Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ενάντια στο νόμο του "Χελμς Μπάρτον"

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που αποσκοπεί στο "πάγωμα" των ξένων επενδύσεων στην Κούβα. Στις υπάρχουσες αντιδράσεις προστέθηκαν αυτές της Γαλλίας και του Μεξικού.

Η κυβέρνηση του Μεξικού απέστειλε νότα διαμαρτυρίας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας την αναστολή της ισχύος του νόμου "Χελμς - Μπάρτον". Ενα 24ωρο νωρίτερα, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ γνωστοποίησαν σε εννιά διευθυντικά στελέχη της καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας "ΣΕΡΡΙΤ", που αγνοεί επιδεικτικά τον απαράδεκτο αμερικανικό νόμο, ότι στο εξής δε θα μπορούν να πάρουν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοιες κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν στην ιταλική εταιρία τηλεπικοινωνιών "ΣΤΕΤ" και στη μεξικανική εταιρία "Γκρούπο Ντόμος".

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Γαλλία, καλώντας την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μια "χειρονομία κατευνασμού". Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρ, δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν ορισμένες διατάξεις του νόμου Χελμς - Μπάρτον" ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων. Ο Ζακ Ριμελάρ δεν απέφυγε να επαναλάβει ότι κατά τη γνώμη τόσο της κυβέρνησής του όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" αποτελεί προκλητική παρέκκλιση από τα διεθνή εμπορικά κριτήρια και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ