Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια προσέγγισης από το Ισραήλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συνάντηση με τον Νετσμετίν Ερμπακάν πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενζιαμίν Νετανάχιου - στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του - προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, μετά την άνοδο του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας στην ηγεσία της Τουρκίας, αποβλέποντας στη διατήρηση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο και πιθανή επέκτασή της σε πολιτικό και οικονομικό.

Η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται πιο ήρεμη μετά την - αναμενόμενη, πάντως - άμβλυνση της ρητορικής του ισλαμιστή ηγέτη, όπως και οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση έσπευσε χτες να επιβεβαιώσει την επιθυμία παραμονής της χώρας στις δομές του ΝΑΤΟ, πλήρους ένταξής της σε εκείνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ισχύ της στρατιωτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Οι τελευταίες εξελίξεις απομακρύνουν ενδεχόμενη βελτίωση των διαταραγμένων σχέσεων Τουρκίας - αραβικού κόσμου. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, στην Αγκυρα, σήμερα, έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του Καϊρου στην τουρκοϊσραηλινή συμφωνία και να προτείνει "μεσολάβηση" για να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα με τη Συρία, αλλά, με δεδομένη τη στροφή του Ερμπακάν, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αιγυπτιακές προτάσεις δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ