Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
"Απελευθέρωση" - φωτιά για τους ΕΒΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας (ΟΕΒΑ). Ζητά την αναστολή των εξώσεων εικοσαετίας

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, με τη λήξη των επαγγελματικών μισθώσεων εικοσαετίας στις 31 του ερχόμενου Αυγούστου, αν δε δεχτούν να συμβιβαστούν με τον εκβιασμό των ιδιοκτητών, που ζητούν υπέρογκα ενοίκια. Αυτό υπογραμμίζει, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας (ΟΕΒΑ), με την οποία ζητά την αναστολή των εξώσεων εικοσαετίας, την ισότιμη αναγνώριση εμπορικής ιδιοκτησίας με την ιδιοκτησία των ακινήτων και διάλογο για νέο νόμο πραγματικής προστασίας. Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί θέλει να στείλει τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους σε "μόνιμες διακοπές" με τα συνεχή διοικητικά και οικονομικά μέτρα που επιβάλλει και ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, γιατί είναι στοιχειώδες δικαίωμα του ελληνικού λαού να τοποθετηθεί για την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας του.

Με την ίδια ανακοίνωση, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί μέχρι τώρα σε επαγγελματίες, το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι ένα από τα αντιλαϊκότερα του κόσμου. "Τα βάρη", επισημαίνεται, "φορτώνονται στους ΕΒΕ, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, υπάρχει φορολογική ασυλία". Η ΟΕΒΑ ζητά:

  • Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, που είναι ο βασικός τρόπος φορολογικής αφαίμαξης.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων δημοτικών φόρων, πλην των ανταποδοτικών τελών.
  • Οι ΕΒΕ να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, όπως αυτά θα προκύπτουν από τα βιβλία.
  • Αύξηση των αφορολόγητων ορίων στο ύψος των ορίων της φτώχειας.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και των αντίστοιχων συντελεστών.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής και κατάργηση των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να μπει φραγμός στην απελευθέρωση του ωραρίου, που ξεζουμίζει ΕΒΕ και εργαζόμενους.
  • Στροφή του τραπεζικού συστήματος προς τους ΕΒΕ και όχι το τραπεζικό σύστημα να εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Τέρμα στην ασυδοσία των τοκογλύφων, που αυξάνει την παραοικονομία και την εγκληματικότητα.
  • Να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στα πολυκαταστήματα και να τους επιβληθεί πραγματική φορολογία.

Τέλος, καλεί σε μέτωπο αγώνα όλους τους ΕΒΕ, τους εργατοϋπαλλήλους, δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους. "Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ και η αντίστοιχη Επιτροπή των συνταξιούχων", τονίζει η ΟΕΒΑ, "πρέπει να γίνει πυρήνας για συσπείρωση όλων των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας".

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων εικοσαετίας, που λήγουν στις 31 Αυγούστου, αναφέρεται και η επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εάν στερηθούν τη στέγη τους, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τα μηνύματα απόγνωσης που δέχεται η Συνομοσπονδία. Με αντικείμενο το θέμα αυτό, ζητά συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης.

Συνοπτικά, η ΕΣΕΕ, στα πλαίσια της εξεύρεσης λύσης μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ζητά:

  • Αύξηση της αποζημίωσης για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας που καταβάλλεται για λήξη της μίσθωσης, από τα 12 έως τα 16 μισθώματα που είναι σήμερα, στα 36 μισθώματα.
  • Υποχρεωτικότητα σύναψης νέας σύμβασης για τον εκμισθωτή στην περίπτωση που ο μισθωτής απαντήσει στην εξωστική αγωγή με έγγραφη αντιπροσφορά αναπροσαρμογής του μισθώματος στο 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου.
  • Θέσπιση εξάμηνης αποκλειστικής προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος του εκμισθωτή να εξώσει τον μισθωτή λόγω λήξης παλιάς μίσθωσης, μετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι ο εκμισθωτής έχει σιωπηρά συναινέσει σε σύναψη νέας μίσθωσης.

Τέλος, η ΕΣΕΕ ζητά, σε περίπτωση που η άμεση νομοθετική ρύθμιση των προτάσεών της δεν είναι εφικτή, να παραταθούν για ένα χρόνο οι μισθώσεις που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία και λήγουν στις 31 Αυγούστου, καθώς και αυτές που στις 31 Αυγούστου του '97 συμπληρώνουν δωδεκαετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ