Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν το παρελθόν εμπνέει

Διεθνή Μουσική Συνάντηση,με θέμα "Μουσική και Αρχαία Ελλάδα" οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών,από 5 μέχρι 15 Αυγούστου,στους Δελφούς. Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και Συμπόσιο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής,από 8 μέχρι 11 Αυγούστου,στο Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών, καθώς και συναυλίες στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, με τίτλο "Ο Αρχαίος Μύθος ως πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη μουσική δημιουργία".

Στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης Μουσικής,γίνεται, επίσης, η πρώτη παρουσίαση στο κοινό της ανακατασκευασμένης Αρχαίας Υδραύλεως,του πρώτου πληκτροφόρου οργάνου στην παγκόσμια ιστορία, η εφεύρεση του οποίου αποδίδεται στον Αλεξανδρινό Κτησίβιο (3ος αι. π.Χ.). Το πρόγραμμα ανακατασκευής ήταν διετές και υλοποιήθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής,με βασικούς επιστημονικούς συμβούλους τους: Β. Καρασμάνη, Μ. Μαυροειδή, Δ. Παντερμαλή και Κ. Μόσχο.Εκτός από τη συνάντηση, που περιλαμβάνει την κατάθεση απόψεων και επιστημονικών θέσεων, τόσο για την Υδραυλη, όσο και στο συμπόσιο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής θα πραγματοποιηθούν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με έργα σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση.

Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών,λοιπόν, θα παρουσιαστούν: "Κρουστών Χρησμός για τον Οιδίποδα",από την Ομάδα Κρουστών "Ηχόδραση",υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τουλιάτου και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Καζάκου. "Βλέποντας" είναι το έργο του Τζον Τάβενερ,που γράφτηκε ειδικά για τους Δελφούς. "Η φωνή και ο ποιητικός λόγος",από το εργαστήριΦωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά,καθώς επίσης και τα έργα των νέων συνθετών Δ. Συκιά, Ι. Παπαδάτου, Α. Καλογερά και Μ. Κανά,που γράφτηκαν με ανάθεση του Κέντρου, ειδικά για τη Διεθνή Μουσική Συνάντηση. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί και το έργο "Μετάρσιον Πάθος" του Στέφανου Κορκολή,εμπνευσμένο από τον μύθο του Προμηθέα. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των συναυλιών έγινε από τον συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ