Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Νέο CITROEN ZX με πολλά άλογα

Μετά την αισθητική ανανέωση που υπέστη το ΖΧ, η Citroen φρόντισε να συμπληρώσει την γκάμα με ένα δίλιτρο μοντέλο, που απευθύνεται στους γρήγορους.

Ο νέος κινητήρας βασίζεται στον XU10J4RS που φορά η ναυαρχίδα XM 2.0 16V. Η δύναμή του φθάνει τους 167 ίππους στις 6.500 σαλ, και η μεγίστη ροπή 20m Κg στις 5.500 σαλ. Με τόση δύναμη είναι φυσικό οι επιδόσεις να είναι εντυπωσιακές. Τα 0 - 100χλμ./ώρα χρειάζονται μόλις 8,5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 222 χλμ. Το χιλιόμετρο καλύπτεται σε 29,8 δευτερόλεπτα. Ο δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας, χάρη στη ροπή του, παραμένει ελαστικός. Βελτιωμένη είναι και η ευστροφία, αφού οι κινούμενες μάζες είναι αρκετά ελαφριές λόγω των επεμβάσεων που υπέστησαν από τους μηχανικούς της Citroen.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο σχεδιασμό των αυλών της κυλινδροκεφαλής, που, όπως και ο θάλαμος καύσης, συντελούν ώστε η καύση του μείγματος να αγγίζει το τέλειο. Το μπουζί βρίσκεται στο κέντρο του θαλάμου και το κάθε ένα τροφοδοτείται από ξεχωριστό πολλαπλασιαστή. Χάρη σε αυτές τις επεμβάσεις, η μέση κατανάλωση περιορίζεται στα 8,6 λίτρα ανά 100 χλμ. Το αυτοκίνητο πληρεί τις προδιαγραφές αντιρύπανσης της ΕΟΚ EURO '96 που θα ισχύσουν από 1η Γενάρη 1997.

Το ΖΧ 2.0 16V διατίθεται στην τρίπορτη έκδοση, και στον εξοπλισμό του περιλαμβάνει υδραυλικό τιμόνι, ABS αισθητήρων, αερόσακο, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα, κωδικοποιημένο αντικλεπτικό σύστημα, προβολείς ομίχλης, σπορ καθίσματα, δερμάτινο τιμόνι τριών ακτίνων, πίσω προσκέφαλα, γκρι φόντο οργάνων για εύκολη ανάγνωση κ.ά. Εξωτερικά το γρήγορο ΖΧ ξεχωρίζει χάρη στις 15 ιντσών αλουμινένιες ζάντες, τους βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος καθρέφτες και προφυλακτήρες, και στην ένδειξη 16V στην πίσω κολόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ