Κυριακή 14 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακοπές, με βιβλία "Σύγχρονης Εποχής"

Καλοκαίρι είναι, όλοι έχουμε ανάγκη διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα, σε νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ξεκούρασης, έστω, στο σπίτι. Διακοπές δε σημαίνει να περιπέσουμε σε θερινή διανοητική και συναισθηματική ..."χειμερία νάρκη". Σημαίνει και να διαβάσουμε με άνεση ένα ή περισσότερα βιβλία - "τροφή" του νου και της ψυχής, την οποία στερηθήκαμε το χειμώνα. Βάλτε, λοιπόν, στις αποσκευές των διακοπών σας και "βιβλιοτροφή", από τη "Σύγχρονη Εποχή",για σας και τα παιδιά σας. Ισως, η παρακάτω επιλογή διευκολύνει τις βιβλιαγορές σας.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Βιβλίο, διαχρονικής αξίας, χρήσιμο για σας, τα παιδιά και εγγόνια σας, βιβλίο που ποτέ δε θα θεωρηθεί ξεπερασμένο, είναι το δίτομο "ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ".Ηδη κυκλοφορεί ο Α τόμος,που εξετάζει την περίοδο 1918-1949. Περίοδος ηρωικών αγώνων και θυσιών του λαού μας, με πρωτοπόρο το ΚΚΕ, καθοριστική για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Η συγγραφή του δεύτερου τόμου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της.
  • Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών κυκλοφόρησε στα τέλη του 1995, δύο πολύ χρήσιμα βιβλία. "Αφιέρωμα" στην 20χρονη ερευνητική του δράση είναι η συλλογική μελέτη "ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Μαρξιστική Προσέγγιση)",που εξετάζει τη νεότερη και κυρίως τη σύγχρονη ιστορία μας.
  • Επειδή "όλα είναι θέμα πολιτικής οικονομίας", όπως έλεγε ο Μπρεχτ, το ΚΜΕ μελέτησε τη δεκαπεντάχρονη περίοδο ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ. Αυτό είναι το αντικείμενο του συλλογικού βιβλίου των Νίκου Κυρίτση, Γιώργου Πολυμερίδη, Κώστα Κάππου με τίτλο "ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (1980-1994)".
  • Ιστοριογραφία του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος και ταυτόχρονα σεμνή, συγκινητική αυτοβιογραφία ενός ναυτεργάτη, δοσμένου στον ταξικό αγώνα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και προκοπή του λαού μας είναι το βιβλίο - κειμήλιο του Αντώνη Αμπατιέλου "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Με μετερίζι το ελληνικό καράβι".
  • Ιστορία του αγωνιζόμενου λαού της Κούβας και του πρωτοπόρου επαναστάτη - ηγέτη της, ο οποίος παραμένει μόνιμος στόχος του ιμπεριαλισμού, είναι το βιβλίο - ντοκουμέντο της δημοσιογράφου Κλαούντια Φουριάτι "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ZR. Η συνωμοσία για τη δολοφονία του Κένεντι και του Κάστρο".
  • Από την ξένη λογοτεχνία σας προτείνουμε κλασικούς συγγραφείς και έναν μεγάλο σύγχρονο, πολύπλευρο δημιουργό: Διασκεδάστε με 36 διηγηματικές, σατιρικά καυστικές, αληθινές "ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" του "πατέρα" της αμερικανικής λογοτεχνίας Μαρκ Τουέιν.Δεκατρία από τα διασημότερα διηγήματα, του άλλου "κολοσσού" της αμερικάνικης λογοτεχνίας, του Τζακ Λόντον περιλαμβάνει το "ΟΛΟΧΡΥΣΟ ΦΑΡΑΓΓΙ" (το τρίτο βιβλίο του από τη ΣΕ μετά τα μυθιστορήματά του "Το κάλεσμα της άγριας φύσης" και "Μάρτιν Ιντεν"). Σπουδαίο είναι και το κοινωνικό μυθιστόρημα (για τους ταπεινούς και καταδικασμένους των σφαγείων του Σικάγου) του επίσης μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Απτον Σίνγκλερ "Η ΖΟΥΓΚΛΑ".Αμερικανός και ο Θίοντορ Ντράιζεν μυθιστόρησε με το έργο του "Ο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ" την πραγματική ιστορία - πορεία ενός μεγιστάνα του πλούτου στο Σικάγο. Ας πάμε στην Ευρώπη της λογοτεχνίας, από την οποία επιλέγουμε δύο μεγάλα "μεγέθη": Τον κλασικό Γκι ντε Μοπασάν και τις σαγηνευτικές "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (Αλλόκοτες ιστορίες από το Υπερπέραν. Ισως... Τρόμος και Φρίκη, Κάπου Αλλού!)".Και τον σύγχρονο στοχαστή δημιουργό της σκηνής, της οθόνης, της γραφής Ινγκμαρ Μπέργκμαν και στο αυτοβιογραφικό του "κινηματογραφικής" αίσθησης μυθιστόρημα "ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ".
  • Από την ελληνική λογοτεχνία αξίζει να διαλέξετε: Το μόλις εκδομένο, καλαίσθητο, μικρού σχήματος βιβλίο με οκτώ διηγήματα και ένα χρονικό του αξέχαστου Γιάννη Χαρατσίδη με γενικό τίτλο "ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ".Κλασικό έργο των Ελληνικών Γραμμάτων είναι το ιστορικό διήγημα του "Αθηναιογράφου" Δημητρίου ΓΡ. Καμπούρογλου "ΑΤΤΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ",το οποίο συνοδεύεται με βιοεργογραφία, προλογική μελέτη της Ευγενίας Ζωγράφου και γλωσσάρι. Συγκινητικά, κατά πολύ αυτοβιογραφικά, με μνήμες της προσφυγιάς, είναι τα μυθιστορήματα του Βασίλη Λιόγκαρη,"ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ" και "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ;".

Για παιδιά

  • Χαρίστε, αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, παραμύθια στα παιδιά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αν δε διαβάζουν τα ίδια, διαβάστε τους εσείς οι μεγάλοι τα δύο παραμύθια που επιλέγουμε για μικρά παιδιά. Θα χαρείτε κι εσείς... Ομορφιά, ποίηση, αγάπη στη ζωή, αναβλύζει από το έμμετρο παραμύθι της αλησμόνητης ποιήτριας Ρίτας Μπούμη - Παπά "ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΦΛΟΓΕΡΑΣ" (ζωγραφιές Σοφία Φόρτωμα). Λυρικά συμβολικό είναι το παραμύθι του πολυμεταφρασμένου σε πολλές γλώσσες πεζογράφου, ποιητή και μουσικοσυνθέτη Γιώργου - Μενέλαου Μαρίνου "ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ" (ζωγραφιές Γιάννη Κυριακίδη). Τέλος, για τους εφήβους προτείνουμε το διδακτικό μυθιστόρημα της Ελένης Χωρεάνθη "Ο ΑΝΑΠΟΔΙΑΡΗΣ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ