Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Για τα 50χρονα του ΔΣΕ

Στον Αυχένα της Νιάλας

Πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις 21 - 7 - 96 η εκδρομή - προσκύνημα στον Αυχένα της Νιάλας, εκεί που στις 12 - 4 - 1947 συνέβη ένα από τα τραγικότερα περιστατικά του Εμφυλίου, που έμεινε στην ιστορία ως "Η τραγωδία της Νιάλας".

Στην εκδήλωση - που φέτος ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ - έλαβαν μέρος πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΤΑΘ,της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ απ' όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Επίσης, ο δήμαρχος Παλαμά, τοπικοί μαζικοί φορείς και πολύς κόσμος.

Την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΤΑΘ εκπροσώπησε ο Β. Φυτσιλής,ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε. "Σήμερα, 50 χρόνια από την έναρξη του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, η Ιστορία έχει μιλήσει. Ολος ο κόσμος ξέρει πια τους αίτιους και τους υπεύθυνους εκείνης της αδερφοσφαγής, που στοίχισε τόσο αίμα και τόσες καταστροφές στη χώρα μας. Τον Εμφύλιο τον οργάνωσαν και τον πυροδότησαν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές, σε συνεργασία με το παλάτι και την ντόπια αντίδραση.

Ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση, ήταν αγώνας δίκαιος, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός. Ηταν η συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, για την πραγματοποίηση των ανεκπλήρωτων ιδανικών της. Εμείς το δηλώνουμε για μια ακόμα φορά, από τούτη δω τη βουνοκορφή της Νιάλας, την ποτισμένη με το αίμα των συντρόφων μας: Δε θα υποχωρήσουμε και δε θα παραιτηθούμε απ' τον αγώνα. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και με συμπαραστάτη και οδηγό το ΚΚΕ θ' αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση".

Στα διάσελα και στις κορφές του Βίτσι

Μέσα στα πλαίσια του γιορτασμού των 50 χρόνων του ΔΣΕ, το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΠΕΕΠΠ - οργάνωσε διήμερη εκδρομή στα ακριτικά μεθοριακά χωριά και σε Γρεβενά, Καστοριά, Πρέσπες. Συγκινητικές στιγμές περιγράφουν ότι έζησαν οι παλιοί μαχητές όταν επισκέφθηκαν τόπους που έγιναν μάχες σκληρές. Ξανάζησαν νοερά γεγονότα που αν και πέρασαν 50 χρόνια είναι πάντα ζωντανά στη μνήμη τους. Και πώς είναι δυνατόν να ξεχαστούν ένδοξες μέρες που βίωσαν τότε στον Εμφύλιο σαν μαχητές του ηρωικού ΔΣΕ, πολεμώντας με σθένος και αυταπάρνηση ενάντια στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον ντόπιο φασισμό, για μια πατρίδα λεύτερη και εθνικά περήφανη.

Στους Αρμένους Αποκορώνου

Μια ακόμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τα 50χρονα του ΔΣΕ, στους Αρμένους Αποκορώνου Κρήτης, την περασμένη Κυριακή, οργανωμένη από την Περιφερειακή Επιτροπή Κρήτης της ΠΕΑΕΑ. Τους παλιούς αγωνιστές και νέους φίλους της Αντίστασης καλωσόρισε η αδελφή νεκρού μαχητή του ΔΣΕ Κατίνα Παπαπαναγιωτάκη.Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από πολλά Παραρτήματα του νησιού, εκπρόσωποι των ΝΕ Χανίων και Λασηθίου του ΚΚΕ, καθώς και του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΠΕ Κρήτης της ΠΕΑΕΑ Λ. Ηλιάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ