ικανό παράγοντα, για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της "σταθερότητας" και της "ασφάλειας" στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο!

Τις μέρες αυτές, μέρες θλιβερής επετείου, αφού στις 9 Ιούλη του 1952 η Ελλάδα έγινε μέλος της λυκοσυμμαχίας, ο "Ρ" επέλεξε για να παρουσιάσει ορισμένες πλευρές του "νέου" ΝΑΤΟ και τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας (σελίδες 6-8).

O ΘΟΡΥΒΟΣ των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ το Φλεβάρη του 1996 κατέληξε πάλι σε κλιμακωτά τιμολόγια, σε νόμο - "φονιά" της ΔΕΗ (καταργείται σιγά σιγά ο δημόσιος χαρακτήρας της) και σε λεόντειες μυστικές συμφωνίες για παραγωγή ιδιωτικού ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, με αρχή την ίδρυση μονάδας φυσικού αερίου για εκμετάλλευση, από τον Κοπελούζο, του ενεργειακού κέντρου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοζάνη (σελίδα 12).

ΘΕΡΙΝΕΣ εκπτώσεις: Ελλειψις χρημάτων, στάσις εμπορίου. Η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται και στις φετινές θερινές εκπτώσεις, αφού ήδη από τις πρώτες μέρες οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμα και τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων δεν είναι αρκετά, ώστε να συγκινήσουν το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει... (σελίδα 29).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ.Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών - ανεξάρτητα αν τις επόμενες μέρες πάρει τη μορφή καύσωνα ή όχι - και όλες οι αρνητικές επιπτώσεις του θέτουν επί τάπητος το θέμα των μέτρων που εξαγγέλλονται: Πόσο είναι επαρκή και αν κινούνται σε θετική κατεύθυνση (σελίδα 30).

ΚΩΔΙΞ συμπεριφοράς διαδηλωτή! Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί και άλλοι επιστήμονες, με άριστη φυσική κατάσταση και, φυσικά, οπλισμένοι, θα είναι οι σύγχρονοι ασφαλίτες που θα φροντίζουν για την έγκαιρη εκτόνωση των κοινωνικών κρίσεων! (σελίδα 31).

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ιδιωτικοποιείται. Μήνες, τώρα, εμφανίστηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, για κομματική κάλυψη, το σχέδιο νόμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και μετατρέπει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αφαιρεί, στο πρώτο του κιόλας άρθρο, τη λέξη Ελληνικού. Και μαζί μ' αυτή αφαιρούνται και οι ελληνικές ταινίες από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ελληνική παραγωγή περνάει, τώρα, στο περιθώριο (σελίδα 15).

ΤΡΑΜ.Η περίπτωση του τραμ είναι από τις αποκαλυπτικότερες ίσως για το πώς η σύγκρουση διαφόρων οικονομικών συμφερόντων και η διαπλοκή με αυτά διαφόρων πολιτικών παραγόντων μπλοκάρουν κοντά τέσσερις δεκαετίες τώρα την προώθηση, έστω και μιας μερικής λύσης. Ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα μια απλή αναδρομική προσέγγιση στο πρόβλημα, με αφορμή την παρουσίαση μιας ακόμα μελέτης για το τραμ, που έγινε πριν από λίγες βδομάδες και ορισμένων ερωτημάτων, που και αυτή αφήνει αναπάντητα (σελίδες 20-21).

ΤΡΙΑΝΤΑ πέντε χρόνια υπηρετεί τη χαρακτική η Αρια Κομιανού. Τόλμη και γνώση, αγάπη και αφοσίωση ήταν τα "συστατικά στοιχεία" της πολύχρονης διαδρομής της. Συνεχίζει και σήμερα με συνέπεια το μακρόχρονο εικαστικό της ταξίδι, σε πείσμα των καιρών και της εύκολης "χαρακτικής" δημιουργίας που προσφέρει η βιομηχανοποίηση της εποχής μας (σελίδα 14).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ