Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Η νικηφόρα μάχη της Στυμφαλίας

Εκατοντάδες είναι οι μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, ενάντια στο γερμανικό στρατό κατοχής. Οι πιο πολλές από αυτές ήσαν νικηφόρες και συνέβαλαν θετικά στη γενικότερη έκβαση του Β Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Μια τέτοια μάχη ήταν και της ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ που πριν 52 χρόνια έδωσε το ηρωικό 6ο Τάγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας - Αρκαδίας και που όλη της η έκβαση διήρκεσε 3 μέρες. Την επέτειο της μάχης αυτής γιόρτασαν οι αντιστασιακοί, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΝΕ Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ στις 7 - 7 - 96 και παρευρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ (Κεντρικά και παραρτήματα) Μαζικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος του παρ/τος Κορίνθου της ΠΕΑΕΑ Κώστας Γκουριώτης,ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της μάχης. Σημειώνουμε τα βασικά σημεία που αφορούν την ιστορική μάχη:

Την 1 - 7 - 1944 δίνεται, από τον γενναίο επιτελικό Ταγματάρχη Δημήτρη Παπαϊωάννου,η εντολή στον ατρόμητο μαχητή Διμοιρίτη του 7ου Λόχου Αναστάση Πυργάκη να εξουδετερώσει φυλάκιο στον κάμπο της Στυμφαλίας, όπου το είχε καταλάβει ολόκληρη δύναμη γερμανική 1.000 περίπου ανδρών.

Η πληροφορία που είχε πάρει το Αρχηγείο του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ήταν πως οι Γερμανοί σχεδίαζαν να κάψουν τα σιτάρια και γενικά τα σπαρτά ολόκληρης της ορεινής περιοχής του νομού. Επρεπε πάση θυσία να ματαιωθούν τα σχέδια των εχθρών.

Το φυλάκιο μετά από σκληρή μάχη πέφτει στα χέρια των Ελασιτών, καθώς και πολλά λάφυρα. Οι Γερμανοί σε απώλειες είχαν 16 σκοτωμένους και 16 αιχμαλώτους, ενώ η Διμοιρία έχασε 3 Ελασίτες. Ηταν η αρχή της περίλαμπρης και νικηφόρας μάχης της Στυμφαλίας που ολοκληρώθηκε στις 3 του Ιούλη με μεγάλες απώλειες από μέρους του εχθρού, 420 Γερμανοί σκοτωμένοι και πνιγμένοι στους βάλτους της λίμνης, καθώς και 56 αιχμάλωτοι. Επίσης σκοτώθηκαν 15 και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 5 ταγματασφαλίτες. Συνολικές απώλειες του ΕΛΑΣ 16 νεκροί και 7 τραυματίες.

Ετσι οι κατακτητές όχι μόνο δεν κάψανε τα σπαρτά, αλλά όσοι σώθηκαν έφυγαν σωστά ερείπια. Η μάχη της σοδειάς κερδήθηκε και μια ακόμα νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ηρωικός ΕΛΑΣ πέρασε στις σελίδες της ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ