Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δρόμοι" πολιτισμού στον Ιασμο

Είναι χτισμένη στα ριζά της Ροδόπης, σε μικρή απόσταση από την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η κωμόπολη Ιασμος είναι μια εύφορη περιοχή, στα χώματα της οποίας συμβιώνουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση, ιστορία, πολιτισμικές καταβολές. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ιασμιώτες είναι απόγονοι των κατοίκων της Αναστασιούπολης,καθώς οι συχνές επιδρομές των πειρατών από τη λιμνοθάλασσα και το ανθυγιεινό κλίμα ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικίσουν στον σημερινό Ιασμο. Από το 1921-'22 στον Ιασμο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Αργότερα στον ντόπιο πληθυσμό του Ιάσμου ενσωματώθηκε μεγάλος αριθμός Σαρακατσάνων από την οροσειρά της Ροδόπης. Στη δεκαετία του 1960, εξάλλου, στον Ιασμο εγκαθίσταται το μεγαλύτερο μέρος του πομάκικου πληθυσμού της ορεινής περιοχής.

Αυτές τις μέρες στον Ιασμο πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες, πλέον, καλοκαιρινές "Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία - Ιάσμου",με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου.Οι εκδηλώσεις (πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου), που αποσκοπούν να γκρεμίσουν τα ψεύτικα "τείχη" των διαχωρισμών, να καλλιεργήσουν τη συνεργασία και να δροσίσουν το διψασμένο πολιτιστικά τοπίο, ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώνονται μεθαύριο, Κυριακή. Το σημερινό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκδήλωση του Συλλόγου Αιμοδοτών Ιάσμου και Περιφερείας "Η Ελπίδα" και χορευτική βραδιά. Αύριο θα δώσουν συναυλία "Τα Παιδιά της Πάτρας",ενώ την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Αναστάσιου Γιαρίμη.Τα απογεύματα, εξάλλου, λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας.

"Ο σύλλογός μας", αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Σπορίκης,"ενδιαφέρεται πριν απ' όλα, για την ίδια την παραγωγή πολιτιστικών αγαθών, για την ενασχόληση των μελών του, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων με την πολιτιστική δημιουργία. Πιστεύοντας ότι η τέχνη κι ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς, καταργούν τις ψεύτικες διαφορές που κάποιοι υψώνουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Καλλιεργούν τη φιλία και τη συνεργασία, φράζουν το δρόμο στον πόλεμο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου (ιδρύθηκε το 1983) δημιούργησε τμήματα εκμάθησης βυζαντινής μουσικής, στέκι νεολαίας, δανειστική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, έκθεση λαογραφικού υλικού, τμήματα σκακιού, χειμερινού σκι και φωτογραφίας."Μέσα από τη δουλιά των τμημάτων του συλλόγου", λέει ο Παν. Σπορίκης, "όλο το χρόνο και τη συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά, αλλά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, φθάνει στην κορύφωση των προσπαθειών του με τη διοργάνωση κάθε χρόνο των "Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Προφήτη Ηλία - Ιάσμου"".

"Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν το 1990, σαν αναβίωση του "Πανηγυριού του Αη Λια". Γρήγορα, όμως, άλλαξαν χαρακτήρα, παίρνοντας τη μορφή πολυποίκιλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αγκαλιάστηκαν αμέσως από τον κόσμο, γιατί "γέμιζαν" λίγο το πολιτιστικό κενό της επαρχίας. Από τα σοβαρότερα προβλήματα στη διοργάνωση ήταν και το οικονομικό.Επειδή ο Ιασμος έχει πολλούς συνταξιούχους και άνεργους και επειδή οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν έχοντας χαρακτήρα πανηγυριού, αποφασίσαμε να μην έχουμε εισιτήριο.Ετσι, ζητήσαμε τη συμπαράσταση της Κοινότητας Ιάσμου, του Δήμου Κομοτηνής και της Νομαρχίας Ροδόπης, που μας βοήθησαν ουσιαστικά, είτε οικονομικά είτε υλικοτεχνικά. Εκτιμήσαμε ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να χρειάζεται την ιδιωτική χορηγία έναντι διαφημίσεων... ".

"Ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα αγκαλιαστεί από όλο και περισσότερο κόσμο της ευρύτερης περιοχής μας, για να πάει ακόμα πιο μπροστά η γνήσια λαϊκή ερασιτεχνική δημιουργία",τονίζει ο Π. Σπορίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ