Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Η φιλοσοφία "τιμωρημένη" στη γωνιά

Καυχόμαστε οι νεοέλληνες για τον πολιτισμό των προγόνων μας. Και "διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας", όταν κάποιοι ξένοι παραγνωρίζουν την αξία του και την προσφορά του.

Μπαίνει το ερώτημα: Πόσο τον γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας; Και αναγνωρίζουμε όσο θα 'πρεπε τη σημασία του;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φιλοσοφία, που είναι από τα πιο μεγάλα και ένδοξα πνευματικά κατορθώματα των Ελλήνων, που διέγραψε μια υπερχιλιόχρονη, περίλαμπρη πορεία, μέχρις ότου, ύστερα από αλλεπάλληλους διωγμούς, εξορίστηκε μαζί με τους εκπροσώπους απ' τον Ιουστινιανό. Για να περάσει στους Αραβες κι ύστερα στους Ευρωπαίους και να γίνει το θεμέλιο και η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού τους.

Αυτή λοιπόν τη φιλοσοφία (την αρχαία και τη νεότερη) εμείς οι νεοέλληνες τη γνωρίζουμε και την αναγνωρίζουμε; Μετά την απόκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας την επαναπατρίσαμε με όλες τις δόξες και τιμές που τις πρόσφερε η παγκόσμια αναγνώριση; Η μήπως την αντιμετωπίζουμε, όπως και τους διάφορους παλιννοστούντες (Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες, κτλ.);..

Ποια είναι η θέση της φιλοσοφίας στη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση;

Στη δευτεροβάθμια, διδάσκονται 60 ώρες φιλολογικά μαθήματα, 17 ώρες ιστορία και μόνο 3 ώρες φιλοσοφία. Που σημαίνει: Οτι το "μέγιστο" - κατά τον Πλάτωνα - μάθημα είναι για μας το ...τελευταίο! Και, για να έχουμε ένα μέτρο συγκρίσεως σχετικά με το τι κάνουν αυτοί που δεν έχουν την ευλογία της δικής μας φιλοσοφικής παράδοσης, αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Εκεί διαθέτουν 10 ώρες για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου...

Εγινε αυτές τις μέρες πολύς λόγος για το λεγόμενο Εθνικό Απολυτήριο, του οποίου ο εθνικός χαρακτήρας αμφισβητείται από πολλούς και για πολλούς λόγους. Από αυτούς ο σπουδαιότερος θα έπρεπε να είναι το γεγονός ότι επιμένει να κρατεί τη φιλοσοφία στο περιθώριο...

Ετσι ο ωκεανός απ' τον οποίο πηγάζουν και στον οποίο καταλήγουν, ανακυκλούμενες, όλες οι επιστήμες - ο κορμός όλων των μαθημάτων - δεν είναι ...μάθημα κορμού! Μάθημα κορμού είναι η ξένη γλώσσα και δεν είναι η παγκόσμια και συμπαντική γλώσσα της φιλοσοφίας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο το "Εθνικό Απολυτήριο" θα καταργήσει την "παπαγαλία" και θ' αναπτύξει την κριτική σκέψη των μαθητών. Με τη φιλοσοφία "τιμωρημένη" στη "γωνιά" σαν κακότροπη μαθήτρια και τον ελεύθερο και δημιουργικό φιλοσοφικό λόγο εξόριστο. Τη στιγμή που διαθέτονται άφθονες ώρες για κάποια άλλα μαθήματα, που διδάσκονται σε αλλεπάλληλους κύκλους, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια.

Λέγεται συχνά και ξαναλέγεται πως τα σημερινά Ελληνόπουλα χαρακτηρίζονται από λεξιπενία. Ομως δε θέλουμε να καταλάβουμε πως το πραγματικό μειονέκτημα των νεοελλήνων είναι σκεψηπενία. Αφού είναι πασίγνωστο ότι ο γλωσσικός πλούτος ή η φτώχεια του ανθρώπου είναι συνάρτηση του πνευματικού του πλούτου ή της φτώχειας του αντίστοιχα. Κι, ενώ εναντίον των υπευθύνων, υποτίθεται, για τη λεξιπενία εξαπολύουμε μύδρους και αναθέματα, τους υπεύθυνους για το εθνικό έγκλημα της σκεψηπενίας ούτε καν τους υποπτευόμαστε και τους αφήνουμε στο απυρόβλητο, για να συνεχίσουν το προκρούστειο έργο τους...

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έχτισαν το μεγαλόπρεπο παλάτι της αλήθειας και της ομορφιάς, που σήμερα το χαίρονται και το απολαμβάνουν κάποιοι άλλοι λαοί. Αυτοί ακριβώς που ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους μάθηση, χωρίς φιλοσοφική θεμελίωση ούτε αληθινή επιστήμη κάτω απ' την κυριαρχία της φιλοσοφικής αγραμματοσύνης.

Ενώ εμάς κάποιοι κύριοι επιμένουν εδώ και 170 χρόνια να μας κρατούν μαντρωμένους σαν κοπάδι και να μας ταϊζουν με το άχυρο και τα μουχλιασμένα ξεροκόμματα μιας ασυνάρτητης, αποτελματωμένης και άχρηστης, σε μεγάλο βαθμό παιδείας.

Και μπαίνει το ερώτημα: Δεν καταλαβαίνουν άραγε αυτοί οι κύριοι πόσο εγκληματούν εις βάρος των παιδιών και του έθνους; Η μήπως ακριβώς επιμένουν να εγκληματούν, επειδή ακριβώς καταλαβαίνουν... Επειδή, φοβούνται την εθνική μας αφύπνιση και έχουν γίνει άγρυπνοι φρουροί της εθνικής μας υπνηλίας!!

Παπα-ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Περιστέρι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ