Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα "δασκάλων" στη Σύρο

Εκθεση έργων δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, διοργανώνει το "Ιδρυμα Πιερίδη" στην Ερμούπολη Σύρου.Συγκεκριμένα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη" έκθεση έργων του μεγάλου μας χαράκτη Δημήτρη Γιαννουκάκη,ενώ το Σάββατο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων,εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.

Ο Δ. Γιαννουκάκης ανήκει στη γενιά των πρώτων "δασκάλων" της νεοελληνικής χαρακτικής. Γεννήθηκε στη Σύρο το 1900 και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών" της Δρέσδης. Οπως γράφει ο ακαδημαϊκός Χρ. Χρήστου: "Η χαρακτική του Γιαννουκάκη διακρίνεται για το ιδιαίτερο βάρος που έχει η γραμμή καθώς και για τις τονισμένες αντιθέσεις φωτεινών και σκοτεινών τμημάτων στην επιφάνεια του χαρακτικού. Επηρεασμένος από τις πρωτοποριακές αναζητήσεις του αιώνα μας, χρησιμοποιεί τη σχηματοποίηση και το λεξιλόγιο του κυβισμού και του φωβισμού στα έγχρωμα χαρακτικά του, για να μας δώσει έργα που επιβάλλονται και διακρίνονται για την τεχνική και συνθετική πληρότητα, την εκφραστική τους ειλικρίνεια και δύναμη".

Στην Ερμούπολη, εκτίθενται 50 έγχρωμες και ασπρόμαυρες χαλκογραφίες που αποκαλύπτουν όλο το γνώριμο κόσμο του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην απόδοση του χώρου και των τοπίων του ανθρώπου.

Στη δεύτερη έκθεση, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσιάζονται έργα από διάφορες περιόδους της ζωγραφικής του Π. Τέτση. Εργα από τη σειρά της "Λαϊκής Αγοράς", τα "Χασάπικα", τις "Στέγες των σπιτιών", από τους "Ποδοσφαιρικούς αγώνες" κλπ.

Ο Π. Τέτσης γεννήθηκε στην Υδρα το 1925 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους: Θωμόπουλο, Αργυρό, Παρθένη και χαρακτική κοντά στο Γ. Κεφαλληνό.

Οπως σημειώνουν για το έργο του "δύο σημεία χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική και το ήθος του καλλιτέχνη: η ευσυνειδησία με την οποία μέχρι σήμερα έχει μείνει πιστός στο έργο και τις αρχές που επέλεξε από τα πρώτα βήματά του στην τέχνη και η μεθοδικότητα με την οποία οργάνωσε και προχώρησε τις μελέτες του". Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ