Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην Ουάσιγκτον ο Νετανάχιου

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, φτάνει στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ, ο Νετανάχιου φρόντισε να δώσει ένα τέλος στην ενδοκυβερνητική κρίση, εμπιστευόμενος ένα υπερυπουργείο στον άκρως συντηρητικό Αριέλ Σαρόν, παρά τις αντιδράσεις πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και των Αμερικανών συμμάχων του.

"Προσαρμογή" των Αράβων θέλει ο Νετανάχιου

Τις προτάσεις του για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή πρόκειται να παρουσιάσει στον Αμερικανό Πρόεδρο ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου σκοπεύει να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα Υψώματα του Γκολάν και ούτε πρόκειται να διχοτομηθεί η Ιερουσαλήμ. Οι ίδιες πάντα πληροφορίες θέλουν τον Νετανάχιου διατεθειμένο να προχωρήσει σε αποχώρηση από τη Χεβρώνα υπό ορισμένους, όμως, όρους, που θα διαφυλάττουν την ασφάλεια της χώρας του. Αν και το γραφείο Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε όλες αυτές τις πληροφορίες και τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε θα αποκαλύψει τα σχέδια του και τις προτάσεις του στον Τύπο, ο ίδιος ο Νετανάχιου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Αραβες - Σύροι, Παλαιστίνιοι κ. ά. - θα "προσαρμοστούν στις τολμηρές του θέσεις" παρά τις τωρινές τους διαφωνίες.

Οι, έστω και ανεπίσημες, σκέψεις του Νετανάχιου δεν έχουν διόλου ικανοποιήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Νάμπιλ Σάαθ, διαμήνυσε, χθες, προς το Ισραήλ, αλλά και προς τις ΗΠΑ, που έχουν το ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία επαναδιαπραγμάτευση των, ήδη, συμπεφωνημένων και συνεπώς περιμένουν να πραγματοποιηθεί άμεσα η αποχώρηση από τη Χεβρώνα. Τις ανησυχίες των Παλαιστινίων δείχνει ότι συμμερίζεται η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την παρέμβασή της στην περιοχή. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ καλούσε το Ισραήλ, χθες, από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου βρίσκεται, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σεβαστεί τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Υπερυπουργός ο Σαρόν, παρά τις αντιδράσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όμως, δε φαίνεται να πτοείται από τη διεθνή ανησυχία, που έχουν προκαλέσει οι θέσεις του. Ετσι, προχώρησε, χτες, στην υπουργοποίηση του υπερσυντηρητικού, πρώην υπουργού Αμυνας, Αριέλ Σαρόν. Παρά τις διαφωνίες, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ανάθεση στον Σαρόν του υπερυπουργείου Εθνικής Υποδομής, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τον Σαρόν και έχει αρμοδιότητες πολλών άλλων υπουργείων. Την οριστική απόφαση για το θέμα θα λάμβανε, χτες το βράδυ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο. Η υπουργοποίηση του Αριέλ Σαρόν έδωσε λύση στην ενδοκυβερνητική κρίση, που είχε ξεσπάσει στο Ισραήλ με τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί περί παραίτησης, όμως αναμένεται να προκαλέσει τη βαθιά δυσαρέσκεια τόσο των Αράβων, αλλά κυρίως της Ουάσιγκτον. Η συμμετοχή του Σαρόν στο ισραηλινό κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα της επίσκεψης Νετανάχιου στο Λευκό Οίκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ