Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία πρόοδος παρά τα ευχολόγια

Καμία σημαντική πρόοδος δε σημειώθηκε σχετικά με την αραβοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου Προέδρου. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου και ο Χόσνι Μουμπάρακ προσπάθησαν, με εκατέρωθεν δεσμεύσεις και ευγενικά σχόλια να "σπάσουν τον πάγο". Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους και να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Με μια 45λεπτη κοινή συνέντευξη Τύπου έληξε η πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου και του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι δύο άνδρες επαναδιατύπωσαν την πίστη τους στην υπάρχουσα ειρηνευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα αλληλοδεσμεύτηκαν για τη συνέχισή της. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε πεπεισμένος για τις δεσμεύσεις του Νετανάχιου, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Αιγύπτου ως "στυλοβάτη" της ειρήνης στην περιοχή.

Παραμένουν οι διαφωνίες

Οι φιλοφρονήσεις που ανταλλάχτηκαν, όμως, ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό της έλλειψης συγκεκριμένης συμφωνίας ή συμβιβασμού. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Αραβες επιθυμούν τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, με βάση τις αποφάσεις 242, 338 και 425 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν με τον πόλεμο του 1967.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η συνεισφορά του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία δεν εξαρτάται από "τον εκδημοκρατισμό" των αραβικών κρατών, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του. Επίσης, σε μια επίδειξη "καλής θέλησης" ανακοίνωσε επισήμως τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ υπογράμμισε ότι θα επιτραπεί σε, περίπου, 10.000 Παλαιστινίους να επιστρέψουν στις εργασίες του επί ισραηλινού εδάφους και τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Παρ' όλα αυτά, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι η αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη ισχύει εν μέρει μόνο για την περίπτωση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο θέμα της Ιερουσαλήμ τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί διχοτόμηση της πόλης, αγνοώντας την παρέμβαση του Χόσνι Μουμπάρακ, που έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος δε μίλησε για διχοτόμηση της πόλης αλλά για μια λύση κοινής αποδοχής.

Περιοδεία Ρος στη Μέση Ανατολή

Λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνάντησης Νετανάχιου - Μουμπάρακ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντένις Ρος, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους στόχους της περιοδείας του Ρος και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ο Ντένις Ρος θα συζητήσει με αξιωματούχους όλων των πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ