Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ
Η εργατική τάξη και το Μέτωπο στο κέντρο της προσοχής

"Δυναμώνουμε την ΚΟΑ στην εργατική τάξη. Χτίζουμε το Μέτωπο Πάλης του λαού της Αθήνας". Το σύνθημα αυτό δέσποζε, καθώς ήταν τοποθετημένο πάνω από το προεδρείο, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο και την Κυριακή, η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας (ΚΟΑ). Ο ίδιος, όμως, προσανατολισμός κυριάρχησε και σε όλες τις εργασίες της συνδιάσκεψης, στην εισήγηση, στις ομιλίες των αντιπροσώπων και τις αποφάσεις του σώματος.

Η αποφασιστική ενίσχυση της ΚΟΑ στο χώρο της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην παρέμβασή της, έχει γενικότερη και πολύμορφα σοβαρή σημασία.Το δυνάμωμα του Κόμματος στους χώρους αυτούς και μάλιστα στην Αθήνα αποτελεί - εκτός των άλλων - ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία των προϋποθέσεων, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, στη διασφάλιση του πρωτοπόρου και, ακόμη παραπέρα, του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης και αντίστοιχα του Κόμματος, στην άμεση και αποφασιστική ενίσχυση της παρέμβασης της εργατικής τάξης, των συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων και φορέων της, στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Η εισήγηση

"Η δουλιά στην εργατική τάξη είναι ζήτημα - κλειδί, υπογράμμιζε η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης στη συνδιάσκεψη. Από τα αποτελέσματα της δουλιάς αυτής θα κριθεί, κατά κύριο λόγο, αν και πόσο θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των αποφάσεων, στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Η μέχρι τώρα πείρα της Οργάνωσης λέει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα απαιτούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

α. Να υπάρξει προσανατολισμός όλης της ΚΟΑ, όλων των ΚΟΒ, στην εργατική τάξη και τα προβλήματά της, συγκεκριμενοποίηση στόχων, αλλά και ανάλογη συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ.

β. Να σταματήσει ο διαχωρισμός της μαζικής από την πολιτική δράση. Ο συνδυασμός είναι το στοιχείο εκείνο που δίνει προοπτική στους αγώνες, γιατί αποκαλύπτει τις αιτίες, που γεννούν τα προβλήματα, δίνει πολιτική διέξοδο για την οριστική λύση των προβλημάτων.

γ. Εγκαιρα πρέπει να μελετώνται τα προβλήματα, να παίρνονται όλα τα μέτρα, ώστε να κατανοούνται από στελέχη και συνολικά από την κομματική οργάνωση, να παρακολουθείται η ταχτική των άλλων δυνάμεων, για να είμαστε σε θέση έγκαιρα να την αντιμετωπίζουμε.

δ. Να κατανοείται ότι στο χώρο της εργατικής τάξης παρεμβαίνουν ιμπεριαλιστικά κέντρα, η αστική τάξη και όλα τα πολιτικά κόμματα. Από αυτή την άποψη γίνεται σύγκρουση ιδεολογιών και πολιτικών. Θετικό αποτέλεσμα για την εργατική τάξη, μπορεί να υπάρξει μόνον αν νικήσει η ιδεολογία και η πολιτική του ΚΚΕ, όταν ισχυροποιούνται και αναπτύσσονται το κίνημα και το Κόμμα.

- Να συνειδητοποιηθεί ακόμη ότι σχετικά με τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", με βάση τη στάση τους, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ρεφορμιστές. Ειδικότερα, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ - κύρια στο χώρο του δημοσίου και των ΔΕΚΟ - είναι συνδεδεμένη με οικονομικές απολαβές. Ορισμένοι από τους συνδικαλιστές τους, στην ουσία, πρακτορεύουν μονοπωλιακά συμφέροντα.

Βασικοί στόχοι της δουλιάς μας πρέπει να αποτελέσουν τα μεγάλα εργοστάσια, οι τόποι δουλιάς και οι βασικοί κλάδοι.

Με καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, με συγκέντρωση προσπαθειών και δυνάμεων, επιδιώκουμε σ' αυτούς τους χώρους να υπάρξει ιδεολογικο-πολιτική παρέμβαση, ουσιαστική αύξηση των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλαγή συσχετισμών στα ΔΣ των συνδικάτων υπέρ του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ, στην ανάπτυξη των αγώνων"...

"Φυσικά, σε κάθε χώρο και κλάδο πρέπει ζωντανά, με βάση το πιο οξυμένο πρόβλημα, να αναπτύσσεται συζήτηση, πάλη, διεκδίκηση", σημείωνε σε άλλο σημείο της η εισήγηση της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. "Ομως θεωρούμε ότι ορισμένα γενικά προβλήματα μπορεί με κατάλληλη προετοιμασία να δημιουργήσουν δυνατότητες σύγκλισης και γενικότερης διεκδικητικής πάλης. Αυτά είναι:

1. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις

2. Οι εργασιακές σχέσεις

3. Η ανεργία

4. Το βιοτικό επίπεδο

5. Τα προβλήματα της υγείας, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Γι' αυτά και άλλα προβλήματα πρέπει να παρθούν μέτρα εξοπλισμού της Οργάνωσης και των στελεχών μας στις μαζικές οργανώσεις.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι πολλά αντεργατικά μέτρα "καμουφλάρονται" κατάλληλα και οι επιπτώσεις τους δε γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους εργαζόμενους, π.χ., αγορά μετοχών με χρήματα ασφαλιστικών ταμείων και διάφορες άλλες "ρυθμίσεις", που αναπαράγουν συντεχνιακές αντιλήψεις και καλλιεργούν το ρεφορμισμό και την υποταγή.

Η συνεχής μελέτη αυτών των προβλημάτων και το άνοιγμα ιδεολογικού μετώπου πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της δουλιάς μας.Σε συνδυασμό με αυτό, να τεκμηριώνεται πειστικά η ανάγκη της κοινής πάλης όλων των τμημάτων της εργατικής τάξης,να κατανοείται τι είναι δυνατόν να κερδηθεί άμεσα και ποια αιτήματα θα λύνονται στην πορεία του αγώνα"...

Σχετικά με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, η εισήγηση της ΕΠ σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

"Για την Αθήνα, που έχει ένα μεγάλο ποσοστό από μικρομεσαίους επαγγελματίες, η δουλιά της ΚΟ σ' αυτό το στρώμα είναι ζήτημα που σχετίζεται με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων. Είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός ότι σ' αυτό το χώρο υπάρχει σημαντική επιρροή του Κόμματος κι έχουμε χρέος να διατηρηθεί και να μεγαλώσει ακόμη παραπέρα.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών φανερώνουν τη διατήρηση των δυνάμεών μας, παρά την επίθεση της ΝΔ, με στόχο να κερδίσει τη ΓΣΕΒΕΕ. Ωστόσο, προκύπτουν καινούρια ζητήματα για μελέτη, που αφορούν στον προσανατολισμό της οργάνωσης και την ανάπτυξη της δουλιάς. Χρειάζεται να δούμε ποιοι κλάδοι μειώνονται και ποιοι έχουν προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη, ότι σήμερα η σχέση βιοτεχνών με μονοπωλιακές επιχειρήσεις γίνεται πιο στενή. Σε πολλές περιπτώσεις, δουλεύουν φασόν, λειτουργώντας σαν εξαρτημένες μονάδες. Αυτό δημιουργεί και ανάλογες αντιλήψεις, που θέλουν ιδεολογικοπολιτική αντιμετώπιση.

Οι δυνάμεις μας στο χώρο των ΕΒΕ πρέπει να μελετήσουν ποιο πρόβλημα είναι αυτό, που συσπειρώνει τους ΕΒΕ, μα και, ταυτόχρονα, δίνει δυνατότητα, έστω και παράλληλης δράσης με την εργατική τάξη".

Οι ομιλίες των αντιπροσώπων

Οι δεκάδες αντιπρόσωποι, που πήραν το λόγο στη διάρκεια της συνδιάσκεψης, έφεραν την πείρα της ΚΟ Αθήνας, από την ταξική και πολιτική πάλη, τις ιδιαίτερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν στο πολυσύνθετο και τεράστιο χώρο της πρωτεύουσας, αλλά και τρόπους και μορφές που αποδείχτηκαν στην πράξη αποτελεσματικοί και κατάλληλοι για το ξεπέρασμά τους. Ιδιαίτερα, οι ομιλίες στάθηκαν στη ραγδαία όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζόμενων στρωμάτων και της νεολαίας, ως αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην ανάγκη του πολύ μεγαλύτερου και αποφασιστικότερου ξανοίγματος των κομμουνιστών της Αθήνας στην εργατική τάξη και το λαό, στην καλύτερα και αποτελεσματικότερα σχεδιασμένη και οργανωμένη δουλιά της λαϊκής συσπείρωσης και αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων. Το σημαντικό ρόλο, που μπορεί να παίξει στην κατεύθυνση αυτή η πρωτόβουλη και πρωτοποριακή δουλιά των κομμουνιστών και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών και των υπόλοιπων μαζικών στελεχών. Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία, οι συνθήκες δουλιάς και οι αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, τα ναρκωτικά ήταν τα προβλήματα που συγκέντρωσαν περισσότερο την προσοχή των αντιπροσώπων. Από τη μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών, υπογραμμίστηκε η ανάγκη και η σημασία της σωστής και εύστοχης πολιτικοποίησης της καθημερινής δουλιάς των κομμουνιστών σε όλους τους χώρους, της καθημερινής, δημιουργικής εκλαϊκευσης της πολιτικής του Κόμματος, της επιτακτικής ανάγκης αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, στο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Ανάγκη, που προϋποθέτει τον καθημερινό και όσο γίνεται καλύτερο και ολοκληρωμένο πολιτικοϊδεολογικό εξοπλισμό, την αξιοποίηση του "Ρ" και της ΚΟΜΕΠ, των μαθημάτων και των σχετικών αχτίφ, όπως τόνισαν οι αντιπρόσωποι ομιλητές.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, με την εκλογή της νέας Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, η οποία συνεδρίασε αμέσως μετά και εξέλεξε γραμματέα της τον Δημήτρη Ζάχαρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ