Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Βλέμμα" του Γκαρμπάρεκ

"Στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα", είπε, και δεν έκρυψε την ανυπομονησία του να παίξει κάτω από την Ακρόπολη. Ο Ιαν Γκαρμπάρεκ,ο μουσικός του κόσμου, λίγες ώρες πριν τη χτεσινοβραδινή συναυλία του στο Ηρώδειο, μιλούσε για τη μουσική, τα συναισθήματα, την επικοινωνία. Βεβαίως δεν ήταν η πρώτη εμφάνιση του Νορβηγού μουσικού στο Ηρώδειο, καθώς είχε προηγηθεί η συμμετοχή του σε παλιότερη συναυλία της Ελ. Καραϊνδρου. Πάντως, όπως ο ίδιος είπε, "υπάρχει διαφορά όταν παίζεις μουσική άλλων, από όταν παίζεις δική σου. Στην πρώτη περίπτωση είσαι υποχρεωμένος να μεταφράζεις τη μουσική και τα συναισθήματα του συνθέτη. Τώρα εκφράζω τα δικά μου συναισθήματα. Είναι μεγάλη η εμπειρία να κοιτάς τον κόσμο και να ερμηνεύεις τη μουσική σου".

Αναφερόμενος στην περιπλάνησή του στις μουσικές του κόσμου, είπε: "Ανακάλυψα καταπληκτικές ομοιότητες ανάμεσα στις μουσικές. Μπορεί κανείς να συνεργαστεί με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς. Η μουσική δεν έχει σύνορα... Το σημαντικότερο είναι να βρίσκεις ανθρώπους, με τους οποίους να μπορείς να συνεργαστείς και να βλέπεις τους τοίχους να πέφτουν τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή. Αυτό που μένει είναι να συνεχίσεις να ανακαλύπτεις τέτοιους ανθρώπους, να επικοινωνείς μαζί τους μέσω της μουσικής".

Σήμερα, ο Ιαν Γκαρμπάρεκ θα εμφανιστεί στα Γιάννενα (υπαίθριο θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών), αύριο στο Κατράκειο της Νίκαιας και το Σάββατο στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ